Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S och MP varnar talmannen

Socialdemokraterna och Miljöpartiet varnar talman Per Westerberg för att ingripa i budgetbråket i riksdagen. ”Det skulle förvåna mig om talmannen skulle obstruera mot en tydlig riksdagsmajoritet”, säger Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet, till DN.

På torsdagen fattade en majoritet i riksdagens finansutskott beslut om att inleda processen för att stoppa sänkningen av den statliga inkomstskatten med upp till 250 kronor i månaden för månadslöner över 36.000 kronor.

Utskottsinitiativet lades fram gemensamt av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Den fick stöd i utskottet av Sverigedemokraterna.

– Jag fick förslaget från utskottets tjänstemän. Det har inte varit några kontakter med de rödgröna, säger Sven–Olof Sällström (SD),ekonomisk–politisk talesperson.

Eftersom de fyra oppositionspartierna har majoritet gick förslaget igenom. Men innan frågan hamnar i riksdagens kammare för omröstning ska Skatteverket och skatteutskottet yttra sig. Dessutom ska en offentlig utfrågning med experter genomföras.

– Nu ska vi behandla det här utan dröjsmål. Men det vore inte klokt att forcera behandlingen, säger Anna Kinberg Batra (M), finansutskottets ordförande.

Hon förnekar att det skulle innebära att de borgerliga vill förhala behandlingen. Senast den 14 december måste ärendet avgöras i kammaren. Annars träder skattesänkningen i kraft och går inte att riva upp.

– Jag vill inte hålla på och taktisera. Det är absolut inte min avsikt, lovar Anna Kinberg Batra.

Den 3 december hoppas de rödgröna att ärendet ska avgöras i finansutskottet.

– Vi måste ha tempo i detta. Man kan inte skjuta mer på det. Inte mycket i alla fall, säger Fredrik Olovsson.

Efter finansutskottets behandling kan riksdagens talman Per Westerberg, som tillsatt en utredning i ärendet, gripa in. Folkpartiets Carl B Hamilton hoppas att han ska agera mot oppositionen. De borgerliga anser att oppositionens agerande att riva upp ett beslut som redan tagits i budgeten strider mot riksdagsordningen.

– Han är väl betald och har valt att bli talman. Det är hans uppgift att stå upp för riksdagens regelverk, säger Carl B Hamilton.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet, de två största oppositionspartierna, varnar talman Per Westerberg för att ingripa.

– Om talmannen skulle gå in och stoppa en majoritet skulle det vara helt unikt i svensk historia. Jag utgår ifrån att inte heller det kommer att kunna stoppa den här processen, säger Per Bolund (MP), ekonomisk–politisk talesperson.

Socialdemokraterna röstade mot den tidigare moderate ministern Per Westerberg när han omvaldes till talman efter valet 2010.

– Det skulle vara anmärkningsvärt för en talman som dessutom var ifrågasatt när han valdes, säger Fredrik Olovsson.

Även om talmannen skulle ingripa är det i slutänden riksdagsmajoriteten som bestämmer om vilken tolkning man ska göra.

– Då kan tyvärr en majoritet framhärda i alla fall. Då har man gjort ett historiskt avsteg från den budgetordning som vi och Socialdemokraterna brukar vara så stolta över, säger Anna Kinberg Batra som beklagar att S, som hon uttrycker det, är berett att ”skjuta skarpt mot budgetprocessen”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.