Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S ökar i ny mätning

Det går fortsatt framåt för Socialdemokraterna i opinionsundersökningarna. I majmätningen från Expressen och Demoskop ökar partiet med 1,4 procentenheter jämfört med april, och ligger nu på 35,5 procent. Det är den högsta siffran för partiet i Demoskops mätningar sedan april 2010.

De rödgröna partierna samlar 51,4 procent av rösterna, medan alliansen har 43 procent.

– Nu pratar vi politik på båda sidor av blockgränsen. Det är uppenbart att väljarna gillar de besked som vi ger, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till Expressen.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, tror däremot inte att det är de politiska budskapen som har lyft partiet. Inte heller partiledaren Stefan Löfvens förstamaj-tal.

– Nej, eftersom många hade hunnit svara innan den första maj och talet var ganska tomt på innehåll. Väljarna får vänta på de skarpa förslagen. Däremot kan man konstatera att framgångsvågen fortsätter, säger Bjereld.

Moderaterna ökar också, med 0,2 procentenheter till 30,1.

– Det är ett opinionsläge som har kommit att se ut så här på sistone och som har föranlett mig att säga att det här ska vi ta på allvar. Vi ska på olika sätt arbeta så att Moderaterna höjer sitt tempo, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Den enda statistiskt säkerställda förändringen är Sverigedemokraternas nedgång med två procentenheter till 4,6 procent.

Fakta: Senaste undersökningen

Väljarstödet i procent i Expressen/Demoskops mätning. Inom parentes anges förändringen sedan förra månadens undersökning.

Vänsterpartiet 5,7 (–0,8)

Socialdemokraterna 35,5 (+1,4)

Miljöpartiet 10,2 (+0,7)

Centerpartiet 4,8 (+0,6)

Folkpartiet 4,7 (–0,5)

Moderaterna 30,1 (+0,2)

Kristdemokraterna 3,4 (+0,3)

Sverigedemokraterna 4,6 (–2,0)

 ---

Alliansen 43,0 (+0,6)

De rödgröna 51,4 (+1,2)

---

Totalt 1.000 personer från 18 år och uppåt svarade mellan 25 april och 2 maj på frågan ”Vilket riksdagsparti skulle du rösta på om det vore val i dag?”.

 

Källa: Expressen/Demoskop. (TT)

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.