Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S inte längre största parti

För första gången på fyra år är Socialdemokraterna inte det största partiet.
För första gången på fyra år är Socialdemokraterna inte det största partiet. Foto: Paul Hansen

Moderaterna är större än Socialdemokraterna, visar DN/Ipsos januarimätning. Det är första gången på fyra år som S inte är största parti.

– Det stärker Anna Kinberg Batras ställning, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Socialdemokraternas problem har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Partiet har efter en tuff höst präglad av flyktingkrisen rasat ner på samma nivåer som under Juholtkrisen.

Foto: På väg uppåt. Anna Kinberg Batras moderater är just nu största parti. Foto: Lisa Mattisson.

I januarimätningen är dessutom Moderaterna, med ett stöd på 25,8  procent, större än Socialdemokraterna. Det har inte inträffat sedan februari 2012 då Stefan Löfven var nytillträdd partiledare för Socialdemokraterna.

– Det har viss psykologisk betydelse att M är största parti även om S och M statistiskt sett är jämnstora. Det stärker också Anna Kinberg Batras ställning att ett år efter att hon tillträdde kunna visa att Moderaternas stöd har ökat, säger David Ahlin.

Moderaterna ser ut att ha hejdat tappet till Sverigedemokraterna.

– I analysen ser vi en tendens till att Moderaterna vinner tillbaka väljare från SD. Det är för tidigt att dra några slutsatser efter en mätning men det blir intressant att följa det flödet framöver, säger David Ahlin.

I DN/Ipsos januarimätning noterar Socialdemokraterna ett opinionsstöd på 24,7 procent. Partiet tappar inte ytterligare jämfört med decembermätningen, men det torde glädja få socialdemokrater då siffrorna ligger på historiskt låga nivåer.

En förklaring till tillbakagången tror jag handlar om att Socialdemokraternas linje i flyktingfrågan har varit och fortfarande är otydlig.

– En förklaring till tillbakagången tror jag handlar om att Socialdemokraternas linje i flyktingfrågan har varit och fortfarande är otydlig. Man har lagt om politiken totalt under loppet av några månader. Det har varit svårt att hänga med, helt enkelt, säger David Ahlin.

En annan viktig orsak till Socialdemokraternas kräftgång är av strukturell och demografisk natur. Partiet har problem i en rad centrala väljargrupper. Ipsos kunde i  sin årsrapport, som DN rapporterade om i måndags, visa att S tappar bland LO-medlemmar, ungdomar och väljare i södra Sverige.

– I januari är stödet bland väljare under 30 år 13 procent, jämfört med 34 procent bland väljare över 60  år. Det är en väldigt stor skillnad. S-väljarna blir allt äldre, färre är arbetare och färre arbetare ser sig som vänster. Det påverkar i bakgrunden, säger David Ahlin.

Foto: Tappar fart. Jimmie Åkessons sverigedemokrater backar med över två procentenheter. Foto: Magnus Hallgren.

Sverigedemokraterna backar i mätningen med 2,2 procent till 16,7 procent. Minskningen är precis inom felmarginalen, men en liknande tendens har den senaste tiden funnits även i andra instituts mätningar.

– Det är jätteintressant att se vad som händer med stödet för SD när fler partier har en stram flyktingpolitik. Det kan öka partiets trovärdighet i frågan, men det kan också leda till väljarströmmar till M och S, säger David Ahlin.

Foto: Bekymrad. Ebba Busch Thor och hennes kristdemokrater backar i senaste mätningen. Nu har partiet 2,7 procent. Foto: Roger Turesson.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har i  grunden stabila opinionssiffror på ungefär samma nivå, 6,7 procent. Kristdemokraterna ligger fortsatt dåligt till i opinionen. Med ett stöd på 2,7 procent är KD under riksdagsspärren för åttonde mätningen i rad. Bara vid två tillfällen sedan riksdagsvalet 2014 har partiet nått ett stöd på över 4 procent.

På blocknivå är de fyra allianspartierna större än de rödgröna partierna, även om KD:s stöd räknas bort. Med 42,3 procent tillsammans för de fyra partierna ter sig dock en egen majoritet för Alliansen som avlägsen.

Foto:

Läs mer. Tidigare Ipsos-undersökningar
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.