Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S ska förbättra sina valrutiner

Efter Omar Mustafa-affären tillsätter Socialdemokraterna en arbetsgrupp som ska ta fram bättre rutiner för sin valberedning. Det skriver partisekreteraren Carin Jämtin på partiets hemsida.

Arbetsgruppen ska ledas av kanslichefen och partikassören Hans Dahlgren, som tidigare var statssekreterare hos den senaste S-statsministern Göran Persson.

Syftet enligt Jämtin är att det ”i framtiden förhindra att diskussioner om kandidaters lämplighet (förs) först efter att de valts i stället för innan”, skriver hon.

Jämtin syftar på sista minuten-valet av Omar Mustafa på S-kongressen i Göteborg för drygt en vecka sedan. Efter bara sex dagar tvingades Mustafa, som är ordförande i Islamska förbundet, i lördags att avgå sedan flera högt uppsatta socialdemokrater ansett att uppdragen inte gick att förena.

Det är det andra valberedningshaveriet på kort tid för S. När Håkan Juholt valdes till partiledare fick valberedningen med ordföranden Berit Andnor i spetsen i efterhand hård kritik för sitt agerande.

I tisdagens Svenska Dagbladet kräver 29 socialdemokrater att partiledningen ber Omar Mustafa, som lämnat alla sina förtroendeuppdrag i Socialdemokraterna, om ursäkt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.