Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S-kvinnor: Mer resurser till vården

Mer resurser krävs för att förbättra den svenska vården, enligt en ny rapport från S-kvinnor. ”Vi vill lyfta blicken från skattesänkartävlingen”, säger förbundsordförande Nalin Pekgul och riktar en känga mot det egna partiet.

Andra länders folkhälsa förbättras samtidigt som Sveriges står still, visar det socialdemokratiska kvinnoförbundets rapport. I dag har sjukvårdspersonalen inte tid att göra sina jobb, patienter hamnar i kläm och privata aktörer plockar samtidigt ut stora vinster.

Att Sverige satsar allt mindre på vården är enligt rapporten anledningen.

– Ska vi ha en bra rättvis, sjukvård kommer det att kräva resurser. Då kan man inte tävla om skattesänkningar eller bli moderater light. Vi måste våga stå för det här, säger S-kvinnors förbundsordförande Nalin Pekgul till DN.se.

Någon exakt siffra på hur mycket mer som behöver läggas på vården årligen presenteras inte i rapporten. Syftet med den är snarare att få igång diskussion om vården både i samhället och internt i partiet, enligt Pekgul.

Hon säger att Socialdemokraterna har varit dåliga på att stå upp för sina åsikter om skattefinansierad vård. Mycket för att inte förarga skattebetalarna.

– Vi vill lyfta blicken från skattesänkartävlingen, säger Nalin Pekgul.

Viljan för att betala skatt för vården är hög bland svenska folket, enligt rapporten. Något som Pekgul håller med om.

– Ska vi ha en bra rättvis, sjukvård kommer det att kräva resurser, säger hon.

Rapportens slutsats blir att det behövs en förnyelse i sjukvårdssystemet, som i huvudsak bör finansieras av skatter. Den kommer fram till att riksdagen bör utforma mål för hälsan och visioner för sjukvården.

”Mer vård för pengarna och mer pengar till vård” presenteras på tisdagen och har sammanställts av tidigare LO-ekonomen Dan Andersson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.