Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S-raset sänker oppositionen

Om det var val i dag skulle oppositionen vara chanslös. Regeringens ledning över de rödgröna har inte varit större sedan allianspartierna kom till makten 2006, visar DN/Synovate. Samtidigt rasar Socialdemokraterna till sin sämsta notering sedan mätningarna inleddes på 1970-talet.

I juni 2006, tre månader före valet, hade alliansen stark medvind i opinionen. Inför Almedalsveckan var gapet till de rödgröna partierna 11,6 procentenheter. Mer än fem år senare är försprånget åter lika stort.

I Synovates novembermätning har regeringspartierna stöd av 52,8 procent av väljarna, mot 41,2 procent för de rödgröna. Senast alliansen hade liknande noteringar var i november förra året, månaden då Mona Sahlin avgick. Ledningen var då 10,5 procentenheter för regeringspartierna, som samlade ett stöd på totalt 52,7 procent. Den största skillnaden mellan blocken noterades dock i november 2008 då de rödgröna ledde med 13,3 procentenheter.

– Det finns inte mycket till opposition just nu. Med upprörda sms och Thomas Östros kritik i fokus får Socialdemokraterna inte fram någon politik och då är det alliansen som dominerar, säger Karin Nelsson, vd på Synovate.

Huvudförklaringen till gapet är att Socialdemokraterna fortsätter att tappa. Efter Håkan Juholts hyresaffär i oktober har partiets problem eskalerat. Håkan Juholt har haft svårt att reda ut vad partiet tycker i flera centrala frågor samtidigt som interna spänningar kommit upp till ytan.

Socialdemokraterna backar tre procentenheter till 25,1 procent, det svagaste stöd partiet haft under de 32 år Synovate mätt partisympatier. Förändringen är inte statistiskt säkerställd, gränsen går vid en förändring på 3,5 procentenheter, men trenden under hösten är tydlig. Sedan september har Socialdemokraterna tappat nio procentenheter.

– Man kan konstatera att Socialdemokraternas trend inte har svängt uppåt i något avseende. Tvärtom är det den lägsta noteringen vi uppmätt. Frågan nu är om botten är nådd, säger Karin Nelsson.

Hon menar att det är omöjligt att bedöma hur mycket mer partiet kan tappa. Socialdemokraterna har traditionellt haft en stor skara kärnväljare.

– Var botten går är svårt att säga eftersom rörligheten ökar bland väljarna, till det kommer demografiska faktorer. Just nu tappar partiet över hela linjen.

Vinnarna på S-krisen är Moderaterna som ökar till 35,9 procent, liksom Miljöpartiet som nu backas upp av 10,9 procent av väljarna.

– Moderaterna framstår som vinnare och Miljöpartiet är det parti bland de rödgröna som har medvind. Det är så strömmarna brukar gå i de här lägena.

Annie Lööf har fått bra start som partiledare för Centerpartiet. Jämfört med juni noterar partiet en statistiskt säkerställd uppgång till 6,3 procent.

– Vi ser effekter i de partier, Centerpartiet och Miljöpartiet, som bytt ledare nyligen, säger Karin Nelsson.

Fakta:Synovates väljaropinion

Så här fördelar sig väljarnas stöd enligt Synovates väljarbarometer, siffrorna i procent:

Parti                      Stöd i nov           Förändring från okt

Moderaterna          35,9                        +1,9

Folkpartiet             6,3                         –0,4

Centerpartiet         6,3                          +1,0

Kristdemokraterna 4,3                          +0,3

Socialdemokraterna 25,1                      –3,0

Vänsterpartiet            5,3 procent         –0,5

Miljöpartiet               10,8                     +0,8

Sverigedemokraterna 5,3                      +0,2

2.699 väljare fick den 7–23 november frågan: Om det vore riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på då?

Källa: Synovate (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.