Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S kärnväljare en krympande skara

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

Det är fortfarande dött lopp mellan de politiska blocken, visar DN/Ipsos majmätning. Samtidigt visar mätningen att Socialdemokraterna har svårt att locka väljare bland unga och i storstäderna.

På fredagen inleder Social­demokraterna sin partikongress i Västerås för att kraftsamla kring jobbfrågan. För S handlar det också om att vända väljaropinionen. De senaste månaderna har S tappat i stöd och i DN/Ipsos majmätning får partiet 27,7 procent – samma siffra som i aprilmätningen.

Samtidigt har Moderaterna en motsatt trend. M får i maj 26,1 procent av rösterna och har därmed ökat i varje mätning sedan årsskiftet.

Det är säkert trevlig läsning för den nya M-ledaren Anna Kinberg Batra, men mindre trevlig för statsminister Stefan Löfven, vars position som dominerande parti nu på allvar är hotad.

Socialdemokraterna bör också bekymra sig över att partiet har svagt stöd bland yngre väljare och bland storstadsbor. DN/Ipsos har samkört mätningarna från april och maj, och konstaterar att M har betydligt starkare stöd både bland unga och i storstäderna.

– Socialdemokraterna har blivit partiet för det gamla Sverige. S har starkast stöd bland äldre väljare och i glesbygd. I tillväxtområdena kring storstäderna är S stöd nere i 23–24 procent, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

– Bland svenskar under 30 år är stödet för S under 20 procent, samtidigt som stödet för M ligger på 27 procent i samma grupp. Den här utvecklingen rimmar illa med S slogan om att vara framtidspartiet, fortsätter han.

En förklaring till att S tappar bland unga och i storstäder torde vara att partiets hävdvunna väljargrupp är en krympande skara. Färre männi­skor jobbar i traditionella LO-jobb och fler jobbar inom tjänste­sektorn. Här har S en utmaning för att attrahera nya väljargrupper.

David Ahlin pekar på att S också tar stryk av Sverigedemokraternas framgångar. Särskilt gäller det manliga väljare.

– För några år sedan pratade vi om att det fanns två stora partier. Men bland manliga väljare stämmer inte det längre. Bland män är det nu tre partier som är hyfsat jämnstarka: S, M och SD, säger han.

Enligt Ipsos har Moderaterna stöd av 30 procent i gruppen män mellan 18 och 44 år, medan Social­demokraterna och Sverigedemokraterna har stöd av knappt 20 procent.

Bland kvinnliga väljare i samma åldersgrupp ser det annorlunda ut. Där får M stöd av 27 procent medan S får 25 procent och SD 8 procent.

– Det är uppenbart att SD hittills lyckats betydligt bättre med att hitta stöd bland män, säger David Ahlin.

DN/Ipsos majmätning innehåller inga förändringar som är statistiskt säkerställda. Förändringarna för varje parti är små jämfört med den senaste mätningen i april. Störst förändring står Centern för med ett lyft på 1,9 procentenheter sedan april, vilket är precis på gränsen till felmarginalen.

Styrkeförhållandet mellan blocken är också i stort sett detsamma som i april. S, MP och V får till- sammans 41,3 procent av rösterna medan allianspartierna får 41,8 procent.

Mätningen bygger på telefon­intervjuer med 1.200 personer under perioden 12–25 maj.

Fakta.

Socialdemokraterna håller partikongress i Västerås den 29–31 maj.

Tema för kongressen är ”Framtidens jobb och framtidens folkrörelse”.

Partiledare Stefan Löfven håller tal på fredag den 29 maj klockan 16.

På kongressen deltar 350 ombud, varav 193 är kvinnor och 157 män.

Medelåldern bland ombuden är 43,4 år. 89 ombud är under 35 år, 8 är över 65 år.

Cirka 540 motioner har lämnats in till kongressen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.