Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S släpper sifferfokus och satsar på tidig valspurt

Socialdemokraterna drar i gång slutfasen av sin valrörelse en månad tidigare än planerat. Orsaken är Moderaternas ras – och S egna svaga opinionssiffror. ”Vi kan inte prata siffror med moderater och låta andra prata framtid”, säger valledaren Jan Larsson.

I torsdags presenterade Social­demokraterna sin framtidsplattform, ett dokument med de långsiktiga målen för partiets politik. Ursprungsplanen var att plattformen skulle ha presenterats efter semestern.

DN kan i dag avslöja att Social­demokraterna valt att dra i gång slutfasen av sin valrörelse i förtid. Från början hade S-ledningen planerat att hålla fast vid konflikten med huvudmotståndaren Moderaterna en bit in i augusti, för att då gå över till att prata mer om den egna politiken.

– Nu har vi fattat det taktiska beslutet att börja med det redan nu, att vi tidigarelägger hela den slutfasen, säger Jan Larsson valledare och biträdande partisekreterare.

I en DN-intervju i december sade Jan Larsson att han till midsommar ville ligga ett par procentenheter över 35 procent för att kunna sova lugnt. Så blev det inte. Efter Europaparlamentsvalet har partiet i flera opinionsmätningar befunnit sig kring 30 procent. I DN/Ipsos juni­mätning som publicerades på lördagen hade S ett stöd på 31,1 procent.

Moderaternas dåliga EU-val och efterföljande opinionsras har inte bara påverkat alliansen – utan även den politiska dynamiken inom oppo­sitionen, menar Jan Larsson.

– EU-valet har haft en större påverkan på det allmänna opinionsläget på vänstersidan än jag kunde föreställa mig. Känslan av att Mode­raterna har blivit irrelevanta har gjort att det blåser väldigt starka förändringsvindar, de förändrings­vindarna utgår från att Social­demokraterna finns där, sedan röstar man på andra partier, säger han.

Jan Larsson anser att S varit framgångsrik i sin kritik av Moderaterna under våren, men att det räcker nu.

– Vi kan inte prata siffror med moderater och låta andra prata framtid.

I en mätning som Ipsos gjort i juni uppger 39 procent av väljarna att de vet vilken politik en S-ledd regering skulle driva. Även bland de rödgröna sympatisörerna anser bara hälften att det är tydligt hur politiken kommer att se ut med Stefan Löfven vid rodret.

– Det är naturligtvis en väckarklocka för oss. Samtidigt har vi en fantastisk startpunkt, vi ser mätning efter mätning där vi vinner de viktigaste frågorna, nu gäller det för oss att prata mer frejdigt om vad vi vill göra, säger Jan Larsson.

S-ledningens plan för att vända det egna tappet i opinionen blir att släppa Moderaterna och satsa mer på den egna politiken, både på kort och på lång sikt. Jan Larsson nämner förslaget i veckan om att avskaffa pensionärsskatten som exempel på hur partiet kommer att arbeta under valrörelsens slutskede. Att presentera mer detaljerade förslag samtidigt som man pratar framtid och vad partiet vill på lång sikt.

Däremot kommer inte framgångarna för Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att resultera i en vänstersväng även för Socialdemokraterna.

– Vi är ett regeringsbärande parti. Vi vill ha ansvar men vi måste vara tydligare med att berätta varför vi vill ha det ansvaret, vad det är vi vill göra med framtiden. Vi kan inte bara vara trygga och kompetenta, vi måste också ha ett hjärta, en riktning och en vilja till förändring, säger Jan Larsson.

Fakta

DN/Ipsos har frågat 1.134 väljare om de har en tydlig eller otydlig bild av vilken politik som kommer att föras efter valet.

• 47 procent av väljarna menar de har en tydlig bild av vilken politik en alliansregering kommer att föra.

• 39 procent av väljarna har en tydlig bild av vilken politik en S-ledd regering kommer att föra.

• 53 procent av de rödgröna väljarna anser sig ha en tydlig bild av en S-ledd regerings politik.

• 65 procent av alliansväljarna anser sig veta vilken politik en alliansregering kommer att föra efter valet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.