Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S-kongressen minut för minut

Håkan Juholt har valts till ny partiordförande. Och Mona Sahlin har hållit sitt sista tal som Socialdemokraternas ledare. I dag inleddes den tre dagar långa S-kongressen. DN.se bevakar minut för minut.

18.18

Slutligen en sista kommentar om Håkan Juholt från DN:s politiska kommentator Maria Crofts:

- Det är intressant att det bästa minne han har av Mona Sahlin inte har med politik att göra. I stället berättar han om när han var på en Bruce Sprinsteen-konsert och partiordföranden var mer upprymd än han själv.

- Jag noterar det med intresse.

18.12

Så börjar åhörare och ombud lämna Stockholm Waterfront. Av dem som är kvar är sannolikt de flesta journalister som kämpar mot deadlines.

I morgon klockan 10 ska Socialdemokraternas nytillträdde partiledare Håkan Juholt hålla sitt första tal som just ordförande.

Inför morgondagen har S dessutom utlovat bullar till hungriga reportrar. Slut på den bullkris som Jens Kärrman skrev om, alltså.

Här finns morgondagens program.

17.50

För er som missade valet av Håkan Juholt. SvT fångade ögonblicket.

17.40

Fler kommentarer från Göran Persson:

Håkan Juholt får ett större utrymme att sätta agendan än av vad företrädarna har haft, anser den tidigare S-ledaren Göran Persson.

- Mona Sahlin hade ett väldigt mycket större utrymme än jag att sätta agendan. Jag hade ett större utrymme än Ingvar Carlsson. Det går åt det hållet. Det är en annan tid. Det accepteras inte att man väntar en vecka med att svara på en fråga, säger han.

Liksom Mona Sahlin tror Göran Persson att Håkan Juholt inte vet vad han ger sig in på.

- Det tror jag ingen vet, säger han.

Hans råd är — arbeta hårt, plugga och var noggrann.

Enligt Persson är det viktigt för Juholt att snabbt få upp farten.

- Man kan bara hålla styrning och ta initiativ om man har fart, säger Persson som tror att Juholt har några månader på sig nu.

Uppdraget blir att se till att Sverige får en socialdemokratisk regering och att socialdemokraterna tar initiativ i den politiska debatten om rättvis fördelning, tillväxt, den framtida energiförsörjningen och det internationella engagemanget, säger han.

Själv tycker han att det är skönt att slippa alla telefoner som ringer om att något gått snett eller håller på att gå illa.

- Att alltid ha jour och aldrig vara ledig, alltid ensam men aldrig ensam. Det saknar jag inte.

17.24

Att bli partiledare är ansvarsfullt, lustfyllt, spännande och utmanande, enligt Juholt.

- Många människor förväntar sig mer av Socialdemokraterna än vad vi levererar. Mycket av ansvaret ligger på mig, säger han.

Juholt tycker själv att han har fått ett starkt mandat.

- Om jag misslyckas beror det inte på att jag inte har fått ett tillräckligt starkt mandat, säger han.

Han tycker också att förslaget till nytt verkställande utskott och partistyrelse är ett spännande gäng, som kommer att överraska "i närtid".

17.20

Pressmeddelande från S. Vad mer finns att säga?

17.12

Ljudet (eller bristen på bra sådant) gör att presskonferensen inte riktigt går att följa. Länk till hela talet kommer förhoppningsvis senare.

Under tiden en kommentar från Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, som ser pågående kongress som ett slags förlösning för partiet:

– Det har varit ett enormt trauma med två valnederlag på rad samt en ledarskapskris som dels har plågat partiet, dels omöjliggjort ett arbete i opposition.

– Nu finns enorma finns enorma förväntningar på det som händer i helgen, det går nästan att likna vid en kröningsceremoni.

Vad säger du om Juholt?

– Han är en joker i leken på så sätt att han inte har några fasta slutna nätverk kring sig. Där är ”här kommer jag”, så att säga. Han har sin integritet och sitt frimod, och därmed blir det också oförutsägbart hur han kommer att hantera det hela.

