Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-18 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/s-om-nya-foreningen-intressant-initiativ/

Politik

S om nya föreningen: ”Intressant initiativ”

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad. Foto: Nicklas Thegerström

De kallar sig ”Reformisterna” och består av före detta riksdagsledamöter och politiska debattörer. 

Socialdemokraternas nya förening har redan presenterat ett ekonomiskt reformprogram. 

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) tycker att det är ett ”intressant initiativ”.

Rätta artikel

Sara Karlsson, Markus Kallifatides och Daniel Suhonen skriver under den debattartikel på DN Debatt i vilken den nya föreningen presenterar sig. 

Karlsson har tidigare varit riksdagsledamot men lämnade sitt uppdrag i maj förra året i protest mot Socialdemokraternas nya migrationspolitik. Suhonen är socialdemokratisk debattör och engagerad i fackfrågor och Kallifatides arbetar som docent på Handelshögskolan i Stockholm.

I sin debattartikel skriver de att S nu leder en regering som bygger på förslag som inte ligger i linje med det som partiet egentligen vill. 

”Den nu uppkomna politiska situationen gör det mer angeläget än på decennier för socialdemokratin att värna en egen idé- och politikutveckling”, skriver de. 

Vidare presenterar de ett ekonomipolitiskt program om sju punkter. Bland annat vill de ha ett nytt skattesystem, nytt pensionssystem och ny bostadspolitik, för att endast nämna några punkter.

”Men viktigast för oss socialdemokratiska reformister är att det ökar jämlikheten mellan människor. Bara så vi blir fria tillsammans”, heter det i debattartikeln.

De vill sätta press på Socialdemokraterna och ska enligt sig själva redan samlat ”drygt hundratal” medlemmar. 

”Partiledningen måste och får ta ansvar för regeringsöverenskommelsen under mandatperioden. Vi tänker arbeta aktivt för att partiet ska förmå sig att utveckla en självständig politik som på riktigt förbättrar vanliga människors liv och vardag”. 

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad kommenterar den nya föreningens födelse i ett kort sms till DN. 

”Det är ett intressant initiativ. Många av problemformuleringarna i debattartikeln är områden som Socialdemokraterna jobbar med i olika instanser, men jag välkomnar den nybildade s-föreningen och tror att den kommer utgöra ett positivt bidrag till idédebatten i partiet”.