Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S-kongressen minut för minut

Foto: Roger Turesson
Så har Håkan Juholt hållit sitt linjetal och samtliga fyllnadsval gjorts. Därtill har S avgående partiledare Mona Sahlin avtackats - och gått "ner i underjorden".

17.40

Så till sist lite skvaller från fotografen:

När Mona Sahlin lämnade kongresshallen gick hon nedför en spiraltrappa - men bildjägarna bakom sig. Eftersom hon insåg vad som komma kunde så valde hon att förekomma rubriksättarna.

Hon vände sig om, tittade på fotograferna och sade:

- Nu går jag ner i underjorden.

17.36

Det alla ser fram emot i morgon är Carin Jämtins tal. Hon har hittills inte fått så mycket utrymme här på kongressen.

Carin Jämtin var fram till nyligen vice ordförande i Socialdemokraterna i Stockholms stad. Nu har hon valts till partisekreterare, lite som Juholts motsats: storstadsbo och kvinna.

Mellan 2003 och 2006 var hon biståndsminister. Faktum är att hon till en början var ett av namnen som nämndes som Göran Perssons efterträdare - men hon tackade nej. 

17.28

Morgondagen ser ut som följer:

9:00               Allmänpolitisk diskussion

10:00             Tal av nyvald partisekreterare

10:30             Allmänpolitisk diskussion

14:00             Extrakongressens avslutning

15:00             Extrakongressen avslutas

17.24

Kongresshallen var i det närmaste helt full (såg det i alla fall ut som) när Mona Sahlin tackades. Nu har folk lämnat, även utställningshallen börjar tömmas på folk.

Lördagen rymde utan tvekan helgens stora händelse: Håkan Juholts linjetal med tillhörande färdriktning för partiet. Avtackningen av Sahlin tillhörde också höjdpunkterna.

17.12

Avtackningen avslutades för en stund sedan, en sisådär 30 minuter för avtalad tid.

Förre utrikesministern Jan Eliasson talade själv:

- Tack Mona för att du med passion och medkänsla har visat att internationalismen alltid måste vara socialdemokratins bästa gren, sade han bland annat.

Han framförde dessutom hälsningar från en rad länder (han hade fått sålla), däribland Grekland, Spanien, Indien, Mellanöstern, Kurdistan och Västsahara. Samt från Madeleine Albright för den delen.

Marit Bergman framförde en låt av Bruce Springsteen och därefter gick Mona Sahlin själv upp på scen för att säga tack. Och att inget ytterligare tal skulle hållas.

- Jag har älskat varenda sekund av detta jobb av detta liv. Som Rikard Wollf sa: jag ska komma igen. Tack!

Mona Sahlin lovade att fortsätta arbeta för socialdemokratin, om än i andra former än tidigare.

16.32

Så haltar tekniken i pressrummet. Igen.

16.28

Mona Sahlins vän Rikard Wollf framför en specialskriven snutt för sin kamrat.

Förra S-ledaren är känd för att ha ett stort och brett nätverk, även utanför politiken. Men framför allt: hon är känd för att ha lyft fram hbt-frågorna.

Framförandet får Sahlins ögon att tåras; hon är märkbart berörd.

Så visas gamla klipp där hon agiterat för homosexuellas rättigheter.

16.18

Jytte Guteland lyfter den kvinnliga aspekten av Sahlins partiledarskap. Valförlusten rejält gjorde ont, menar hon:

- Det högg till i mig när Clinton förlorade, det smärtade till i mig när Royale (fransk, kvinnlig presidentkandidat) inte vann. Men det högg till i mig våldsamt när du inte vann valet, säger Guteland.

- Tro inte att du inte förändrat, säger SSU-ordföranden med budskapet att kvinnorna kommer att resa sig.

Hon framhåller också att Sahlin är mångas förebild.

- Du är en statskvinna och en av de största politiker som Sverige någonsin har haft.

16.14

Jytte Guteland vänder sig till Mona Sahlin i sitt tal.

- Under min första tid som ordförande i SSU fick jag lära mig en del av din ungdomlighet, säger hon och kunde vara stel och gammalmodig.

- Jag fick smileys tillbaka, konstaterar Guteland.

- Det var ganska jobbigt för mig, att uppleva det, hur du tog rubrikerna uppe på barrikaderna, och jag var sent ute.

Guteland menar att Mona Sahlin alltid tagit politiken på allvar.

- Mona du väljer alltid den väg som du tror är rätt, framför att kortsiktigt öka din egen popularitet.

16.10

- Mona, partiet har krävt mycket av dig, inte sällan orimligt mycket. Och du har tagit ansvar, säger Juholt och påminner om hur många ofta undrat hur hon orkar.

- Och du har svarat: jag har inte orkat står bredvid.

- Sådan är du, säger Juholt och överräcker sedan partiets gåva: ett seminarium om fredsprocessen i Mellanöstern som partiet ska organisera. 

