Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S: Idéburna sektorn kan lösa politisk låsning

Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.
Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv. Other: Nicklas Thegerström

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens och V:s förslag om att begränsa vinster i välfärden och menar att allmänheten vill ha kvar valfriheten. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) tror att verksamhetsformer som föräldrakooperativ kan lösa motsättningarna i frågan.

Kritiken mot det förslag som regeringen och Vänsterpartiet tillsammans presenterade på DN Debatt under helgen kom direkt. Förslaget innebar bland annat att regeringen ska göra en utredning för att se till att skattemedel används på rätt sätt inom vården samt att stoppa stora vinster i skolan. Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, menar att ett vinsttak skulle göra det omöjligt för företag som driver skolor.

– Jag vänder mig mot att man påstår att vinst leder till sämre kvalitet. Alla seriösa utredningar som finns tillgängliga visar att det inte finns några belägg för det. Sedan finns det enstaka skolinrättningar som inte sköter sig. Men det generella påståendet är felaktigt, säger hon. 

Carola Lemne menar också att det inte är korrekt att det finns en stor folklig majoritet för att sätta stopp för vinstjakten i välfärden, vilket civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Ali Esbati (V) tillsammans påstod i debattartikeln. 

– Om man bara frågar om vinstbegränsningar så tycker folk att det är en bra idé. Men om man samtidigt berättar att valfriheten då försvinner så håller folk inte längre med. 

Hon menar också att även kvaliteten kommer att bli sämre om förslaget blir verklighet och varnar för att det skulle leda till en återgång färre valmöjligheter. 

– Med återgång till monopol kommer kostnaderna för välfärden att öka, valfriheten försvinna och innovationsförmågan i välfärden att stagnera. Dessutom kommer kvaliteten att bli lidande.

Civilminister Ardalan Shekarabi säger att den tänkta vinstbegränsningen ska gälla skolan och omsorgen, men att idéburna aktörer ska undantas. Regeringen kommer inom kort också tillsätta en utredning som ska se över vad som ska gälla för sjukvården. Men det finns en låsning i frågan. 

– Ideologiskt har vi kört fast i den här debatten, säger han och syftar på motsättningarna mellan partierna i riksdagen. 

Den politiska låsningen i frågan om vinster i välfärden skulle kunna få en lösning genom en satsning på den idéburna sektorn inom både skolväsendet och hälso- och sjukvården, enligt civilministern, och nämner stiftelser, föräldrakooperativ och personalkooperativ som exempel inom skolväsendet och motsvarande alternativ inom vården. 

– De står för alternativ som verkligen skiljer sig från exempelvis privata företag, och kan därför ge en ännu större valfrihet. Vi kommer att återkomma med detaljerna senare, men de kommer inte att behöva omfattas av samma typ av regelverk som de privata företagen. De här aktörerna är väldigt viktiga, säger Ardalan Shekarabi. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.