Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S kräver besked av kandidaterna

Fyra huvudkandidater återstår till posten som ny partiledare för Socialdemokraterna: Mikael Damberg, Thomas Östros, Sven-Erik Österberg och Tomas Eneroth. Ledande socialdemokrater vill nu ha svar på vem som ställer upp.

Spänningen stiger när Sveriges största parti snart väljer ny ledare. Tidigast i början av mars, bara tre veckor före extrakongressen, kommer valberedningen att presentera sitt förslag.

Under de tre månader som passerat sedan Mona Sahlin aviserade sin avgång har ett tiotal namn förekommit i spekulationerna om vem som ska leda S. Men nu har startfältet smalnat av. Enligt välplacerade socialdemokrater som DN talat med återstår fyra kandidater.

Starfältets yngsta namn Mikael Damberg förklarade sent i torsdags kväll på sin Facebooksida att han ”verkligen vill vara med och ta ansvar för den nystart som partiet behöver”. Det är så nära en öppen kandidatur som en socialdemokrat kan komma utan att anses förhäva sig.

Ledande socialdemokrater välkomnar att Mikael Damberg öppet visar att han är intresserad.

– Mikael Damberg tillför något nytt i processen och jag tycker att han gör rätt. I det svåra läge som socialdemokratin befinner sig, är det viktigt med öppenhet, säger Ilija Batljan, landstingsråd i Stockholm.

SSU:s ordförande Jytte Guteland uppmanar de övriga kandidaterna att deklarera var de står.

– Jag kände lite som att det kom en vårbris. Jag tror att det är ett trendbrott att Mikael Damberg valde att deklarera sin kandidatur. Då är det naturligt att övriga kandidater följer efter.

Ardalan Shekarabi, som ledde partiets kriskommission, efterlyser ännu större öppenhet.

– Jag tycker att det vore jättebra om folk inte bara säger att de ställer upp utan också berättar vad de faktiskt tycker. Jag tror att människor, även de socialdemokratiska partimedlemmarna, kräver större öppenhet nu jämfört med hur det varit tidigare, säger han.

Mikael Damberg har rykte om sig att ligga till höger i partiet. Socialdemokrater som DN talat med menar att det därför är nödvändigt för honom att få med sig ett eller flera vänsterdistrikt om han ska lyckas bli partiledare.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, tror att det faktum att ledarsidan på den största S-tidningen Aftonbladet förordar Mikael Damberg som en av sina favoriter, kan hjälpa till att tvätta bort högerstämpeln.

– Det kan få stor betydelse i de interna diskussionerna, säger han.

I helgen träffas flera partidistrikt för att diskutera partiledarfrågan. En av knäckfrågorna är vem som bäst kan utmana Fredrik Reinfeldt i nästa val.

Vid tidigare ordförandeval har det fyra veckor före kongressen funnits en given kandidat. Så icke nu. Alla DN talat med betonar att det fortfarande är en helt öppen fråga vem som blir partiledare. Ett scenario där de traditionella väns-ter- och högerdistrikten backar upp varsin kandidat kan exempelvis leda till att en kompromisskandidat vinner på upploppet.

Damberg vill inte kommentera frågan ytterligare. Varken Thomas Östros eller Thomas Eneroth vill uttala sig om partiledarfrågan.

Ålder: 46 år. Uppdrag: Ekonomisk

Ålder: 46 år.

Uppdrag: Ekonomisk talesman och riksdagsledamot, tidigare minister. Ingår i partiets verkställande utskott. Partidistriktsordförande.

Plus: Bergsprängarson med examen i nationalekonomi. Statsrådserfarenhet. Ideologisk.

Minus: Får genomgående dåliga resultat när hans popularitet mäts. Är förknippad med både Göran Perssons och Mona Sahlins nederlag.

Taktik: Tog omedelbart efter valet avstånd från flera av kompromisserna i det rödgröna samarbetet. Har legat lågt sedan dess. Har

Ålder: 44 år. Uppdrag: Riksdagsledamot

Ålder: 44 år.

Uppdrag: Riksdagsledamot och talesman i socialförsäkringsfrågor. Ingår i partiets verkställande utskott.

Plus: Beskrivs som en kunnig lagbyggare med goda fackliga kontakter. Inte belastad av valnederlagen.

Minus: Är trots 16 år i toppolitiken tämligen okänd.

Taktik: Har legat lågt hela tiden och har knappt uttalat sig om valnederlaget. Vill inte ge sin syn på Socialdemokraternas framtida politik i en intervju.

 

Ålder: 55 år. Uppdrag: Gruppledare

Ålder: 55 år.

Uppdrag: Gruppledare för den socialdemokratiska riksdagsgruppen, tidigare minister, ingår i partiets verkställande utskott, partidistriktsordförande.

Plus: Trygg och stabil, tros kunna ena partiet.

Minus: Inte särskilt verbal och medial. Talar inte om förnyelse.

Taktik: Har sagt att han ska göra ett väldigt noggrant övervägande om han får frågan om han vill bli partiledare. Öppen med hur han vill att partiet ska utvecklas.

Uppdrag: Riksdagsledamot och utbildningspolitisk

Uppdrag: Riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesman. Tidigare ordförande i SSU. Ingår i partiets verkställande utskott. Partidistriktsordförande.

Plus: Ung förnyare som inte är särskilt tungt belastad av de två senaste valförlusterna. Kan vinna medelklassen i storstäderna.

Minus: Anses oprövad och klarade inte av att ena SSU. Har högerstämpel.

Taktik: Var tydlig efter valförlusten med vad han ansett gått fel. Förekom mycket i medierna efter Sahlins avgång. Uppgav i torsdags att han ”är beredd att ta ansvar”.

 

Thomas Östros

Tomas Eneroth

Sven-Erik Österberg

Mikael Damberg

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.