Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S presenterar välfärdsförslag

”Ingen vinst på bekostnad av kvaliteten”. Det var kärnan när Socialdemokraterna på fredagen presenterade ett förslag om ”nationella kvalitetslagar för ordning och reda i välfärden”. Bakgrunden är bland annat DN:s avslöjande om Caremaskandalen förra året.

DN:s avslöjande i fjol om missförhållandena på Caremas utlöste en debatt inom Socialdemokraterna om vinster i välfärden. Frågan har splittrat partiet och många, bland annat LO, har krävt att partiet ska ta ställning för kraftiga vinstbegränsningar.

En arbetsgrupp under ledning av partisekreteraren Carin Jämtin har därför tagit fram ett förslag på Socialdemokraternas inställning, ett förslag man presenterade på fredagen med tre huvudpunkter:

• Effektiv användning av skattemedel.

Socialdemokraterna vill inte se ett vinstförbud, som en del krävt, men däremot ska ingen vinst kunnas ta ut på bekostnad av kvaliteten.

Det ska också ställas hårdare krav på vilka som får driva välfärdsverksamhet – "för att förhindra att enskilda drabbas" – och vid varje byte av ägare måste tillståndet prövas på nytt och informationen ska vara lättillgänglig för medborgarna.

Man ska heller inte få starta ny verksamhet inom skola och vård om det inte finns tillräckligt underlag av elever/vårdtagare, och dessutom måste skattereglerna ses över inom välfärden.

”Det är orimligt att företag som finansieras av skattemedel inte betalar skatt i Sverige, utan i så kallade skatteparadis. Detta måste få ett slut.”,skriver Socialdemokraterna i pressmeddelandet.

Man vill också införa en ny lag om investeringsskydd, "så att skattefinansierad verksamhet inte kan säljas ut till privata ägare till underpris".

• Alla ska ha rätt att välja mellan goda alternativ

Tillsynen måste förbättras, menar Socialdemokraterna, bland annat med möjlighet till fler oannonserade inspektioner och ökade befogenheter för inspektionsmyndigheterna att granska ekonomin hos företagen.

För att garantera mångfalden ska så kallade "non profit-alternativ" uppmuntras och i varje kommun ska det finnas offentliga välfärdsalternativ.

En "etisk kod" bör också tas fram av finansiärer, utförare och relevanta fackförbund.

• Lika regler för alla – öppenhet och insyn i skattefinansierade verksamheter.

Öppenhetskravet togs upp av DN redan i onsdags och handlar om att Socialdemokraterna vill att offentlighetsprincipen ska gälla även de privata aktörerna för att man ska kunna upptäcka missförhållanden inom välfärden även där.

Utöver det vill man också se en tydlig ekonomisk redovisning för alla enskilda skolor och vårdinrättningar.

”Av redovisningen ska alla intäkter och utgifter kopplade till den enskilda enheten framgå, och därmed även vinsterna som uppstår. Det ska inte längre räcka att ekonomin redovisas på koncernnivå", skriver man i pressmeddelandet.

I onsdags meddelade LO att man vill ha ”någon form av vinsttak” för företagen, något som alltså inte föreslogs på fredagen. I december kommer LO att presentera ett konkret eget förslag.

Bakgrund

Efter Caremaskandalen för ett år sedan uppstod en livlig debatt i arbetarrörelsen om vinster i välfärden.

LO har krävt ”kraftiga vinstbegränsningar” och vill även se hårdare regleringar för välfärdsföretagen.

Flera stora arbetarkommuner, exempelvis Malmö och Stockholm, har lagt liknande förslag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.