Juholts tal - eller kanske snarare Mona Sahlin - möts av stående ovationer.

16.08

Juholt drar en del exempel och gamla Sahlin-klassiker. Men så konstaterar han att hon också visat ansvar - och rabblar hennes många meriter.

- Du har uträttat så mycket för Sverige och vårt parti, säger han och drar fler exempel än det enda som Persson kom med i går, då han nämnde hbt-frågan som den fråga där hon gjort verklig skillnad.

16.00

Dags för avtackning av Mona Sahlin. Det har glesnat på utställningsgolvet och Håkan Juholt har tagit till orda.

Han har ett ord som personifierar Mona Sahlin:

- Mod.

15.40

Efter att Håkan Juholt på presskonferensen undslapp sig att den blivande ekonomiske talespersonen "har skrivit en hel del om det" tror många att rollen kommer att gå till Leif Pagrotsky. Och sedan dess har journalisterna jagat honom som besatta.

DN.se fick i alla fall en pratstund med den nyvalde suppleanten i VU.

Juholt inledde sitt tal med kulturpolitik. Det måste glädja dig?

- Jag blev väldigt glad för det.

- Det slumpade sig så att jag skulle äta lunch med Stina Oscarsson (som nämndes i Juholts tal, reds anm) och hon blev väldigt glad, kan jag rapportera.

Vad tyckte du om talet?

- Jag tyckte att det var väldigt värdeladdat. Det var värderingsbaserat, kraftfullt och offensivt. Alla vi som var där kände samma stimulans, som en vitamininjektion för oss efter en deppig period.

Hur tror du att Juholt kommer att bli som partiledare?

- Jag tror att han kommer att bli en nystart för oss, nytt temperament, ny personlighet, ny debattör. Han kommer att kunna utmana Fredrik Reinfeldt.

Vilka styrkor har han i kampen mot Reinfeldt?

- Jag tror att hans personlighet kommer att vara hans styrka. Han bjuder på sig själv, han är spontan och pratar direkt från hjärtat. Det kommer att vara en kontrast mot den kontrollerade personlighet som Fredrik Reinfeldt har. Den har i och för sig gynnat honom; Sveriges befolkning känner förtroende för hans lugn, men jag tror att Juholt kommer att vara ett alternativ för många människor.

Du är en av få i det verkställande utskottet som har ministerbakgrund, en av de mets erfarna. Hur ser du på det?

- Jag tycker att det är roligt att jag nu står både för förnyelse och erfarenhet. Förnyelse eftersom det är jag som är helt ny, övriga i VU har tidigare suttit i partistyrelsen. Samtidigt ska jag stå för erfarenhet.

- Det roar mig att tänka på.

Hur ska du göra för att lyckas med det?

- Jag får försöka dela med mig av de erfarenheter jag har utan att bli förskolelärare eller besserwisser. Men ändå med nya perspektiv som de inte haft tidigare.

Är du partiets näste ekonomiske talesperson?

- Det tror jag inte. Jag har inga kommentarer till det. Vi har haft en diskussion med VU, med valberedningen och med partikongressen och den process som nu ska bli i riksdagsgruppen har jag ingen anledning att kommentera. Den har inte inletts alls.

Blir det Damberg?

- Det tror jag skulle bli en bra lösning. Jag kan tänka mig flera olika personer. Glöm inte att våra mest framgångsrika finansministrar har varit otippade: Gunnar Sträng, Göran Persson, Ernst Wigforss.

När får vi veta?

- Det får du fråga Håkan Juholt.

14.32

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten säger till DN:s Jens Kärrman att talet kändes "väldigt nostalgiskt":

- Det var nostalgitungt och kändes väldigt 70-tal. Jag hörde att Göran Greider inte hade hört något liknande på 25 år. Och han borde ju veta.

14.14

Veronica Palm, nyvald suppleant i verkställande utskottet, säger till DN.se att hon känner sig ansvarstyngd men att det nya uppdraget samtidigt ska bli "jäkligt roligt".

Att hon är på gott humör visar hon tydligt. På frågan om vad hon tyckte om Håkan Juholts tal svarar hon:

- Uruselt.

- Nej, jag skämtade bara. Jag gillade anslaget, säger hon och påpekar att hon gläds särskilt åt starten där Juholt tog fasta på kulturpolitikens vara eller icke vara:

- Han visar att det inte bara blir Elvis och mustascher.

Hon säger sig inte ha saknat något i Juholts tal, och hon försvarare såväl hans syn på skatter som hans förmåga att agera ur ett feministiskt perspektiv.

- Det går inte att komma efter Sveriges första kvinnliga statsministerkandidat och inte tänka på kvinnorna. Allt annat vore självmord, säger hon.

Hon är nöjd över att Juholt i den internationella delen av talet lyfte kvinnornas utsatta position:

- Det var väldigt tufft att ta upp ett kvinnoperspektiv i stället för att prata Nato, Afghanistan, Palestina eller Västsahara, säger hon till TT.