– Hans viktigast uppgift blir att samla partiet; att läka de sår som rivits upp under de senaste månaderna. Jag skulle tro att han håller ett tal som markerar att vi inte är höger eller vänster, utan att alla är socialdemokrater; att alla ska med.

17.04

Han säger också att ”det är inget fel på Östros” och att han inte tror på att plocka de närmaste vännerna till sina medarbetare.

Men att beskriva sig själv är svårt – tills han får lite hjälp på traven. Då är han lång, rund, långsint och har väldigt mycket av Mona Sahlins ledarstil i sig.

Han har också, apropå något helt annat, ett stort internationellt kontaktnät. Inte minst efter att ha jobbat med försvarsfrågor under lång tid.

Så försvann ljudet. Igen. (Det kommer och går, för dem som sitter i rummet intill och försöker följa pressträffen via specialuppsatta tv-skärmar.)

17.00

Nu är det dags för pressträff. Frågorna är svåra att uppfatta, därför blir en del av Juholts citat något kryptiska.

Håkan Juholt vill spara en del bitar till i morgon. Men han liksom Sahlin vill blicka framåt:

- Det är vår styrka, säger han.

I morgon, säger han, utlovar han en färdriktning för S.

Sedan en skattefråga. Men återigen hänvisar han till morgondagen.

Om jobben:

- Varje lands framgång bygger på välfärd och tillväxt.

Bästa minne av Mona Sahlin?

- De är många. Det bästa är när man kommer till en Bruce Sprinsteen konsert och själv är väldigt upprymd – men så ser man sin partiordförande där, ännu mer upprymd.

15.48

Håkan Juholt:

- Tack, tack. Tack ska ni ha!

- Jag vill säga tack Sven-Erik för att du i fjorton dagars tid på din mobil har haft den kärva versionen av I won’t back down.

- Det är det beskedet jag vill ge: Vi kommer inte att vika ned oss.

- Vi tror på ett samhälle där den som står i solsken har ett ansvar att resa ett paraply över den syster eller bror som står i regn. Vi kallar det social demokrati, säger Juholt men konstaterar att det inte finns någon snabb lösning.

- Det kommer att ta tid att återvinna medborgarnas förtroende, säger han och lovar fler besked under morgondagens tal.

16.46

Är kongressen redo för beslut?

- Ja.

Håkan Juholt är vald till ordförande för S, under acklamation, av en enig kongress.

16.42

Nu är dags. berit Andnor, ordförande i valberedningen, tar till orda: 

- Vi har haft en nära dialog och samverkan med partidistrikten. Arbetet har varit uppdelat i en rad skeden, säger hon.

Först var det kriterier som diskuterades. Sedan namnförslag. Därefter samlades partidistriktens ordföranden, då diskuterade man jämställdhet och dylikt.

- Den 10 mars presenterade valberedningen sitt enhälliga förslag.

- Håkan är fast och starkt förankrad i partiets ideologiska grund, säger hon och menar att hans egenskaper kommer att leda S till nya, starka framgångar.

16.38

Snart dags för valet av Håkan Juholt. Först en sista hälsning från Mona Sahlin.

16.15

En Håkan Juholt-knapp att fästa på kavajslaget tycks vara populär i kongresshallen. På den sitter en tecknad version av den blivande ledaren och priset ligger på 20 kronor.

Pengarna ska gå till S-kassorna i Åmål och Bengtsfors.

DN:s Mats J Larsson ser knappförsäljningen som ett första tecken på att kampanjen inför det största omvalet hittills i Sverige är igång.

- Nu återstår att se om och när Håkan Juholt ska bedriva sin första valkampanj i landstinget i Västra Götaland och Örebro.

- Drygt en månad efter att han blivit vald kommer han att bedriva sin första kampanj som partiledare.

Valet innebär att var sjätte väljare i Sverige ska rösta: 1,2 miljoner människor.

- Även om det är regionalpolitik så kommer det att uppfattas som ett betyg för partierna på riksnivå, säger Mats J Larsson.

16.10

Den allmänpolitiska debatten har nu pågått i drygt en timme.

Några beslut kommer inte att fattas under kongressen. Debatten ska i stället tjäna som vägledning för partistyrelsen, programkommissionen och organisationsutredningen.

