Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-24 14:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/s-haller-presskonferens-om-gangkriminalitet/

Politik

Socialdemokraternas vallöfte: 800 miljoner mot gängkriminalitet

Socialdemokraterna presenterar vallöften för att bekämpa gängkriminaliteten. 

De lovar att skjuta till 800 miljoner till rättsväsendet, för att möta den växande poliskårens arbete. 

– Om Alliansen vinner valet finns det risk att Sverige inte har råd, säger justitieminister Morgan Johansson (S). 

Rätta artikel
Val 2018

Förslagspaketet mot gängkriminalitet presenterades under en presskonferens på Socialdemokraternas huvudkontor på Sveavägen i Stockholm under stort mediepådrag. Dock var de flesta löftena förslag som redan lagts fram tillsammans med Miljöpartiet. 

I sina vallöften betonar Socialdemokraterna att straffen för gängkriminalitet om igen bör skärpas. En åsikt som de delar med alla de andra partierna. 

Tisdagens enda nyhet är ett tillskott om 800 miljoner till tre svenska myndigheter: Åklagarmyndigheten, Sveriges domstolar och Kriminalvården. 800 miljoner per år ska dessa tre myndigheter få, för att möta det nya tempot när polisen ”växlar upp”, enligt Morgan Johansson. 

– Polisen levererar allt fler misstänkta. Vi hade 300 fler häktade jämfört med förra året, då får vi ett allt högre tryck på de tre myndigheterna, säger justitieministern och hänvisar till den polissatsning som regeringen genomfört med en ambition om att fram till 2024 anställa 10 000 fler polisanställda. 

Pengarna kommer dock inte att läggas på en gång utan ökas successivt tills den totala summan är 800 miljoner. Johansson lovar också att ytterligare förenkla för polisen att genomföra kameraövervakning. Han lovar att skjuta till 100 miljoner, pengar som ska användas till att köpa in utrustning. 

S skärpa straffet för övergrepp i rättssak och se över minimistraffen för mened och skyddande av brottsling. 

– Det kommer såklart också att lägga ytterligare börda på kriminalvården, säger Johansson. 

Dessutom vill de ytterligare utöka polisens möjlighet till kameraövervakning. 100 miljoner per år lovar S, pengar som ska användas till att köpa utrustning. 

Ett förslag som S tidigare har lagt fram är straffskärpning för unga vuxna. I dag får de som är mellan 18 och 20 år gamla ungefär 50 procent lägre straff än vuxna kriminella. Det vill Socialdemokraterna ändra på. 

Morgan Johansson föreslår också en ny typ av straff för unga. De ska kunna beläggas med hemarrest på exempelvis kvällar och helger och bevakas av en fotboja. Förslaget presenterades redan för ett och ett halvt år sedan men har varit på utredning. 

– Du får gå till skolan som vanligt men du ska hålla dig hemma på kvällarna ungefär. För unga som är på väg in i gängkriminalitet, förklarar Morgan Johansson. 

Hur ska en ung vuxen som först har suttit i hemarrest och sedan kanske avtjänat ett långt fängelsestraff integreras in i det svenska samhället igen? 

– Det handlar om vilka åtgärder man sätter in under tiden som de sitter i fängelse. Numera har vi mycket mer yrkesutbildning än vad man hade för kanske 10 år sedan. Så man kan få ett yrke under tiden man sitter i fängelse och kanske läsa in sina betyg. Fängelse kan vara en nödvändig miljö för att bryta den negativa utvecklingen, säger Morgan Johansson. 

Dagens förslagspaket från Sveavägen liknar många av de övriga partiernas förslag i väldigt stor utsträckning. Morgan Johansson anser att det som skiljer Socialdemokraternas förslagspaket från alliansens är att den nuvarande regeringen inte satsar på skattesänkningar och följaktligen har mer medel att röra sig med. Han kan tänka sig att komma överens över blocket om en långsiktig plan mot gängkriminaliteten. 

– Om alliansen vinner valet finns det stor risk att Sverige inte har råd med de här reformerna. Men om vi hamnar i opposition kommer vi såklart att fortsätta driva våra frågor.