13.56

Det alla surrar om nu är vem som ska bli partiets nye ekonomiske talesman. Damberg eller Pagrotsky? Juholt ville ingen säga under presskonferensen.

Mikael Damberg har utpekats som den troligaste kandidaten.

Men när Juholt fick en fråga om hur det internationella kapitalet ska kunna regleras sade han att den blivande ekonomiske talespersonen "har skrivit en hel del om det".

Det finns bara en person i riksdagen och partiets ledning, det verkställande utskottet, som passar in på den beskrivningen — Leif Pagrotsky.

Pagrotsky har tidigare sagt att han varken ville bli partiledare eller ekonomipolitisk talesperson. Men de senaste dagarna har han inte velat besvara frågan.

13.48

Ytterligare några besked hade Juholt när han träffade journalisterna;

- Vi ser inte att vi behöver höja skatterna, men de behöver förändras, sade han.

Partiets översyn av skattepolitiken omfattar till exempel rut- och rotavdrag. Juholt ville överhuvudtaget inte gå in på sin syn på olika skatter, till exempel en förmögenhetsskatt.

Han betonade att man inte ska ta ut en enda skattekrona mer än vad som behövs för att få tillväxt och utveckling.

Juholt fick också frågor om jobbpolitiken. Målet är, enligt honom, full sysselsättning, men han hade inte nu några nya förslag hur man ska nå dit.

- Det finns ingen snabbfix, sade Juholt och tillade att det bland annat handlar om mer arbetsmarknadspolitik, utbildning och investeringar.

- Vi har massarbetslöshet samtidigt som vi har arbetskraftsbrist, då har politiken kapitulerat.

Juholt menade att politikens val nu står mellan att använda de goda åren vi har framför oss till att mysa i vår egen kammare eller till att investera i framtiden. Han aviserade också att en ny ekonomisk politisk talesperson för partiet ska presenteras inom kort.

Juholt fick också frågor om sin inställning till kärnkraften och han försäkrade att hans inställning är samma som företrädaren Sahlins: kärnkraften är en ändlig energikälla som kommer att fasas ut. Han tillade dock:

- Olyckorna (i Japan) har inte förändrat min inställning till kärnkraft. Vi är ett kärnkraftsberoende land och basindustrin kräver energitillgång.

12.54

På presskonferensen som hölls strax efter Håkan Juholts installationstal fick han frågor om hur han konkret vill förändra politiken. Han bad dock om tålamod.

- Vi ska presentera ett omfattande program om hur a-kassan och sjukförsäkringen ska förändras, sade Juholt.

- Det är ryggraden i vår välfärdsmodell.

Juholt försäkrade att han ser a-kassan som en omställningsförsäkring.

- Ingen ska kunna gå år efter år och passivt lyfta a-kassa. Ingen vill detta, sade Juholt.

Han betonade att staten måste ta mer ansvar för att arbetslösa får jobb eller utbildning och han anser att i dag läggs allt ansvar på den arbetslöse själv.

Juholt aviserade också en översyn av partiets skattepolitik, där framförallt avdrag och subventioner i det nuvarande skattesystemet ska tittas närmare på.

12.48

Missat Håkan Juholts tal? Eller vill du set det igen?

Här finns det.

12.42

Samtliga fyllnadsval

Partiordförande:

Håkan Juholt

Partisekreterare:

Carin Jämtin (efter Ibrahim Baylan)

Verkställande utskottet (VU) ledamot:

Mikael Damberg (efter Thomas Östros)

Verkställande utskottet (VU) suppleanter:

Veronica Palm (efter Carin Jämtin)

Leif Pagrotsky (efter Mikael Damberg)

Lena Micko (efter Ylva Johansson)

Partistyrelsen (PS) ledamöter:

Carina Blank

Hans Ekström

Anders Johansson

Ylva Johansson

Janne Rudén

Partistyrelsen (PS) suppleanter:

Matilda Ernkrans

Ulla Gradin

Ordförande i programkommissionen:

Håkan Juholt

Läs mer här.

12.28

Birgitta Dahl berättar att hon varit på varenda S-kongress sedan 60-talet. Största skillnaden? Kvinnornas frammarsch.

- Det är en enorm skillnad. Kvinnorna är många fler nu. Och dagens män är mer medvetna, det gör mycket.

- Det är också mindre underdånighet från kvinnorna i dag.

12.24

Fler reaktioner på Håkan Juholts linjetal. S-veteranen Birgitta Dahl till DN.se: 

- Talet var väldigt bra: varmt och personligt med en tydlig ideologisk grund. Solidariteten stod i fokus, att vi bryr oss om varandra.

Dahl berättar att hon känner Håkan Juholt sedan många år.

- Han kom till mig och bad om råd när han hade valts in i riksdagen -94. Han ville ha råd om hur man bäst kombinerar små barn och riksdagsarbete. Han var orolig över hur det skulle gå, hans äldsta son var bara två år då. 