Därför blev debatten rätt spretig och allmänt hållen.

Flera tog upp ohemula privata vinster, växande klyftor och den nya otryggheten på arbetsmarknaden.

Emilia Bjuggren Stockholm vände sig till exempel emot att marknadsmodellen under 20 år fått ta över och det hot som vinstintresset i den offentliga sektorn utgör.

- En välfärd där vinsten sätts i fokus kan aldrig bli världens bästa välfärd, sade hon.

Elin Lagerqvist, Jönköping tog upp det daglönesamhälle som åter växer fram, där det fria vårdvalet i hemtjänsten leder till fem-delade turer och busschaufförer inte har tid att gå på toaletten.

Andra menade att S fokuserar för mycket på Moderaterna och utformar förslag efter deras politik. S måste i stället utgår från problemen och utforma sin egen, menade de.

15.58

Flera källor, däribland Uppsalademokraten, skvallrar om att Peter Akinder, politisk chefredaktör för Östra Småland, skulle vara spökskrivare åt Håkan Juholt. Tidigare uppgifter har å andra sidan gjort gällande att han författar sina anföranden själv.

15.54

För den som vill se Mona Sahlins tal igen - eller en första gång. Här finns det i sin helhet.

15.42

Förre S-ledaren Göran Persson säger till DN.se att han ser Håkan Juholt som en klassisk socialdemokrat.

- Dessutom är han glad och en bra retoriker. Och han utstrålar lust. Jag tror att han kan bli en bra tillgång för S, förutsatt en sak, nämligen att han omger sig med en bra grupp av medarbetare.

- I det här uppdraget ska han spänna över flera områden och då måste han ha hjälp av bra människor.

Har du några konkreta namn att ge?

- Ja. Men de kommer jag att lämna direkt till honom.

Det har du kanske redan gjort?

- Möjligt.

Hur skulle du sammanfatta Mona Sahlins tid som partiledare?

- Den kommer alltid att kännetecknas av det rödgröna samarbetet, som blev ett misslyckande. Men hon tog konsekvenserna av det.

- Hennes bidrag kommer att vara inom hbt-frågan där hon har förändrat både Sverige och svensk opinion.

Vad säger du om hennes avslutningstal?

- Det var ett bra tal, ett alldeles normalt bra socialdemokratiskt kongresstal. Igenkänningsfaktorn var hög; alla kan känna igen sig i talet.

15.00

Inta bara Juholt, utan även Sahlin, är ute och spatserar bland åhörarna:

- Jag har mått nästan fysiskt illa av att folk har sagt saker som att "det där är ingen riktig socialdemokrat". Vi måste slänga bort de där epiteten, sade Sahlin i vimlet bland utställningsmontrarna efter sitt tal.

- Jag är trött på höger- och vänsteretikettering och trött på försöken att tysta de som har andra åsikter, sade Sahlin.

Är det ett sargat parti du lämnar över?

- Ett försvagat, men inte svagt. Valförlusten var stor, men det är tre och ett halvt år kvar till valet. Vi har möjlighet att gå stärkta ur det här, men nu är jag uppfylld av att jag har satt punkt.

14.52

DN:s Jens Kärrman tar fasta på de riktiga problemen och gör efter noggranna iakttagelser följande analys:

S-kris orsakar bullstopp?

Socialdemokraterna har flera allvarliga logistiska problem under kongressen. Att nätet låg nere i ett par timmar kunde presskåren stå ut med, men med bullstoppet är det värre.

I pressrummet finns enbart kaffe, medan ombud och utställare kan smaska på läckra bullar. Enligt vanligtvis säkra källor inom Socialdemokraterna är partiets dåliga ekonomi efter valförlusten förklaringen. Den vanligtvis meddelar själv att han inte fått någon bulle.

14.46

Håkan Juholt tog en promenad på kongressgolvet efter Mona Sahlins anförande:

- Jag är taggad, jag är laddad och känner starkt stöd, sade Håkan Juholt, när han vandrade runt bland utställningsmontrarna utanför kongressalen och kramade ett rött "stresshjärta" som en av utställarna hade stuckit till honom.

