Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S: Skickliga lärare ska få högre lön

02:33. Från och med 2016 investerar regeringen 3 miljarder på årsbasis i ett lärarlönelyft för särskilt skickliga lärare.

Stefan Löfven fortsätter med sin nya kärva linje. I sitt Almedalstal lanserade statsministern ett nytt begrepp – utvecklingsmoral. ”Jag tror att vi alla som individer kan göra lite till”, säger han.

I en DN-intervju i maj slog Socialdemokraternas partiledare in på en mer uppfordrande linje. Ska Sveriges sjunkande skolresultat vändas krävs det att ungdomarna prioriterar läxorna framför kompisar och tv-spel.

När Stefan Löfven på måndagskvällen talade i Almedalen fortsatte han med den något kärvare tonen. Ett nytt begrepp utvecklingsmoral såg dagens ljus.

– I dag ser vi hur innovationer snabbt kommer och snabbt går. Vi måste ställa om, öka på kunskapen och hela tiden vara beredd på utveckling. Då menar jag att utvecklingsmoral är ett bra begrepp, säger Stefan Löfven.

På en presskonferens före talet förvarnade S-ledaren om att han kommer att använda uttrycket en hel del framöver.

– Jag tror att vi alla som individer kan göra lite till. Det befrämjar min egen situation men det stärker också landets konkurrenskraft.

Och det var utbildningsfrågorna som dominerade under Socialdemokraternas Almedalsdag. Löftet från valrörelsen om att höja lärarlönerna kommer att finnas med i höstens budget. Tre miljarder kommer att läggas årligen på att höja löneläget för lärarkåren.
Syftet är att höja läraryrkets status.

– Vi har för få som söker sig till läraryrket och det är för få som vill stanna i läraryrket och det är givetvis ett stort problem, säger Stefan Löfven.

Enligt regeringen innebär satsningen att ungefär 60.000 lärare ska få påökt med i genomsnitt 3.000 kronor i månaden. Vilka som är kvalificerade att ta del av löneökningen avgörs av arbetsgivaren och pengarna fördelas lokalt.

Stefan Löfven tillbakavisar farhågor om att lärarlyftet kommer innebära att fler yrkesgrupper kommer att kräva stora löneökningar.

– Vi är tydliga med att syftet är att höja läraryrkets attraktivitet. Det finns säkert fler yrken som anser sig vara felavlönade, men vi måste vara tydliga i prioriteringen. Vi har de här problemen i svensk skola och det är i skolan som framtiden börjar, säger han.

Lärarfacken, som var med på presskonferensen, välkomnar höjningen av lärarlönerna. Allianspartierna är inte odelat positiva.
FP-ledaren och förre utbildningsministern Jan Björklund anser att Gustav Fridolin begår ett historiskt svek när han går med på att höja lönerna för bara en del av lärarna.

– Han lovade gång på gång i valrörelsen att den statliga lönesatsningen skulle omfatta alla lärare. Nu blir det bara en mindre del av lärarkåren som får del av detta, säger Jan Björklund som samtidigt välkomnar att regeringen lägger tre miljarder på lärarlöner.
Även M-ledaren Anna Kinberg Batra tycker att det är bra att regeringen satsar pengar på lärarlöner.

– Det är bra att regeringen inser att skickliga lärare behöver få bättre betalt. Men jag är förvånad över att regeringen samtidigt minskar karriärtjänsterna med 5 000, säger Anna Kinberg Batra.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.