- Jag sa att det går. Och att politiken behöver goda förebilder; att oron var en god egenskap.

Kommer Juholt att vinna nästa val åt S?

- Ja, absolut. Det är sådant här människor har saknat, besked om skola, kultur, hälso- och sjukvård.

Birgitta Dahls man Enn Kokk, också S-veteran, påpekar att Juholt dessutom har det lilla extra:

- Karln har humor. Det är en tillgång för S. Han kan tilltala många och dessutom bryta igenom det mediala bruset.

12.12

Mikael Damberg har valts till ledamot i VU. Veronica Palm, Leif Pagrotsky och Lena Micko har valts till suppleanter.

Därefter har SSU:s ordförande Jytte Guteland begärt ordet. Budskapet är detsamma som tidigare: fler unga måste in i S; en generationsväxling måste till.

Hon för ombuden att ställa upp på handräckning. Resulatet: De flesta tycker att en gernationsväxling är viktig. Men inte lika många tycker att S har generationsväxlat nog.

- Tack, det värmde, säger Guteland.

12.08

Jämtin får en krans i håret (liksom Juholt fick i går) och en kram av sin företrädare.

- Jag kan inte säger hur hedrad jag känner mig att bli vald till partisekreterare i Sveriges största parti, säger hon.

- Tack för förtroendet.

12.06

Val av partisekreterare, på förslag: Carin Jämtin.

Är kongressen redo för beslut? Ja.

Så var hon enhälligt vald av kongressen.

12.00

Nu haltar tekniken igen. Men Berit Andnor, valberedningens ordförande, har taig till orda. Dags att utse övriga poster i partiorganen.

Andnor påpekar vikten av att bygga ett starkt lag. Men det måste finnas en balans mellan förnyelse och erfarenhet, konstaterar hon.

11.58

S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul ger Håkan Juholt betyget Väl godkänt.

- Det var ett bra tal, något som vi behövde nu efter alla dessa månader. Det var ideologiskt och gav självförtroende, säger hon.

Ändå vill hon inte ge högsta betyg MVG. Orsaken är att Juholt inte alls tog upp föräldraförsäkringen, som S-kvinnorna vill dela lika.

- Men den striden får vi fortsätta, säger hon.

11.56

S-debattören Göran Greider tycker att Juholt gör en vänstersväng.

- I någon mening tycker jag det, säger Greider som anser att Juholts tal var det bästa han hört på en S-kongress.

- Framför allt var det vitaliserande. Juholt lyckades väcka till liv aktivitetslusta och då blir det en radikal effekt, säger han.

Greider saknar dock tydliga besked på en lång rad frågor.

- Det gäller skatter, synen på rut-avdrag och på kärnkraft. Det finns mängder av frågor där han måste ge svar på tal framöver. Det här var mer ett försök att dra upp horisonten.

När Mona Sahlin höll sitt stora avskedstal till förtroenderådet i december sågade hon stora delar av partiets politik. Av detta fanns inte ett spår i Julholts tal.

- Många var ledsna då. Detta var något annat. Juholt försökte väcka en lång tradition av att förändra samhället i solidarisk riktning.

11.36

Fyra frågor till DN:s Maria Crofts:

Vad vet vi om Håkan Juholts syn på politiken som vi inte visste tidigare?

- Den absolut största skrällen är att han uppenbarligen vill göra stora förändringar i pensionssystemet. Där finns redan en blocköverskridande överenskommelse. Det ska bli intressant att se hur de borgerliga partierna tar emot det.

Något annat?

- För övrigt kan man säg att talet var väldigt allmänt hållet. Han har inte bundit sig i någon sakfråga.

- Han sa exempelvis att välfärden kan vara i både privat och offentlig regi. Båda sidor kan med andra ord bli nöjda.

Saknade du något i talet?

- Som journalist vill man alltid ha klara besked om saker och ting. Det fanns inte där.

- Jag skulle vilja veta om han tycker det är bra att höja skatten. Det finns saker som tyder på det eftersom flera av de saker han talade om innebär högre utgifter, till exempel höjda barnbidrag.

Vad tyckte du om den retoriska kvaliteten?

- Stundtals var det ett väldigt medryckande tal. Jag tror att ombuden uppskattar hans humor och hur han uttrycker sig.

11.30

Och här är hela Håkan Juholts tal.

11.28

Statsvetarprofessorn, socialdemokraten Ulf Bjereld, tycker att talet var oerhört retoriskt skickligt.

- Det kanske är ett av de mest retoriskt skickliga vi hört i partiet sedan Olof Palmes dagar, säger Bjereld.

- Det lyckades entusiasmera de egna leden, det hade humor som biter och det lyckades ur ideologisk ståndpunkt göra skillnaden tydlig mellan socialdemokratisk och borgerlig politik.

Bjereld ger som exempel att S-politiken kopplades samman med humanitet och människovärde, medan den borgerliga framställdes som kallt marknadstänkande. Statsvetarprofessorn tror att talet kanske framförallt tilltalade socialdemokrater på vänsterkanten.