Han prisade Mona Sahlins tal och försäkrade att de inte har något otalt med varandra.

14.36

DN:s politiska kommentator Maria Crofts menar att Mona Sahlins tal var ämnat att gjuta mod i partiet och skapa enighet.

- Mona Sahlin vände blicken framåt och underströk att S inte brukar titta bakåt.

Vad var mest intressant av det hon sade?

- Hon sa en intressant sak, apropå klimatfrågan. Hon sa att det gröna folkhemmet brukar vara fullt av energi, men utan olja och kärnkraft. Det ska bli intressant att se i morgon om hennes efterträdare är inne på samma linje.

- Störst applåder fick hon då hon poängterade enighet och vikten av att hålla ihop partiet.

Vet man vad hon ska göra nu?

- Hon är väldigt engagerad i Mellanöstern, det märktes också i talet.Det har ryktats om att hon är aktuell som sändebud. FN-sändebud i Mellanöstern men än har det inte blivit så.

Ett uppdrag som Mona Sahlin fått hittills är som ledamot i stiftelsen Expos styrelse. Där kan hon ikläda sig "manteln" som hon talade om under sitt anförande och kämpa mot rasism.

14.22

Christer Isaksson, journalist och författare med ett förflutet på regeringskansliet, säger till DN.se det han sagt många gånger förr: att Mona Sahlin aldrig riktigt fick chansen.

- Hon hade motstånd från första dagen, redan innan hon var vald. Det kom att dominera hela hennes tid som partiledare, säger han.

- Dessutom är det min bestämda uppfattning att hon inte fick sin chans eftersom hon är kvinna. Med tiden kommer det att gå upp för partiet och då måste man diskutera det.

Varför går det så trögt?

- Det undrar jag också. Man tar för givet att socialdemokratin är en progressiv rörelse, men gamla strukturer finns kvar. Det var inte förrän på 90-talet som Margot Wallström, Anna Lindh Mona Sahlin kom och kämpade för varannan damernas.

Vad tror du om avtackningen som väntar på lördag?

- Den kommer att bli formell och snygg. Jag tror att Mona Sahlin känner sig redo för annat, hon fungerar så. Partiet siktar framåt.

Hon är den enda partiledare som inte vunnit något val?

- Ja, och det kommer att stå i historieböckerna. Partipolitiken har förändrats, arbetarklassen är något annat än den tidigare varit och människor är rörligare. Problemet för Socialdemokraterna är att de inte hängt med i den utvecklingen.

- Partiet behöver svara på varför de behövs? Tyvärr fick Mona Sahlin inte den chansen att förnya S.

13.58

Så följer en rad formalia. Om en stund väntar allmänpolitisk diskussion.

13.55

- Vi behöver ingen magi. Vi behöver jobba, säger hon och förklarar kongressen - öppnad.

Hon möts av långa applåder.

13.52

Mona Sahlin refererar till Håkan Hellström, en mening som hon vill ge åhörarna:

- Tro när du går genom tiden, att det bästa har inte hänt än.

- Den skickar jag mer er i dag.

13.50

- Organisera mer, håll debatten levande - men håll ihop. Så ska partiet jobba, säger Mona Sahlin och vänder sig till "Håkan". 

- Jag önskar dig all lycka och framgång. Förväntningarna på dig är stora.

- Du kan vara säker på, Håkan, att du inte har någon aning om vad som väntar. Det vet man inte förrän man sitter där. Det är fruktansvärt jobbigt, väldigt stimulerande och värt varenda minut. Så känn att du har mig, Göran och Ingvar som finns där för dig.

- Själv lämnar jag över ansvaret till dig i en känsla av djup tacksamhet. Och jag menar verkligen det. Jag har älskat varenda dag, varenda minut, varenda sekund som jag jobbat för er, säger hon med plötsligt darr på stämman.

13.42

Mona Sahlin håller inte med om att S tappat formuleringsinitativet.

Så talar honom förändring och framtid; att det går att göra skillnad. Hon återkommer till att S alltid tittat framåt.

- S har alltid formulerat utamningar och hopp. Det är så vi blev ett stort parti, säger hon och menar att S åter kan bli ett stort parti.

