Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/s-minister-kallar-m-forslag-om-tolkar-hjartlost/

Politik

S-minister kallar M-förslag om tolkar ”hjärtlöst”

Utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Alexander Mahmoud

Moderaterna vill inskränka invandrares rätt till tolkning. Liberalerna varnar för att det kan slå mot unga tjejer som behöver söka hjälp mot hedersförtryck. Socialdemokraterna är också kritiska.

– Det är direkt hjärtlöst, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Integration är Moderaternas tema under partiets dag i Visby. Partiledaren Ulf Kristersson har med sig en rad förslag till Visby som handlar om att öka svenskakunskaperna bland invandrare. Bland annat ska rätten till tolk upphöra för den som får permanent uppehållstillstånd. Det ska öka drivkraften att lära sig det nya språket. Moderaterna hänvisar också till att tolktjänsterna kostar cirka två miljarder kronor årligen.

– Vi har en välvillig men feltänkt obegränsad rätt till tolkning. Vill man vara kvar i Sverige ska man kunna svenska, säger Ulf Kristersson.

Läs mer: Här är Moderaternas förslag i Almedalen 

Han får skarp kritik från Anna Starbrink, ledamot i Liberalernas partistyrelse, sjukvårdspolitisk talesperson och regionråd i Stockholm. En inskränkt rätt till tolk riskerar att motverka integration, menar hon. 

– En ung tjej som vill söka hjälp för att komma ur en familjesituation där hon lever under hedersförtryck kan behöva tolkhjälp. Ska hon ta med en släkting som tolkar? Det är helt orimligt, säger Anna Starbrink.

Hon varnar också för att rätten till vård på lika villkor kan urholkas.

– När man föreslår att man inte ska ha rätt till tolk i sjukvården så innebär det jättestora risker för enskilda människor. Det blir svårt att söka vård om man inte förstår språket och ännu svårare att följa en behandlingsrekommendation, säger Anna Starbrink (L).

Både hon och utbildningsminister Anna Ekström (S) delar Moderaternas uppfattning att introduktionen för nyanlända måste fokusera mer effektivt på svenska språket. Att dra in tolkhjälp är dock att gå alldeles för långt, anser Anna Ekström.

– Jag är för förslag om att man ska lära sig svenska, i Sverige är det svenska som gäller, men den här typen av förslag är direkt hjärtlösa. Här förväntar man sig att kvinnor som inte behärskar svenska ska gå till gynekologen utan tolk. Vem ska man ha med sig då? Ska man ha med sig sin man? Man förväntar sig att barn ska vara tolkar när deras föräldrar får cancerbesked.