- Men de på högerkanten kan finna tröst i att det fanns väldigt lite konkreta saker som antydde en vänsterinriktning av politiken, säger Bjereld.

Att Juholt inte tog upp skatter, betyg eller kärnkraft var väntat, menar Bjereld.

- Däremot trodde jag att han skulle tala mer om miljön. Talet var svagt på miljön och det internationella.

Vågar du i dag tippa om Juholt kommer att vrida partiets politik åt vänster eller höger?

- När det gäller privatisering och utförsäljning så tror jag att han kommer att bromsa upp det. Där markerade han väldigt starkt, säger Bjereld.

Han uppger dock att även bland de borgerliga börjar det komma kritik mot utförsäljningar av det offentligt ägda.

11.24

Ytterligare kommentar från fotografen:

- Det märks att Juholt har arbetat som fotograf. Han är oerhört proffsig i sitt sätt att röra sig och se till att alla får en bra bild.

11.16

Vilka var då de (mer eller mindre) konkreta besked som Håkan Juholt meddelade under talet? Samtliga går kanske inte att sammanfatta på rak arm, men här följer några:

- Höjda kvinnolöner och en satsning på den offentliga sektorn. 

- Höjda barnbidrag.

- En utvärdering av pensionssystemet.

- Satsning på skola och utbildning.

- Satsning på kulturen.

11.14

Kommentar av DN:s fotograf:

- Göran Persson skrattade jättemycket under talet. Det var så att han höll att kissa på sig.

11.04

I ganska exakt en timme talade ha, Håkan Juholt. Frågan nu: vilka blir reaktionerna?

10.58

Dags att sluta cirkeln.

Det handlar åter om att "vissa saker inte ska göras av vinstintresse".

- Vissa relationer är inte mätbara i ekonomiska termer och ska inte stå till salu; ska inte bjudas ut. Vår gemensamma tillvara blir så mycket bättre så.

Så citerar han Olof Palme än en gång:

- Det vi vill ha är ett samhälle med trygga människor som orkar dela med sig av det goda till varandra. Det hårda egoistiska samhället som är svaret på högerns frågor skapar otrygga människor som vänder taggarna mot varandra i sin ensamma oro över att bli en av de många förlorarna i vinnarnas paradis. Vi dras mot det ljusa och goda. Tid och ork frigörs att upptäcka andra människor, att bygga omtanke och samarbete. Trygga och befriade från rädslans och orons förlamning kan vi låta livslusten växa och sprida sig inom oss och från människa till människa.

Juholt igen:

- Vänner, kamrater. Uppgiften är då som nu: social demokrati. Varken mer eller mindre.

- Otåliga går vi nu framåt mot nya djärva mål. Tack.

10.54

Håkan Juholt säger sig vara optimistisk om världens framtid. Och EU:s framtid.

- Eu beskrivs nu som ett samarbete i kris. Men EU är ett samarbete som alltid har formats genom våra kriser.

- Visionen om ett socialt Europa kan kännas avlägsen, säger han och refererar sedan till Barack Obama.

- Yes, we can.

Juholt undrar om den amerikanska drömmen kanske är extra romantiserad av "oss smålänningar"?

- Karl-Oskar och Kristina från Duvemåla som tog med sig ett astrakanfrö och sökte lyckan i Amerika.

- Men den amerikanska drömmen om alla människors möjligheter är mer konkret i socialdemokratins Sverige än någonsin i USA.

10.50

Så går han utanför Sveriges gränser. Han talar om Kyotoprotokollet och fattigdom.

- Hundra miljoner människor saknas. Så många hade levt om kvinnor fått samma tillgång till vård och mat och fysisk trygghet som män.

Juholt konstarera att den geopolitiska kartan förändras, att Botswana är rikare än Bulgarien och att Europa och nord är på väg att halka efter.

- Det måste upprepas att en fungerande marknadsekonomi kräver kloka politiska åtgärder.

- S är för markandsekonomi. Vi inser att vi byggt upp ett land byggt på idén om marknadsekonomi. Men marknaden ska vara tjänaren, inte herren, säger han.

10.48

S vill bygga vidare på den svenska modellen, framhåller Håkan Juholt. Samverkan mellan näringsliv, fackföreningar och politik där samhället tar ansvar för långsiktigheten, den är nödvändig, säger han.

10.46

Juholt håller sig inte till manus, kan meddelas. Han tar långa krumbukter. Såvida han inte har en annan text än den som vi journalister fick, vill säga.

10.42

Juholt värnar om det svensk trygghetssystemet. A-kassan och sjukförsäkringen har aldrig handlat om bidrag, nej, det är solidariska försäkringsutbetalningar, gemensamt finansierade och beslutade, säger partiledaren.

- Vår strävan efter jämlikhet utgår från att solidaritet är en förutsättning för att samhället ska fungera.