Men, framhåller hon, då måste partiet hålla ihop. Oavsett bakgrund och bostadsort och höger- eller vänsterfalanger.

- Jag vill aldrig mer höra någon säga om någon annan att denne inte är en riktig socialdemokrat. Nu räcker det. Vi är olika men enade tillsammans.

- Sex and the city-sossar och byggsossar, vi behöver båda två.

13.40

Så går hon inrikes och menar att regeringen i nio av tio fall lutar sig mot Sverigedemokraterna. 

- Jag minns samtal med Gunnar Sträng. När jag var ny i riksdagen så var jag yngst och han äldst. Han sa ofta: Inte var det bondearbetare som stod uppför demokratikampen. Renhållningsarbetet, det fick vi socialdemokrater göra.

- Jag vet att jag har blivit Sverigedemokraternas röda skynke. Jag kommer aldrig att kasta av mig det. Det har blivit en mantel, och jag är stolt över den, säger hon och uppmanar till strid mot främlingsfientlighet och rasism.

13.36

Mona Sahlin tror på två stater: Israel och Palestina, men citerar Anna Lindh:

- Frågan är hur högt priset för fred ska bli för de båda folken, säger hon.

- Jag vill att Sverige ska bli det första landet i EU att erkänna ett fritt Palestina. Det är vårt förbaskade ansvar.

13.34

Sahlin fortsätter på det globala spåret, nu talar hon om Mellanöstern och ett demokratibygge som aldrig tar slut.

- Det måste bli ett slut på mummlandet och duckandet. Det här är vår värld, mot den är vi beroende och mot den har vi ett ansvar.

- Sveriges röst ska alltid ljuda modigt och tveklöst för demokrati och mänskliga rättigheter.

13.30

Mona Sahlin talar om sin barndom, hur hon som 11-åring följde svälten i Biafra.

- Just nu följer vi Japans smärta.

S-ledaren påminner om att katastrofer kan hända även här – och refererar till Tage Danielssons sketch om sannolikheter.

- Kärnkraftsutbyggnaden är en frestande smitväg undan klimatutmaningen, säger hon och menar att Sverige kan göras modernt med gröna energilösningar. Det skapar dessutom jobb, konstaterar hon.

- Låt vårt framtida gröna folkhem vara fullt av energi, men utan olja och kärnkraft. 

13.28

Så talar hon om sina egna insatser. Jämlikhet och utveckling är varandras förutsättningar, menar hon.

- Det är vår modell som bär, som flyger, säger hon och konstaterar senare att marknaden inte riktigt håller måttet. I stället återkopplar hon till partiets ständiga analys om solidaritet, frihet och jämlikhet.

- Det är vår kamp, säger hon och möts av applåder.

13.24

Mona Sahlin säger att hon nu vill tala om värderingar och om Socialdemokraternas styrka.

- Vi socialdemokrater är sådana att vi vänder oss utåt och hämtar kraft, säger hon och refererar till tidigare partiledare.

- Vi har lockats av och formulerat framtiden. Alltid sett framtiden som en möjlighet, säger hon och menar att det är den styrkan som nu måste plockas fram.

Någon identitetskris har det aldrig varit frågan om, säger Sahlin.

13.20

Dags för Mona Sahlin att hålla sitt inledningsanförande. Hon börjar med att hälsa alla välkomna. Extra välkomna är Ingvar Carlsson, Göran Persson och Lisbeth Palme – det gamla S-gardet.

Men även framtiden välkomnas, liksom internationella gäster samt övriga som kommit för att följa S-kongressen. Samt, förstås, de 350 ombuden.

Kort: många är väldigt välkomna.

13.18

Medan Veronica Palm och Mikeal Damberg talat har S kämpat med tekniken för oss journalister. De hade inte riktigt tänkt på alla detaljer.

13.00

Nu inleds kongressen officiellt. Minglarna är färre nedanför presshörnet, de flesta har begett sig in i stora salen där Mona Sahlin snart ska tala. Först väntar körsång.

12.56

- Smålänningarna ser glada ut, låter DN:s Jens Kärrman hälsa efter att ha sett Tomas Eneroth och Peter Akinder, politisk chefredaktör för Östra Småland, stå och småtala på kongressgolvet.

