Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S och MP ger olika besked om kärnkraften

Den nya regeringen kommer inte aktivt stänga några kärnkraftsreaktorer. Men högre avgifter och ökade säkerhetskrav kommer att leda till att kärnkraftverk stängs ändå, hävdar Miljöpartiets Åsa Romson.

– Jag är väldigt säker på att Miljöpartiet kommer att leverera på sitt valmanifest, säger hon.

Under regeringsförhandlingarna har Miljöpartiet förlorat i flera profilfrågor. MP ville sänka försvarsanslagen och inte köpa in nya jas-plan. Nu blir det mer pengar till försvaret och nya flygplan. MP har inte heller lyckats stoppa motorvägsbygget Förbifart Stockholm.

Den nya regeringen kommer inte heller tvinga fram stängningar av två kärnkraftverk de kommande fyra åren. Men Miljöpartiet ser ändå uppgörelsen som en seger.
I uppgörelsen ingår att ”kärnkraften ska bära en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader”. Det innebär enligt Åsa Romson att flera kärnkraftverk kommer att stängas under mandatperioden.

Så sent som i går kom en rapport om att ägarna till Oskarshamns kärnkraftverk har problem med lönsamheten.

– Vi lyssnar till vad energiexperterna säger och de säger att redan i dag går flera reaktorer knackigt. En del har varit avställda mer än de har varit i gång. Har man då en tydlig inriktning kring att en större andel av de samhällsekonomiska kostnaderna ska bäras av reaktorsägarna är det ett ännu tydligare tecken på att det kommer att ske. Det är egentligen ingen nyhet för de som följer energimarknaden, säger hon till DN.

Hur säker är du på att flera reaktorer kommer att stängas de kommande åren?

– Jag är väldigt säker på att Miljöpartiet kommer att leverera på sitt valmanifest där vi säger att flera kärnkraftsreaktorer kommer att stängas under mandatperioden. Vägen dit är att vi gör kärnkraften olönsam på grund av sina inneboende kostnader i form av avfall och osäkerhet. Vi har aldrig förespråkat en avvecklingslag som ger kärnkraftsägarna rätt till skadestånd. Det tycker vi är ett omoraliskt sätt att avveckla kärnkraften, säger Åsa Romson.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är inte lika säker. I en intervju med Ekot går han inte in på om de nya reglerna kommer att leda till att reaktorer stängs de fyra åren.

– Vi ska in i den här analysfasen nu, och vi har vårt ingångsvärde i detta. Där är det så att vi ska ha ett status quo-tänkande just nu. Går man in i långsiktiga samtal som ska leda något vart, då ska man inte börja med att säga "nu tar vi ett steg åt åt det hållet eller åt det hållet", utan då ska vi ha den situation som råder just nu, säger han till Ekot.

I uppgörelsen ingår också att Vattenfalls planer för byggandet av ny kärnkraft avbryts. När det gäller statliga Vattenfall har partierna i övrigt kommit överens om att bolaget ska bli ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar el.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill ha en ny energikommission som ska vara blocköverskridande och nå en långsiktig energiöverenskommelse.Den förnybara elproduktionen ska, enligt överenskommelsen, 2020 ökat med 30 Twh. Havsbaserad vindkraft och solkraft ska stödjas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.