Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/s-styrelsen-anklagar-hermansson-for-toppstyrning/

Politik

S-styrelsen anklagar Hermansson för toppstyrning

Johan Büser (S). Foto: Jonas Ekströmer/TT

Toppstyrning, rödgrönrosa samarbetsproblem och en styrelse som inte har kunnat påverka innehållet i den politik som förts. 

Så sammanfattar distriktsstyrelsen konflikten kring den omstridda gruppledaren Ann-Sofie Hermansson (S) i Göteborg.

– Hon har verkat tvärt emot vad styrelsen har önskat, och vi har inte kunnat påverka innehållet i den politik som förts, säger ledamoten Johan Büser.

Peter Letmark
Rätta artikel

Söndagen den 3 mars håller Socialdemokraterna i Göteborg en extrainsatt partikongress för att de 238 ombuden och medlemmarna ska få besluta om Ann-Sofie Hermansson ska få sitta kvar som gruppledare för partiet i Göteborg. 

Johan Büser är riksdagsledamot och ledamot i distriktsstyrelsen för S i Göteborg som har beslutat om den extrainsatta kongressen. 

Han hävdar bestämt att det inte handlar om någon personstrid mellan Hermansson och styrelsens ordförande Anna Johansson, vilket bland annat Ann-Sofie Hermansson har framfört.

I grunden handlar det om att styrelsen är missnöjd med att det är Alliansen som styr i Göteborg, trots att den bara har 24 mandat av 81, enligt Johan Büser. Det rödgrönrosa blocket sprack på grund av samarbetsproblem – som Hermansson är ansvarig för, menar han.

– Alliansen kunde tillträda för att vi inte klarade av att samarbeta. Politik är en fråga om förtroende och tillit är något man måste bygga tillsammans. Om vi hade lyckades samla oss så skulle vi varit fler än Alliansen. 

I stället har Socialdemokraterna i Göteborg hamnat i en situation där de är isolerade och inte har några egentliga samarbetspartier.

– Den tidigare röd-grön-rosa konstellationen hade visserligen inte haft majoritet. Men när relationerna blivit så allvarliga att vi knappt är talbara med V och MP så är det allvarligt.

När distriktsstyrelsen beslutat att partiet måste arbeta för att återupprätta relationen med de rödgrönrosa har den inte fått gehör från Ann-Sofie Hermansson som har kört ett annat race, enligt Johan Büser. 

– En enig styrelse upplever att det finns grava samarbetsproblem, och att styrelsen inte får genomslag för sina beslut. Den som är gruppledare måste svara upp mot distriktsstyrelsen som är vald av medlemmarna. 

Det har inte Hermansson gjort?

– Nej, det är det som är distriktsstyrelsens samlade bedömning.

Hur länge har det varit så här?

– Jag har varit medveten om de här problemen sedan oktober. 

Droppen kom i lördags när kommunalrådet Shahbaz Khan valde att hoppa av. Han hade ansvar för flera tunga politiska frågor och skrev på Facebook att avgången var en samvetsfråga: 

”Jag känner mig obekväm i att jag upplever att det är en för liten krets som fattar avgörande strategiska beslut”.

– Han har sagt att han inte kan utföra sina uppdrag, och att han inte har behandlats väl. Det finns också tidigare kommunalråd som har lämnat, och de har gett en samstämmig och tydlig bild av problemen. Eftersom personen (läs Hermansson) väljer att inte lyssna så ser vi ingen annan utväg än att låta medlemmarna avgöra på extrakongressen.

Ann-Sofie Hermansson säger att det handlar om maktspel och att det är ordföranden Anna Johansson som ägnat sig åt fulspel.

– I styrelsen är vi eniga om att det inte är Anna Johansson som ligger bakom det här utan hela styrelsen.

Ann-Sofie Hermansson avvisar också att det skulle handla om dålig arbetsmiljö. 

– Om medarbetare säger att det är dåligt och en del till och med har lämnat så kan inte jag som socialdemokrat säga att arbetsmiljön är bra. Det borde också hon lyssna på.