Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S och SD gläds över nejet till sänkt statlig skatt

Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, var lättad efter riksdagens votering om statliga inkomstskatten. Senast frågan var uppe kom han för sent till omröstningen, med resultatet att oppositionen förlorade.

– Det känns bra att vara här och rösta för ett förslag som vinner. Vi ville inte ha den här skattesänkningen utan i stället investera i skolan, sjukvården och jobbpolitik. Jag tror att svenska folket håller med om att nu får det vara nog med skattesänkningar, det finns behov som är viktigare, säger Damberg.

Kritiker menar att minoritetsregeringar nu får det svårare när enskilda budgetförslag kan brytas ut och ändras i efterhand. Det kan ge Sverigedemokraterna större utrymme. Damberg anser att problemet är ett annat.

– En regering måste söka stöd i riksdagen och det vi har i dag är en regering som inte gör det. Därmed får Sverigedemokraterna oproportionerligt stort inflytande. Om vi kommer i regeringsställning kommer vi att samarbeta mer än vad den här regeringen gör nu, för det tror vi är bra för Sverige, säger Damberg.

I ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna (av misstag utskickat innan voteringen hade ägt rum) hävdar partiledare Jimmie Åkesson att den stoppade skattesänkningen är en framgång för SD:s skattepolitik, ”en medelvägens politik”. Den innebär ja till regeringens jobbskatteavdrag, steg fem, men nej till sänkningen av den statliga skatten.

”Detta historiska beslut illustrerar med tydlighet att vi kan medverka till att bryta upp blockpolitiken. Man behöver inte välja mellan högskattepolitik och riktade skattesänkningar till de som tjänar mest”, säger Åkesson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.