Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S går till val på maxgrupper i förskolan

Socialdemokraterna går till val på ett maxtak för barngrupperna i förskolan. Det sade Stefan Löfven på en presskonferens i Visby på söndagen.

Enligt s-förslaget ska taket vara max 15 barn per grupp i åldrarna 1–3 år. Reformen kostar 1,1 miljarder årligen och ska införas 2016. Enligt siffror som Löfven redovisade har barngrupperna ökat kraftigt på senare år.

– Det här gör de minsta barnen arga, trötta och nedstämda. Vi ser det här som en av de viktigaste reformerna för att sedan höja kunskapsresultaten i skolan. Det är tidiga insatser som har störst effekt. Små barn, små problem, stora barn stora problem, sade Stefan Löfen.

Maxtaket ska finansieras med nya skatteintäkter men Stefan Löfven vill på söndagen inte precisera vad det betyder. Besked ska komma från partiets finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson på Socialdemokraternas ekonomiska seminarium i Visby på tisdag.

Socialdemokraterna pekar på siffror från Skolverket som visar att det 2013 fanns nästan 1.400 småbarnsgrupper som hade 17 barn eller fler. Det är enligt samma beräkningar en ökning med 83 procent sedan 2006. Skolverket hade tidigare en rekommendation på 15 barn men tog bort den med motiveringen att den inte hade någon effekt.

Stefan Löfven framhåller maxtaket i förskolan som en del i ambitionen att höja skolresultaten genom tidigare stödinsatser.

– En förskola med hög kvalitet med små barngrupper ger bättre skolresultat. Alla barn måste kunna få en bra start, säger Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.