Sverige behöver storsatsning på lörande och forskning.

- Det handlar om att hålla fast vid en kunskapsbaserad tillväxtekonomi.

10.38

Till de som inte tror att hittills nämnda inriktning inte är realistisk har han bara ett besked:

- När det kommer till ekonomiskt ansvar och ordning har borgligheten ingenting att lära svensk socialdemokrati, säger han och påminner om att S växte fram som en rörelse som har råd med varandra.

- Vi lever i en tid då det hellre sänks en skatt och beviljas ett avdrag än ges ett handtag åt den som behöver hjälp.

10.34

Nästa punkt: pensionerna.

- Jag är anhängare av ett starkt, gemensamt pensionssystem.Livet ska vaar gott även den dag då vi lämnar det aktiva arbetslivet, säger han och hänvisar till EU och LO.

Många kommer att ha låg pension, konstaterar han.

Och så något som kan likna ett slags besked:

- Det är vikigare för S att fler ska jobba till att de blivit 65 än att fler ska jobba till 69 år.

Juholt utlovar också en granskning av nuvarande pensionssystem. Till den inbjuds LO, TCO och Saco. Han efterlyser också samarbete över blockgränserna.

10.28

Så backar han i tiden igen och undrar hur väl S egentligen lyckats:

- Det var rätt av Ingvar Carlsson att bryta upp stela strukturer som tidigare bara gjorde det möjligt för rika föräldrar att välja och köpa skola åt sina barn. Det var rätt av Göran Persson att föra skolan närmare medborgarna genom kommunalisingen, men blev det verkligen som det var tänkt?

- Eleverna har blivit kunder på en marknad, säger han och riktar kritik mot utförsäljningen av skolan.

- Denna orimliga bolagisering, var det vad som avsågs?

- Det har blivit ful att äga tillsammans, säger han och nämner SBAB, Vattenfall (i talet står även Vin & Sprit samt Apotek).

- Sverige slumpas bort. Det är alldeles orimlig.

Tydligt besked från Nytillträdde Håkan Juholt, med andra ord.

Att han inte nämner Vin & Sprit var helt fel - han drar hela företagets historia. (Typ.)

10.26

Så drar han till med ett skämt: efter inledande kommentarer ska han nu påbörja talet. DN.se kan meddela att han är på sidan 10 av 24.

Juholt menar att följande krav måste ställas på arbetsmiljön inom den offentliga sektorn:

- Alla ska kunna styra sina arbetstider.

- Alla ska kunna vara med och planera det arbete som ska utföras.

- Alla ska kunna vidareutbilda sig.

- Alla ska ha möjlighet att göra karriär.

Målet är att det ska bli attraktivare att jobba inom exempelvis sjukvård och skola.

- Offentlig sektor kan inte längre subventioneras med låga kvinnolöner.

10.22

Så kommer han till - barn och barndomen.

- Jag vill inte att Sverige ska vara ett land där vart tionde barn lever under fattigdomsstrecket, säger han.

I presshörnan har talet just delats ut till närvarande journalister. Lite roligt att notera är att Juholt hoppar mellan styckena. Han läser inte talet helt i den ordning som han skrivit det.

Tillbaka till budskapet:

- Barnfattigdom hör bara hemma i Reinfeldts Sverige, menar Juholt. Men inte i S Sverige.

Segregationen ska bekämpas, liksom ungdomsarbetslösheten.

10.16

Juholt fortsätter att rabbla områden där samhället borde vara bättre: skola, äldrevård, kommunikationer och så vidare.

Snäva vinstintressen förkastas helt.

- Vi ska prata med alla vi träffar, säger han och menar att uppgiften att bygga Sverige ankommer hela folket.

- We won't back down.

10.14

- Social demokrati är att slippa oroa sig över att man valt fel skola, säger han och fångar in applåderna.

Fler tillfällen till applåder ska komma, utlovar han.

- Och löften skola vi inte svika inom socialdemokratin.

10.12

Han säger det inte rakt ut, men tydligt är att han är kritisk till utförsäljningar av skola och apotek. Att höga vinster tas ut på andras beskostnad.

Så citerar han Erlander:

- Det finns ingen motsättning mellan strävan till trygghet och viljan till frihet.

Juholt:

- Tage Erlander visste hur man bygger ett välfärdssamhälle. De som styr i dag klarar inte den uppgiften.

10.08

- Vi vet hur vår hemläxa ser ut, säger han.

Steg för steg. Förslag för förslag. Nu ska medborgarnas förtroende återvinnas; solidaritet ska inte vara en uppoffring - och en förutsättning för tillväxt. 

Så talar han om den ojämlikhet som råder i samhället: arbetslösheten och orättvisorna. Juholt konstaterar att de flesta har det bättre - men vad händer om vi blir sjuka? Får vi stöd av samhället då?

- Vi känner ett obehag över att girighet och hopplöshet breder ut sig.

- Det är ett skamligt faktum att barnfattigdomen växer sig starkare, säger han.

