Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S får ny kritik för styrelseval

S i Stockholm kritiseras inför helgens årsmöte av debattören Kurdo Baksi, som anklagar en av de föreslagna styrelseledamöterna, Abdo Goriya, för att stödja den syriska diktaturen. Anklagelsen tillbakavisas kategoriskt av Goriya själv.

Tenstabon Abdo Goriya, 56, har suttit i Stockholms arbetarekommuns styrelse i tio år. I helgen hålls årsmöte, och då kommer Goriya att föreslås för omval som ordnarie ledamot.

Det upprör debattören och författaren Kurdo Baksi, som i en debattartikel i Aftonbladet pekar på vad han menar är Goriyas tydliga och starka band till den syriska diktaturen.

– För mig är det konstigt att en person som är känd som anhängare till diktatorn Bashar al-Assad har en plats i en S-styrelse samtidigt som partiet tar avstånd från den syriska regimen, säger Baksi.

– Abdo Goriya har en antidemokratisk människosyn. Jag tycker att S har gjort bort sig totalt i det här fallet.

Abdo Goriya anser själv att debattartikeln är på en ”alltför låg nivå” för att kommenteras, men han slår fast att han inte är al-Assadanhängare.

– Jag säger det nu och jag kommer att säga det i framtiden: Jag har aldrig sagt något positivt om regimen under mina år i Sverige. Det är en diktatorisk regim. Den är en pest.

Enligt Kurdo Baksi har Goriya arbetat för den syriska ambassaden i många år, och så sent som i december ska han ha samlat en grupp al-Assadanhängare till ett slutet möte i en samlingslokal i Tensta.

Helt fel, säger Goriya.

– Det var ett ett partimöte. Det var en salig blandning människor från olika länder. Vi pratade bara om socialdemokratin. Jag var såvitt jag vet den enda syriern på mötet.

Att Goriya åtminstone tidigare har haft tät kontakt med den syriska ambassaden uppmärksammades i samband med ett fall av människorov 2010. Goriya greps då misstänkt för att ha kidnappat dottern till ambassadens chargé d’affaires. Gripandet gjordes på grund av avlyssnade samtal mellan Goriya och ambassaden. Han frigavs senare.

– Det var på följande sätt, förklarar Goriya: Fryshuset kontaktade mig för att medla mellan skolan och hemmet. Jag har fått betala ett högt pris för det.

Motiveringen till nomineringen från Stockholms arbetarekommun är bland annat att Goriya ”fokuserat på att värva fler medlemmar till Socialdemokraterna, i vilket han varit mycket framgångsrik”.

Valberedningens ordförande Katina Staf säger sig inte känna till kritiken.

– Jag kan inte kommentera det för jag har inte alla de uppgifterna. Om någon vill upplysa om det kan de göra det under årsmötet i helgen. Då kommer han säkert att svara på den kritiken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.