Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S ska locka tillbaka medelklassväljarna

Ardalan Shekarabi leder S kriskommission efter valförlusten.
Ardalan Shekarabi leder S kriskommission efter valförlusten. Foto: Roger Turesson
Nu tar Socialdemokraternas arbete med att förnya politiken fart på allvar. Omprövning av den ekonomiska politiken och utbildningspolitiken står högst upp på önskelistan. Samtidigt inleder S jakten på att locka tillbaka medelklassväljarna.

I dag håller Socialdemokraternas kriskommission det första av flera seminarier som ska vara vägledande för partiets politiska förnyelse de närmaste åren. Efter brakförlusten i valet och Socialdemokraternas sökande efter en ny ledare är intresset stort för både debatterna och kriskommissionens arbete.

Kommissionens ordförande Ardalan Shekarabi har rest runt och inhämtat synpunkter från partiet och säger att det framför allt är två områden där det finns krav på förnyelse: den ekonomiska politiken och utbildningspolitiken. Han förväntar sig också en omprövning av hur S ska förhålla sig till jobben inom tjänstesektorn.

– Pigdebatten har avslutats och det är bra. Nu kan vi gå vidare och hitta våra egna lösningar på hur vi ska stimulera de här jobben, säger Ardalan Shekarabi.

Han noterar att S inte tillräckligt väl lyckats identifiera de problem på arbetsmarknaden som rör tjänstemannagrupperna. Det handlar till exempel om stress, otrygghet eller hårdare krav från arbetsgivarna. Här finns det en möjlighet för S att skapa en politik som gör att medelklassväljarna återvänder till partiet.

– Vi har i och för sig alltid varit beroende av tjänstemannagrupperna för att vinna val. Men när allt fler definierar sig som tjänstemän blir det ännu viktigare, säger Ardalan Shekarabi.

Enligt tidigare valanalyser från SOM-institutet i Göteborg måste det parti som vill vinna regeringsmakten få med sig medelklassväljarna i landets storstäder. Moderaterna noterade stora framgångar i den gruppen i valet 2006.

– Det är enkel matematik och handlar om demografi. I dag är det ungefär en fjärdedel av valmanskåren som kan kategoriseras som arbetare. För 30 år sedan var andelen arbetare ungefär 50 procent, säger Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap i Göteborg.

Analysen av valet 2010 är ännu inte klar men Henrik Oscarsson förväntar sig en liknande utveckling som 2006, nämligen att S fortsatte att blöda bland tjänstemannagrupperna i storstäderna.

När S nu ska ompröva politiken menar han att det finns risk för att det leder till en överbudspolitik för att locka till sig medelklassens röster. Det kan i sin tur leda till att det uppstår missnöje med hur kvaliteten i välfärden utvecklas.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.