Och jo, de har ju sina skäl.

12.36

SSU:s ordförande Jytte Guteland har vid ett flertal tillfällen beklagat bristen på unga inom S-toppen, enligt henne är en generationsväxling helt nödvändig.

Här finns SSU:s officiella uttalande inför kongressen.

Här finns Gutelands kommentar då valberedningen meddelat sitt förslag till Juholt som ny partiordförande.

12.34

Väljarstödet för Socialdemokraterna ökar i den senaste sammanställda mätningen från flera opinionsinstitut som Novus gör på uppdrag av Ekot i Sveriges Radio.

S får 30,2 procent i marsmätningen, plus 0,9 procentenheter jämfört med i februari. Moderaterna tappar 2,2 procentenheter till 32,9.

Alliansens fyra partier får sammanlagt 48,2 procent (—2,3) och S, V och MP tillsammans 44,8 procent (+1,9). Sverigedemokraterna får 5,9 procent (+0,4).

Mätningen bygger på intervjuer från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Synovate.

12.30

Lite information om vad som sker bakom kulisserna här i Stockholm Waterfront:

- Det trådlösa nätverket saknas, eller fungerar åtminstone inte, i journalisternas arbetshörna. På tal om ny teknik, som Jämtin var inne på. Här är för övrigt också ont om eluttag och nätverkskablar.

- Denna arbetshörna är för övrigt långt ifrån fullsatt - trots att här bara finns 150 platser. Lite, kan tyckas, med tanke på att 440 reportrar och fotografer har ackrediterat sig.

12.22

Mer seriöst: Socialdemokraternas kongressmaterial som ligger till grund för den "allmänpolitiska diskussion" som ska hållas under helgen.

12.10

Mer Håkan Juholt på Youtube. Här i en - inte längre - okänd buskis.

12.08

På tal om öppenhet på nätet. Se Håkan Juholt och nedan nämnda Jämtin tala om en ljusare framtid. På Youtube.

12.06

Socialdemokraterna måste öppna upp sitt parti för människor utanför, det säger tillträdande partisekreterare Carin Jämtin till Aktuellt i politiken. Inte minst med tanke på att ytterligare extrakongresser inte ser ut att bli av före ordinarie 2013 är det viktigt att hitta andra - nya - fora, menar hon. Ny teknik och öppenhet på nätet tycks vara centrala delar.

11.54

Som DN rapporterade i dag tycks ännu ingen "Juholteffekt" att märkas av i opinionsmätningarna. Det betyder dock inte att intresset för honom är litet. Tvärtom. Det finns nog ingen politiskt intresserad som inte med spänning ser fram emot hans tal.

Ojämförligt störst intresse för  linjetalet finns nog ändå i Håkan Juholts hemstad Oskarshamn, där det ska visas på storbilds-tv på gågatan.

11.48

Kongressen börjar klockan 13.00, fram till dess rapporterar medierna om nyheter som kommit tidigare under dagen. Aktuellt i politiken skriver att Stefan Stern, biträdande partisekreterare och stabschef i riksdagen, väljer att lämna sina uppdrag. Den 30 april gör han sin sista arbetsdag.

- Jag kände efter Mona Sahlins beslut i november att det var en naturlig tidpunkt för mig att göra något annat. Senare fick jag propåer om att stanna, men nu har jag bestämt mig, säger han till tidningen.

11.40

Så var det dags för Socialdemokraternas efterlängtade extrakongress. Partimedlemmar, inbjudna gäster och journalister har så sakteliga börjat inta nybyggda kongresshallen Stockholm Watrerfront i centrala Stockholm.

Drygt 3.000 personer väntas komma hit under den tre dagar långa - och extrainsatta - kongressen. Bland dem finns 350 ombud som om bara några timmar ska utse partiets nya ledare.

