Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S och LO oense om överskottsmålet

Socialdemokraterna och LO står ännu en gång på olika sidor i en konflikt om politiken. LO vill slopa överskottsmålet och låna 70 miljarder kronor till satsningar på nya jobb. Men förslaget får blankt nej av S-ledaren Stefan Löfven.
 

Socialdemokraterna och LO har det senaste året hamnat i konflikt i flera centrala politiska frågor. I den heta debatten om vinsterna i välfärden driver facket exempelvis en mycket mer restriktiv linje än S-ledningen.

På arbetarrörelsens högtidsdag var det dags igen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson krävde i sitt tal i Stockholm en statlig jobbsatsning på 70 miljarder kronor som ska ge 100.000 nya jobb.

Pengarna vill han att staten ska låna. Det innebär att överskottsmålet slopas under en period.

När Stefan Löfven anlände till Malmö för att hålla sitt andra första maj-tal som partiledare sade han blankt nej till att avskaffa överskottsmålet.

– Vi kommer inte försätta oss i en situation där vi avviker från de stabila statsfinanserna. Det är grunden för att vi ska klara sysselsättningen, säger han.

– Vi håller oss till det regelverk som finns. Vi kommer inte vika från det.

Överskottsmålet infördes i samband med 90-talskrisen för att få kontroll på statsfinanserna. Nu menar många ekonomer att målsättningen spelat ut sin roll eftersom Sveriges statsskuld minskat kraftigt.

Konjunkturinstitutet gjorde nyligen analysen att det kommer krävas stora skattehöjningar för att klara målet.

Flera tunga socialdemokrater, som förre finansministern Kjell-Olof Feldt och den senaste S-statsministern Göran Persson, tillhör de som argumenterar för ett slopat överskottsmål.

Men Stefan Löfven håller inte med.

– Vi ser ingen anledning att ändra på det ännu. Det går fort åt andra hållet också om man inte ser upp. Vi har varit i ett läge där vi haft väldigt ansträngda statliga finanser och de som påverkas av det är vanligt folk, säger han.

S-ledaren ser inget problem med att facket ånyo driver en mer radikal linje än partiet. Utöver oenigheten om ekonomin lanserade LO och Socialdemokraterna var sin ambitiös utredning om sysselsättningspolitiken.

– Det är bra att LO driver på i jobbfrågan, jag menar verkligen det.  Vi är på samma planhalva där, säger Stefan Löfven.

I strålande solsken i Folkets Park i Malmö höll Stefan Löfven ett bejublat tal inför ett par tusen socialdemokrater.

S-ledaren kom till Malmö efter några jobbiga veckor som dominerats av turerna kring Omar Mustafas inval och petning från Socialdemokraternas partistyrelse.

Stefan Löfven inledde sitt tal med att hylla Malmös mångfald. Däremot berörde han inte Omar Mustafa-affären med ett ord.

– I dag är fokus på jobben, framför allt för ungdomarna, säger Stefan Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.