Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/s-fortsatter-tappa-efter-januariavtalet/

Politik

S fortsätter tappa efter januariavtalet

Stefan Löfven. Foto: Filip Erlind/TT

Socialdemokraterna fortsätter att tappa väljarstöd i DN/Ipsos marsmätning. Partiet har fallit från 32 till 27 procent sedan i december. Samtidigt är det samlade stödet för M, KD och SD nu fem procentenheter större än stödet för kvartetten bakom januariavtalet.

Rätta artikel

Under slutet av hösten kunde Socialdemokraterna räkna hem ett stigande stöd medan den borgerliga alliansen föll i bitar inför väljarnas ögon. Efter att regeringsbildningen till slut gått i lås genom januariavtalet har kurvorna åter vänt neråt för S. 

Avtalet innebär att Stefan Löfven (S) kan sitta kvar på statsministerposten men till priset av stora politiska eftergifter till Centern och Liberalerna. Sänkt skatt för höginkomsttagare och liberaliserad arbetsrätt är politik som ligger långt ifrån vad Stefan Löfven lovade sina väljare i valrörelsen.

Den negativa trenden för S bekräftas i DN/Ipsos marsmätning. Partiet backar för tredje månaden i rad och landar på 27 procent, vilket är 5 procentenheter under höstens högsta notering i december. För första gången sedan valet hamnar S under sitt valresultat på 28,3 procent. Hela höstens uppgång är raderad.

Nicklas Källebring är opinionsanalytiker på Ipsos.

– Socialdemokraterna befinner sig i en opinionsmässig utförsbacke. Det är ingen dramatisk förändring sedan föregående månad men partiet har ändå gjort ett stort tapp under senare tid, säger han. 

Väljarströmmarna från S illustrerar partiets svåra balansgång i det nya politiska landskapet. Störst har tappet enligt Nicklas Källebring varit till Vänsterpartiet, som har riktat frän kritik mot de borgerliga inslagen i januariavtalet. Näst största förlusten är till Sverigedemokraterna som under lång tid har dränerat S på arbetarväljare.

Överlag är förändringarna för partierna små sedan förra månadens mätning. En tendens från februari månads undersökning som förstärks är dock att kvartetten bakom januariavtalet tappar mark i förhållande till de tre oppositionspartierna till höger. Sammantaget får S, C, L och MP nu 42 procent av väljarstödet. Det ska jämföras med 47 procent som är det samlade stödet för Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Styrkeförhållandena skiftade mellan dessa två konstellationer efter att januariavtalet ingicks.

– De bakomliggande väljarrörelserna är i första hand Socialdemokraternas nedgång och Kristdemokraternas uppgång, säger Nicklas Källebring.

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdar att ett nytt konservativt block växer fram efter att den borgerliga alliansen spruckit, bestående av hans eget parti plus M och KD. Den beskrivningen tillbakavisas bestämt av både Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD). 

Det var dock med stöd av SD som M och KD fick igenom sin budget i december. Det var också denna trio som i november röstade ja till Ulf Kristersson som statsminister.

Därefter har Ebba Busch Thor dessutom öppnat för direkta uppgörelser med SD i enskilda sakfrågor. Ulf Kristersson uttrycker sig försiktigare men utesluter inte att ta stöd av SD. I en DN-intervju nyligen fastslog han att han ”inte tänker isolera dem”.

Marsmätning visar att KD:s uppgång har planat ut, vilket också kan beskrivas som att partiet har etablerat sig på en ny högre nivå. Noteringen 9 procent, samma som i februari, är den högsta nivån sedan 2002.

Moderaterna ligger ungefär där partiet har legat flera månader i rad och noteras för 18 procent i mars, knappt två procentenheter under valresultatet. SD ligger still på 19.

Vänsterpartiet är med sina 10 procent av väljarstödet en vinnare sedan valet. Centern ligger still på 8 procent sedan förra månaden, strax under valresultatet.

Två partier kämpar för sin överlevnad kring riksdagsspärren. Miljöpartiet får för femte månaden i rad 4 procent avrundat uppåt. Ungefär lika prekärt är opinionsläget för Liberalerna, som dessutom skakas av en rad kriser. 

Partiledaren ska bytas ut i juni vilket öppnar för falangstrider i ett parti som var djupt splittrat i regeringsfrågan. Dessutom råder oklarhet om partiets kandidatlista till EU-valet sedan förstanamnet Cecilia Wikström har petats.

Läs mer: Kristersson tänker inte förhandla med SD – men ger KD visst stöd

Läs mer: Majoritet tror att regeringen faller