10.06

Dags att ge kritikerna en känga.

Men i det ligger ett besked:

- Det ska vara högt tak i a-kassan, men även inom socialdemokratin.

Utveckling och jämlikhet - solidaritet - är ännu slagorden. Eftersom S glömde detta 2006 röstades partiet bort. 2010 brast samhällsanalysen.

- Det var alltså inte vår idé som förkastades, säger Juholt.

10.02

Så går han tillbaka till Palmes tid. S är inte annorlunda nu än då, är kort innebörden av det han säger; S har aldig varit och kommer inte att bli ett börsnoterat företag.

Juholt kommer heller inte att bli verkställande direktör.

- Socialdeomkratin formar vi tillsammans, säger han.

Och det görs - överallt hela tiden.

- Vår kraft är att vi förmår företräda många människor.

10.02

Juholt talar om Stina Oscarsson som är konstnärlig ledare på Orionteatern. Han inleder alltså, kanske oväntat, med kulturpolitik.

- Bibliotek säljs ut, säger han och påminner om att även museibesöken minskar.

Han önskar ett rikt kulturliv, att vi genom det ska kunna se världen med andra ögon.

- Kulturen tar oss i handen och leder oss inåt så att jag bättre förstår vem jag är som människa, men också leder oss utåt och bättre förstår andra.

- Låt därför beskedet vara att svensk socialdemokrati står upp för en kulturpolitik med vingar.

- Ytterst handlar detta om synen på människan.

09.58

Håkan Juholt äntrar scenen.

- Tack. Tack partivänner. Tack för att alldeles fantastiskt välkomnande.

09.54

Håkan Juholt har naturligvis en förklaring. Enligt honom är avtalet till för att kompensera den som slutar i samband med en konflikt.

- Vi har ett sådant avtal med vår partiledning om man skiljs från ett uppdrag där det kan ligga en konflikt i botten. Det är för att någon ska ta på sig uppdraget att ingå i vårt partis ledning, säger han till tidningen.

Förutom de 54.500 kronor i månaden Juholt tjänade som riksdagsledamot fyllde partiet på så att han fick en lön på totalt cirka 80.000 kronor, mellan juni 2009 och maj 2010.

När Marita Ulvskog blev partiets toppnamn i EU-valet gick Håkan Juholt in som t f partisekreterare. Det innebar att han fick tacka nej till att själv kandidera i valet och det uppfattades som att han senare skulle väljas till partisekreterare. Men Mona Sahlin sidsteppade honom och utnämnde i stället Ibrahim Baylan.

09.50

Snart dags för talet. Först annat Juholt-nytt:

Nyvalde S-ledaren fick nämligen ut en fallskärm när hans företrädare Mona Sahlin snuvade honom på jobbet som partisekreterare. Det skriver Expressen.

- När en biträdande partisekreterare lämnar sin post betalar vi lön i ett år efter att man har slutat, oberoende av vilket skäl, med avräkning för nya inkomster, säger Tommy Ohlström, partikassör i Socialdemokraterna.

09.38

Håkan Juholt sägs ha hållit i pennan själv då dagens installationstal författades. Säkerligen - och kanske även förhoppningsvis - har han fått en del stöd under processen.

Peter Akinder heter den man som enligt somliga kan höra till de mer inblandade. Akinder, född 1970, författade tal åt Göran Persson och var politiskt sakkunnig åt Mona Sahlin.

I dag är Akinder politisk chefredaktör på den socialdemokratiska tidningen Östra Småland. Men kanske har han alltså även andra uppdrag?

09.28

Det här med linjtal är viktigt. Och stort. De citeras och refereras till.

Här finns utdrag ur Palmes, Perssons och Sahlins tal. De två sistnämndas återfinns dessutom i sin helhet här och här.

09.16

DN.se talade tidigare i veckan med Aftonbladets ledarskribent Katrine Kielos som menade att Håkan Juholt nog inte riktigt förstår vidden av det tal han ska hålla.

– Jag tror att det kommer att spela större roll vad han säger på lördag än vad han själv tror. Han är odefinierad för många, inte minst medierna har dålig koll. Därför finns en väldig nyfikenhet kring var han står, sade hon.

Expressens vänsterkrönikör Lotta Gröning hoppades i samma artikel på visioner:

– Han måste berätta vad som krävs för att S ska ta ledningen i opposition. Det krävs konkreta lösningar, det går inte att bara vispa runt med politiska slagord.

09.00

Om en timme är det alltså dags för Håkan Juholt att åter ändra scen. Några konkreta besked är knappast att vänta - däremot en färdriktning för Socialdemokraterna.

Mer om Juholts tal finns här.