 

 

 


Viktiga hållpunkter

Fredag:

13:30 Mona Sahlin inledningstalar

16:45 Val av partiordförande

Lördag:

10:00 Tal av den nya partiordföranden (Håkan Juholt)

12:00 Val av de olika partiorganen

16:00 Avtackning av Mona Sahlin

Söndag:

10:00 Tal av den nya partisekreteraren (Carin Jämtin)

 

 

Håkan Juholts väg till makten

* 19/9: S får 30,7 procent (—4,3) i valet, det sämsta sedan 1914.

* 2/11: SSU-ordförande Jytte Guteland uppmanar alla i ledningen att ställa sina platser till förfogande.

* 9/11 Håkan Juholt uttalar sitt stöd och flera hakar på.

* 10/11 Mona Sahlin säger att alla bör prövas.

* 11/11 Raimo Pärssinen, distriktsordförande i Gävleborg, uppmanar Sahlin att avgå.

* 14/11 Sahlin avgår.

* 4/12 Förtroenderådet utser valberedning med Berit Andnor som ordförande.

* Tre möjliga efterträdare försvinner snabbt — Margot Wallström, Thomas Bodström och Ulrica Messing.

* 24/1 Pär Nuder säger nej.

* Februari: Tomas Eneroth säger nej.

* 1/3 Valberedningen djupt oenig om Thomas Östros, Mikael Damberg och Sven-Erik Österberg och efterlyser fler namn.

* 6/3: Partisekreteraren Ibrahim Baylan avgår för att underlätta valberedningens arbete.

* 7/3 Flera distrikt enas om Leif Pagrotsky. Han säger nej.

* 10/3 Valberedningen föreslår Håkan Juholt till partiledare och Carin Jämtin till partisekreterare.

* 19/3 Valberedningen petar Thomas Östros och Ylva Johansson ur verkställande utskottet (VU).

* 25/3 Juholt väljs enhälligt på en extrakongress i Stockholm

S-kongressen

Socialdemokraterna håller extrakongress 25-27 mars i Stockholm Waterfront.

350 ombud ska välja partiledare på fredag eftermiddag. Övriga val till partiledningen sker vid lördag kring lunchtid.

Valberedningen har förslagit Håkan Juholt till partiordförande (efter Mona Sahlin), Carin Jämtin till partisekreterare (efter Ibrahim Baylan) samt Mikael Damberg till ledamot (efter Thomas Östros). Till suppleanter föreslås Veronica Palm (efter Carin Jämtin), Leif Pagrotsky (efter Mikael Damberg) och Lena Micko (efter Ylva Johansson).

Här kan du läsa mer om valberedningens förslag.

Så här ser nuvarande verkställande utskott ut.

De här personerna sitter i valberedningen.

 

Den nye partiledaren håller sitt tal på lördag förmiddag.

Kongressen är en extrainsatt kongress mellan ordinarie kongresser. Den senaste ordinarie kongressen hölls 2009 och den nästa hålls 2013, året före valet.

3.000 personer har anmält sig till S-kongressen.

Medelåldern bland ombuden är 45 år. Äldst är Maj-Britt Theorin med sina 78 år och yngst Linnéa Wickman, 18 år. 165 av ombuden är kvinnor och 185 män.

Till kongressen kommer drygt 200 gäster och 1.800 åhörare. Cirka 450 journalister och fotografer ska rapportera därifrån.

 

Håkan Juholt

Född 16 september 1962 i Oskarshamn. Har bott i staden hela sitt liv.

Familjen består av sönerna Anton 19 år och Viktor 16 med ex-sambo, och mamma Susanne 79 år. Särbo med Åsa Lindgren sedan fem år.

Gick tvåårig social linje på gymnasiet. Blev tidigt medlem i SSU.

Efter gymnasiet ordnade hans pappa jobb som säljare av prenumerationer på den lokala S-tidningen Nyheterna. Han blev sedan fotograf och därefter lokalredaktör i den lilla kommunen Högsby.

Håkan Juholt är ännu, efter 16 år i riksdagen, tjänstledig från uppdraget som lokalredaktör.

Politiska uppdrag att nämna: ledamot i SSU:s förbundsstyrelse (1984-1990), riksdagsledamot 1994-, ledamot i försvarsberedningen sedan 1995 och dess ordförande 2000-2007, biträdande partisekreterare 2004 och våren 2009 tillförordnad partisekreterare.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.