Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S: Insatsen måste vara stödjande

Socialdemokraterna är ense med Carl Bildt om att Sverige ska stanna kvar i Afghanistan även efter 2014. – Det är viktigt att markera att vi ska gå från stridande till stödjande, säger Urban Ahlin, S talesperson i utrikespolitik.

Den första juli nästa år avslutas den svenska militära insatsen i ­Afghanistan. Utrikesminister Carl Bildt sade i en DN-intervju i går att den svenska militära närvaron i det krigshärjade landet kan fortsätta även efter 2014.

–  Vi har talat om att efter det behålla maximalt 200 militärer som ska kunna delta i utbildningsinsatser eller något annat som inte är stridsinsatser, sade Bildt i intervjun.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin säger att Carl Bildts besked ligger i linje med vad regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet kom överens om när beslutet om att avveckla Afghanistaninsatsen fattades hösten 2010.

– Vi vill inte fortsätta med svensk närvarande trupp som ska strida i Afghanistan, däremot har vi sagt att vi är öppna för att vara kvar och utbilda afghanska soldater, säger Urban Ahlin.

Nästa vecka inleds samtalen mellan regeringen, S och MP om hur den svenska insatsen ska se ut när de stridande soldaterna lämnar landet.

Urban Ahlin tycker att det är viktigt att Sverige markerar att insatsen går in i en ny fas – från stridande till stödjande. Hans förhoppning är att Sverige ska kunna få andra uppgifter än enbart militär utbildning.

– Jag har tänkt mig att vi kanske skulle kunna vara där med logistikpersonal och sköta en flygplats till exempel. Då krävs det inte ens att det är soldater, säger han.

Miljöpartiet vill se ett FN-mandat för att kunna stödja en fortsatt svensk insats i Afghanistan. Även Socialdemokraterna vill se ett FN-mandat.

– Det har varit ett krav från alla partier, säger Urban Ahlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.