Hållpunkter

Lördag:

10:00 Tal av den nya partiordföranden (Håkan Juholt)

12:00 Val av de olika partiorganen

16:00 Avtackning av Mona Sahlin

Samtliga fyllnadsval

Partiordförande:

Håkan Juholt

Partisekreterare:

Carin Jämtin (efter Ibrahim Baylan)

Verkställande utskottet (VU) ledamot:

Mikael Damberg (efter Thomas Östros)

Verkställande utskottet (VU) suppleanter:

Veronica Palm (efter Carin Jämtin)

Leif Pagrotsky (efter Mikael Damberg)

Lena Micko (efter Ylva Johansson)

Partistyrelsen (PS) ledamöter:

Carina Blank

Hans Ekström

Anders Johansson

Ylva Johansson

Janne Rudén

Partistyrelsen (PS) suppleanter:

Matilda Ernkrans

Ulla Gradin

Ordförande i programkommissionen:

Håkan Juholt

Håkan Juholt

Född 16 september 1962 i Oskarshamn. Har bott i staden hela sitt liv.

Familjen består av sönerna Anton 19 år och Viktor 16 med ex-sambo, och mamma Susanne 79 år. Särbo med Åsa Lindgren sedan fem år.

Gick tvåårig social linje på gymnasiet. Blev tidigt medlem i SSU.

Efter gymnasiet ordnade hans pappa jobb som säljare av prenumerationer på den lokala S-tidningen Nyheterna. Han blev sedan fotograf och därefter lokalredaktör i den lilla kommunen Högsby.

Håkan Juholt är ännu, efter 16 år i riksdagen, tjänstledig från uppdraget som lokalredaktör.

Politiska uppdrag att nämna: ledamot i SSU:s förbundsstyrelse (1984-1990), riksdagsledamot 1994-, ledamot i försvarsberedningen sedan 1995 och dess ordförande 2000-2007, biträdande partisekreterare 2004 och våren 2009 tillförordnad partisekreterare.

Håkan Juholts väg till makten

 * 19/9: S får 30,7 procent (—4,3) i valet, det sämsta sedan 1914.

* 2/11: SSU-ordförande Jytte Guteland uppmanar alla i ledningen att ställa sina platser till förfogande.

* 9/11 Håkan Juholt uttalar sitt stöd och flera hakar på.

* 10/11 Mona Sahlin säger att alla bör prövas.

* 11/11 Raimo Pärssinen, distriktsordförande i Gävleborg, uppmanar Sahlin att avgå.

* 14/11 Sahlin avgår.

* 4/12 Förtroenderådet utser valberedning med Berit Andnor som ordförande.

* Tre möjliga efterträdare försvinner snabbt — Margot Wallström, Thomas Bodström och Ulrica Messing.

* 24/1 Pär Nuder säger nej.

* Februari: Tomas Eneroth säger nej.

* 1/3 Valberedningen djupt oenig om Thomas Östros, Mikael Damberg och Sven-Erik Österberg och efterlyser fler namn.

* 6/3: Partisekreteraren Ibrahim Baylan avgår för att underlätta valberedningens arbete.

* 7/3 Flera distrikt enas om Leif Pagrotsky. Han säger nej.

* 10/3 Valberedningen föreslår Håkan Juholt till partiledare och Carin Jämtin till partisekreterare.

* 19/3 Valberedningen petar Thomas Östros och Ylva Johansson ur verkställande utskottet (VU).

* 25/3 Juholt väljs enhälligt på en extrakongress i Stockholm

S-kongressen

Socialdemokraterna håller extrakongress 25-27 mars i Stockholm Waterfront.

350 ombud ska välja partiledare på fredag eftermiddag. Övriga val till partiledningen sker vid lördag kring lunchtid.

Valberedningen har förslagit Håkan Juholt till partiordförande (efter Mona Sahlin), Carin Jämtin till partisekreterare (efter Ibrahim Baylan) samt Mikael Damberg till ledamot (efter Thomas Östros). Till suppleanter föreslås Veronica Palm (efter Carin Jämtin), Leif Pagrotsky (efter Mikael Damberg) och Lena Micko (efter Ylva Johansson).

Här kan du läsa mer om valberedningens förslag.

Så här ser nuvarande verkställande utskott ut.

De här personerna sitter i valberedningen.

 

Den nye partiledaren håller sitt tal på lördag förmiddag.

Kongressen är en extrainsatt kongress mellan ordinarie kongresser. Den senaste ordinarie kongressen hölls 2009 och den nästa hålls 2013, året före valet.

3.000 personer har anmält sig till S-kongressen.

Medelåldern bland ombuden är 45 år. Äldst är Maj-Britt Theorin med sina 78 år och yngst Linnéa Wickman, 18 år. 165 av ombuden är kvinnor och 185 män.

Till kongressen kommer drygt 200 gäster och 1.800 åhörare. Cirka 450 journalister och fotografer ska rapportera därifrån.

 

(Mer eller mindre) konkreta besked från Juholt:

- Höjda kvinnolöner och en satsning på den offentliga sektorn.

- Höjda barnbidrag.

- En utvärdering av pensionssystemet.

- Satsning på skola och utbildning.

- Satsning på kulturen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.