Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S: Färre i bidrag med skatteavdrag

För att få fler i jobb vill Socialdemokraterna nu också satsa på jobbskatteavdrag. Men det ska vara tillfälligt och bara användas för att förmå fler att gå från socialbidrag till arbete.

Förslaget är ett av flera från en arbetsgrupp ledd av Luciano Astudillo, där bland andra Anna Johansson, Göteborg och Veronica Palm, Stockholm, ingått.

"Ett riktigt jobbavdrag", kallar Astudillo förslaget.

Avsikten är att det ska öka drivkrafterna att gå från försörjningsstöd till arbete.

– När du går från försörjningsstöd till arbete så avräknas hela din inkomst. Tröskeln blir för hög, säger Astudillo.

Arbetsgruppen tillsattes i maj och uppgiften var att komma med förslag som minskar utanförskapet i de mest utsatta områdena.

Gruppen har tagit hjälp av riksdagens utredningstjänst (RUT) för att kartlägga utanförskapet i de 38 ekonomiskt mest utsatta områdena i 21 kommuner. Andelen som varken arbetar eller studerar uppgår där till i snitt 41 procent.

– Om sysselsättning kan öka till rikets snitt så skulle staten få 9,2 miljarder kronor mer i skatteinkomster. Vi har inte råd att slösa bort denna arbetskraftsresurs. Fler måste bidra, säger Astudillo.

S-förslaget

För att minska utanförskapet föreslår en arbetsgrupp bland annat:

Ökad rikskapitalförsörjning genom uppskjuten reavinstskatt vid återinvestering i onoterade företag.Ökade exportmöjligheter genom nya internationella handelscenter i storstadsregionerna.Att personer med försörjningsstöd under sex månader får göra ett särskilt skatteavdrag.Upprustning av flerfamiljshus där staten garanterar lån och subventionerar med sammanlagt 500 miljoner kronor.

Källa: S-rapporten Fler jobb – färre i bidrag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.