Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S lovar lägre skatt för pensionärer

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt lovar skattelättnader för pensionärerna. I stället säger S nej till sänkt restaurangmoms.

I vår höstbudget kommer vi att ta första steget mot en rättvis beskattning av landets pensionärer.

Detta finansierar vi genom att säga nej till sänkt restaurangmoms. En rättvis skatt för pensionärer är viktigare för oss än att äta för någon krona billigare på krogen, skriver han i ett pressmeddelande.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt anser att regeringen själv har skapat pensionärernas situation.

– Nu verkar det som att man är beredd att gå till val på den frågan. 2014 är ett valår, och då har vi haft åtta år av en borgerlig regering. Det är regeringen själv som har skapat denna skatteorättvisa, säger han till TT.

– Det måste vara lite ordning och reda i skattepolitiken. Pension är uppskjuten lön, det är en väldigt viktig princip. Pensionen är någonting som löntagarna avstår i löneförhandlingarna för att sedan få ut när de inte längre är yrkesverksamma.

– Regeringen har retroaktivt rivit upp innebörden i dessa förhandlingar genom att ge pensionärerna en högre skatt än vad löntagarna har.

Socialdemokraterna lägger fram sin budget om några veckor.

– Vi kommer att minska skillnaden i beskattningen mellan löntagare och pensionärer, säger Juholt.

Vad tycker du om att regeringen satsar på de sämst ställda pensionärerna nästa år.

– Att ställa pensionärer i allmänhet, som har drabbats av en orättvis beskattning, mot de pensionärer som har det allra sämst är naturligtvis ingenting annat än cyniskt. Samtidigt har man genomfört väldigt stora skattesänkningar, inte minst för dem som tjänar väldigt mycket pengar, säger han.

Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, tror att utrymmet för att sänka skatten för pensionärer är litet.

– Det är delvis en konsekvens av de tidigare skattesänkningar som gjorts. Regeringen har satt sig själv i en svår sits genom att sänka skatten för stora grupper och skapa ett gap i hur man beskattar löner och hur man skattar pensioner. Nu när de har ett begränsat reformutrymme är det svårt att täppa till det, säger hon.

– Det är lätt att gå ut på DN Debatt och lova någonting, det svåra är att börja reformera sin politik.

I debattartikeln lovar regeringen att nästa år förbättra ekonomin för pensionärer med lägst inkomst.

– Jag blev inte riktigt klok på vad regeringen ska göra för de sämst ställda pensionärerna, och det oroar mig lite, säger Romson.

– Det vi tittar på är om det bästa kan vara att höja bostadstillägget, för att försäkra sig om att de får det bättre.

Hon anser att regeringen har spelat "ett dubbelspel" med pensionärerna.

– Först har man sagt att det ska vara en skillnad, sedan när opinionen svänger och man märker att det allmänna rättsmedvetandet i Sverige tycker att det inte är okej med ett sådant gap, då säger man att inte nu, men i framtiden, ska vi börja ta steg för att täppa till det.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.