Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 16:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/s-och-m-drabbar-samman-om-forsvaret/

SVENSK POLITIK

S och M drabbar samman om försvaret

11 min. Presentationen av försvarsberedningen slutade i öppet gräl. Nu möts försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) och Socialdemokraternas Peter Hultqvist, ordförande i riksdagens försvarsutskott, i DN:s tv-studio för en direktsänd debatt.

Presentationen av försvarsberedningen slutade i öppet gräl. Nu möts försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) och Socialdemokraternas Peter Hultqvist, ordförande i riksdagens försvarsutskott, i DN:s tv-studio för en direktsänd debatt. Programledare är Mats J Larsson.

DN Text

Det skulle bli en markering av enighet om försvaret över partigränserna i en hotfull tid. Istället slutade försvarsberedningens presskonferens i öppet gräl. Läs mer om bråket här.

Nu möts Peter Hultqvist (S) och moderaten Cecilia Widegren i DN:s tv-studio för en direktsänd debatt.

Försvarsfrågan är extra laddad detta valår. Socialdemokraterna ville gärna nå en bred uppgörelse med de borgerliga som kan gälla även efter ett eventuellt regeringsskifte. Skillnaden mellan de rödgröna partierna är nämligen betydande, där S intar en betydligt mer försvarsvänlig hållning än MP och V.

Till bilden hör dock att det svenska försvarets ekonomi redan i utgångsläget har stora svagheter. Enligt Riksrevisionen, en granskande myndighet underställd riksdagen, saknas det mellan 3 och 4 miljarder kronor årligen till försvarsmaktens materiel.

Dessutom är den försvarsorganisation håller på att införas gravt försenad. Den skulle ha varit på plats i år men bedöms nu inte vara fullt genomförd förrän 2023.