Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S tappar förtroende i de viktiga frågorna

Foto: Lotta Härdelin

I dag talar Stefan Löfven i Almedalen för första gången som statsminister. Han gör det i  motvind. Socialdemokraterna tappar förtroende i alla viktiga sakfrågor, visar en ny DN/Ipsos. Samtidigt är Sverige­demokraterna för första gången det parti som har störst stöd på migrations­området.

I kväll stiger Stefan Löfven upp på scenen i Almedalen i Visby, klassisk mark för Socialdemokraterna. Det var den dåvarande utbildningsministern Olof Palme som 1968 inledde traditionen med politiska tal i Visby mitt i sommaren.

Stefan Löfven kommer till Gotland med en tuff tid bakom sig. Regerandet har slitit hårt både på förtroendet för Socialdemokraterna och för Stefan Löfven personligen. Enligt en DN/Ipsos-mätning som publicerades förra veckan har andelen väljare som har förtroende för statsministern rasat med åtta procentenheter sedan i januari.

Även när det gäller enskilda sakfrågor har Socialdemokraterna uppförsbacke.

De två frågor som svenska väljare under lång tid värderat högst är skolan och jobben. När det gäller skolan har Socialdemokraterna tappat fyra procentenheter i stöd, till 22 procent, sedan i januari. Jämfört med i augusti förra året är raset ännu större – då tyckte 30 procent av väljarna att S hade den bästa skolpolitiken.

I den fråga som Stefan Löfven tycker överskuggar allt annat, jobben, dominerar nu Moderaterna. Av de tillfrågade anser 34 procent att M har den bästa jobbpolitiken mot 28 procent för Socialdemokraterna. Inför förra årets Almedalsvecka var läget det omvända.

Om S tappar mark i jobbfrågan så är det bekymmersamt för partiet inför kommande val.

– Historiskt har det varit svårt att vinna val i Sverige om man inte uppfattas ha en attraktiv politik för jobb- och sysselsättning. Om S tappar mark i jobbfrågan så är det bekymmersamt för partiet inför kommande val, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Även om väljarna inte rankar rikets ekonomi som en av de viktigaste frågorna visar den statsvetenskapliga forskningen att förmågan att sköta ekonomin har stor betydelse för utgången av val i Sverige.

I juni 2015 växer gapet mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Bara en femtedel tycker att S har bäst politik för Sveriges ekonomi mot 43 procent för M.

Även på andra politikområden har det största regeringspartiet problem. Både när det gäller äldreomsorgen och sjukvården tappar S.

– Delvis handlar det om att S nu har makten. Missnöjet riktas allt som oftast mot sittande regering, säger David Ahlin.

Moderaterna eller de andra allianspartierna har inte lyckats dra nytta av Socialdemokraternas problem utan ligger still på flertalet politikområden.

– Om Moderaterna ser till att behålla sakfrågeägarskapet i jobbfrågan och Sveriges ekonomi samtidigt som Socialdemokraterna tappar mark, så är det ett gynnsamt läge för Moderaterna, säger David Ahlin.

Den viktigaste frågan för Sverige­demokraterna är invandrings- och flyktingfrågorna. Nu tar de med ett stöd på 20 procent för första gången greppet om opinionen i den frågan. Näst största parti på det området är Socialdemokraterna med 19 procent.

– Det är ett skifte. Övriga partier fokuserar på hur integrationen ska fungera bättre medan SD är ensamma om att förespråka en kraftigt minskad invandring. SD lyckas fånga den flykting- och invandringskritiska opinion som finns, säger David Ahlin.

Miljöpartiet har precis som tidigare sakfrågeägarskapet på miljö- och klimatområdet. Men greppet har lättat betydligt. På ett år har förtroendet minskat med en tredjedel, från drygt 60 procent till 40 procent. Samtidigt har stödet för Centerpartiets miljöpolitik ökat från 8 till 18 procent på två år.

– Centerpartiet har fått en allt starkare profil som ett liberalt miljöparti. Miljöpartiet har också fått ta en del kritik det senaste året för att man kanske fått ge efter i vissa miljöfrågor, säger David Ahlin.

Fakta. Frågorna väljarna graderar högst

Skola och utbildning: 28% (+1)

Arbetslöshet och sysselsättning: 23% (+4)

Integration/invandring: 20% (-)

Sjukvården: 18% (+1)

Miljön: 11% (-1)

Sveriges ekonomi: 7% (-1)

Äldreomsorgen: 7% (-)

Läs mer. Stefan Löfven tappar förtroende

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven störtdyker, visar DN/Ipsos. Fler har nu förtroende för Anna Kinberg Batra (M) än för S-ledaren. Dessutom har vice statsministern Åsa Romson (MP) ett sensationellt lågt stöd. ”Det finns bara två tidigare exempel på så stora förtroendetapp för S-ledare. Göran Persson tappade från höga nivåer 2004 och Mona Sahlin hade ett rejält ras mellan 2008 och 2009”, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.

Fakta. Det händer i dag – följ Almedalen i DN.tv på dn.se

Måndag 29 juni

• 09.00: God morgon, Almedalen! Socialdemokraternas dag i Almedalen. Gäster: Tomas Eneroth (S), gruppledare, Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, Eva Stenberg, politisk kommentator DN, Erik Helmerson, ledarskribent DN, David Ahlin, opinionschef Ipsos, och Jens Kärrman, reporter DN.

• 10.00: Socialdemokraterna i opinionen. Ipsos opinionschef David Ahlin presenterar och analyserar de senaste opinionssiffrorna för S.

• 13.00: Ungdomsduellen – de politiska ungdomsförbunden i debatt. Duell mellan Centerpartiets ungdomsförbunds nyvalda ordförande Magnus Ek och Sara Yazdanfar från ledningen för SSU.

• 14.15: C-ledaren Annie Lööf intervjuas av DN:s Mats J Larsson.

• 15.30: Direktsändning av Socialdemokraternas pressträff. Gäst: Jonas Hinnfors, professor i  statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

• 16.30: Världen utanför Almedalen. DN:s utrikeskorrespondenter om de senaste världshändelserna.

• 18.15–20.00: Direktsändning av S-ledaren Stefan Löfvens tal. Gäster: Carin Jämtin (S), partisekreterare, Mikael Damberg (S), näringsminister, Mona Sahlin, tidigare S-ledare, Peter Wolodarski, chefredaktör DN, Ewa Stenberg, politisk kommentator DN, Hanne Kjöller, ledarskribent DN, Viktor Barth-Kron, politisk krönikör DN, Karin Eriksson, reporter DN.

Läs mer. Almedalen 2015

• ”Visbyhimlen är klarblå och stämningen i medeltidsidyllen är lugn, för att inte säga saktfärdig, när årets politiska sommarkollo smyger i gång kring lunch på söndagen.” DN:s Viktor Barth-Kron rapporterar från Almedalen i sin blogg.

• Byggbolag och vårdbolag storsatsar i årets upplaga av politikerveckan i Almedalen. I båda branscherna finns det miljarder att hämta för näringslivets lobbyister. ”Det här är ett sätt att komma närmare beslutsfattarna”, säger Stefan Svanström på omsorgsföretaget Attendo.

• DN.tv sänder tal, seminarium, pressträffar och analyser, från morgon till kväll. Här är några av höjdpunkterna under Almedalsveckan.

• DN:s samlade artiklar om Almedalen 2015.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.