Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S lovar 200 000 sommarjobb

Sommarjobb för alla gymnasister. Ett sådant förslag utlovade S partisekreterare Carin Jämtin i sitt förstamajtal. Samtidigt anklagade V-ledaren Jonas Sjöstedt regeringen för att vara idélös och passiv, och LO-basen krävde en ny politik för jobben.

Jonas Sjöstedt angrep regeringen för att vara idélös och passiv, med skattesänkningar som enda metod. Den bankskatt V vill ha kan inbringa nästan 4 miljarder, pengar som ska gå till utbildning för arbetslösa, enligt Sjöstedt.

– Regeringen Reinfeldt kom till makten genom att lova jobb, men det har misslyckats fullständigt. Efter drygt fem år med borgerlig regering sitter Sverige fast i massarbetslöshetens skruvstäd, sade han i Södertälje och passade också på att ge Miljöpartiet en känga för dess uppgörelse med regeringen om arbetskraftsinvandring och kallade den usel.

– Den är helt på företagarnas villkor, den skyddar inte arbetstagarnas rättigheter, sade Sjöstedt, som senare under dagen talar i Kungsträdgården i Stockholm.

Ett hundratal personer samlades i förmiddags i ett soligt Sundbyberg för att gå i Socialdemokraternas förstamajtåg. Där talade bland andra partisekreteraren Carin Jämtin.

I sitt tal kunde Jämtin berätta att i Socialdemokraternas vårbudgetmotion, som presenteras i morgon, kommer en satsning på att unga ska få sommarjobb vara med:

– Vi prioriterar ungas möjlighet att bygga sin framtid före sänkt restaurangmoms.

Om alla kommuner anammar förslaget så innebär det att unga från årskurs nio till sista året i gymnasiet blir erbjudna sommarjobb, det rör sig om runt 200.000 personer.

– Det är under en treveckorsperiod och med avtalsenlig lön.

Jämtin kommenterade också opinionsläget:

– Klart att det är bättre stämning i partiet nu än vad det var för ett halvår sedan. Det finns också en stor förståelse för att det är två och ett halvt år till nästa val och vi måste jobba hårt.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson tog också upp partiets vårmotion, som hon sade innehåller förslag som ska skapa fler jobb och växande företag i Sverige.

Enligt Andersson handlar det om att sluta tala om särintressen och stärka närings- och innovationspolitiken, som ska ta till vara kreativitet och kompetens i Sverige.

– Vi vill investera i grundforskning och avancerad forskning i bred samverkan med de som kan ha nytta av den verksamheten, sade hon och upprepade därmed vad partiledaren Stefan Löfven tagit upp i debatten i förra veckan.

Hon tryckte på att det kan behövas extra statligt riskkapital i denna del av ekonomin. Hon lyfte även fram det redan kända S-förslaget om jobb- och utbildningskontrakt för arbetslösa under 25 år som saknar gymnasieutbildning.

Före talet svarade hon undvikande på frågan om hon helst ser en S-regering med V och MP som stödpartier efter nästa val eller hon kan tänka sig en alliansregering.

– Det finns lång tid att diskutera det och vi får se hur det ser ut inför valet. Men jag kan konstatera att vi har en minoritetsregering i dag. Det ritar ju om den politiska kartan, att vi har en minoritetsregering i dag. Läget ser helt annorlunda ut nu än för fyra år sedan.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin första maj-talar i Trollhättan, Ale och Bengtsfors. Hon kräver en ny politik för jobben.

”Det har visat sig att den borgerliga regeringens skattesänkarpolitik har varit verkningslös för att skapa jobb. Men den värsta sjuka som har drabbat regeringen är likgiltighet. Likgiltighet för alla som blir av med jobbet, likgiltighet för ungas framtid och likgiltighet för att inkomstklyftorna ökar”, säger Lundby-Wedin i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.