Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S illa ute i ny mätning – men Löfven talar om ”vändning för Sverige”

”Jag känner trygghet i att vi har rätt politik”, säger Stefan Löfven i en kommentar till de låga opinionstalen för S.
”Jag känner trygghet i att vi har rätt politik”, säger Stefan Löfven i en kommentar till de låga opinionstalen för S. Foto: Lars Larsson / TT

”Det är dåligt, det är usla siffror och de ska upp, de ska vända.” Statsminister Stefan Löfven (S) har läst ännu en deppig opinionsmätning men säger sig tro på framtiden.

I en ny mätning från Novus och TV4 — med 3.002 intervjuade personer — går Moderaterna fram med statistiskt säkerställda 2,5 procentenheter, till 23,9 procent. Socialdemokraterna backar däremot 0,3 enheter till 24,4 procent. Och Alliansens partier ökar med 2,3 procentenheter till 40 procent medan de rödgröna backar 0,6 enheter till 36,7 procent.

I helgen kom också Sifos januarimätning, som gav S 23,2 procent — minus 2,8 procentenheter och den lägsta S-siffran sedan Sifo började mäta 1967. Där blev M största parti med 25,6 procent, en ökning med 3,5 enheter.

Men Löfven är förtröstansfull om att det ljusnar vid S-horisonten, eftersom regeringen levererar politiska lösningar:

– Vi har dåliga siffror nu, det sticker jag inte under stol med. Men jag arbetar varje dag stenhårt, vi ska vända dessa siffror. Vi har påbörjat en vändning för Sverige.

– Jag känner trygghet i att vi har rätt politik. Vi har vänt riktning för Sverige, från skattesänkningar, nedskärningar i välfärdssektorn och ökade klyftor till investeringar i det vi behöver tillsammans i Sverige, säger Löfven.

Novusundersökningen

3 002 personer svarade under perioden 4—24 januari på frågan om vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag. Resultatet inom parentes är förändring sedan mätningen i december.

Moderaterna: 23,9 procent (+2,5 procentenheter)
Socialdemokraterna: 24,4 (–0,3)
Sverigedemokraterna: 20,3 (–1,7)
Vänsterpartiet: 6,6 (–0,2)
Centerpartiet: 6,4 (–0,6)
Liberalerna: 6,1 (+0,3)
Miljöpartiet: 5,7 (–0,1)
Kristdemokraterna: 3,6 (+0,1)
Feministiskt initiativ: 2,1 (–0,2)

Allianspartierna får sammanlagt 40,0 procent (+2,3) och S, MP och V sammanlagt 36,7 procent (–0,6). Andelen osäkra väljare är 7,4 procent. Alla förändringar utom Moderaternas ligger inom felmarginalen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.