Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S tappar väljare till vänstern

Den nya S-ledaren Stefan Löfvens första utmaning blir att locka tillbaka väljare från Vänsterpartiet. I senaste mätningen från DN/Ipsos (fd Synovate) får Socialdemokraterna rekordlåga 23,7 procent – medan Vänsterpartiet med nye partiledaren Jonas Sjöstedt får 9,6 procent – den högsta siffran på över sju år.

Under december, Lars Ohlys sista månad som partiledare, fick Väns­terpartiet 6,3 procent. I den första mätningen med Jonas Sjöstedt är siffran 9,6 procent.

Ökningen i januari är statistiskt säkerställd. Den innebär att partiet ökat antalet väljare med mer än 50 procent på en månad.

Hela mätningen är gjord efter att Jonas Sjöstedt under trettonhelgen valdes till ny V-ledare. Det är den högsta siffran för partiet i mätningarna sedan september 2004.

– Han har framträtt mycket i medierna sedan han blev vald. Vi ser ett tydligt flöde av sympatisörer från Socialdemokraterna till Väns­terpartiet, säger Karin Nelsson, vd på undersökningsföretaget Ipsos.

För Socialdemokraterna är siffran rekordlåga 23,7 procent. Under mätperioden kom både den förre S-ledaren Håkan Juholts felaktiga uttalande i Sälen, om att regeringen har stöd av Sverigedemokraterna för försvarspolitiken, och Juholts avgång.

Men någon effekt av dessa två händelser syns inte i väljarstödet för Socialdemokraterna.

Ska man tolka det som att botten nåtts för Socialdemokraterna?

– Den slutsats vi drar av det är att det svåra läget för partiet inte bara har med Håkan Juholt att göra. Socialdemokraternas kris är mycket större än så, säger Karin Nelsson.

Men det finns också ett krisparti på den borgerliga sidan. Kristdemokraterna får i mätningen bara 3,1 procent.

I morgon ska striden mellan den nuvarande partiledaren Göran Hägglund och utmanaren Mats Odell avgöras på det extra rikstinget i Västerås.

– Det käbbel som varit i partiledningen den senaste tiden har inte gynnat partiet, konstaterar Karin Nelsson.

Även Centerpartiet befinner sig farligt nära 4-procentsspärren till riksdagen. Nu får C 4,6 procent.

– Effekten av den nya partiledaren Annie Lööf har varit liten under hösten. Nu verkar den ha klingat av helt, säger Karin Nelsson.

Även Folkpartiet, det tredje mindre partiet i regeringen, har problem och får i mätningen 5,8 procent.

Moderaterna dominerar den borgerliga alliansen totalt med 35,7 procent, samma siffra som partiet hade för en månad sedan. M-ledaren Fredrik Reinfeldt skulle om det vore val i dag kunna bilda en borgerlig trepartiregering – utan Kristdemokraterna.

Tillsammans får trion M-FP-C 46,1 procent mot 44,1 procent för den rödgröna oppositionen.

Sverigedemokraterna skulle fortsatt vara vågmästare. I mätningen får SD 5,8 procent, strax över valresultatet 2010 som var 5,7 procent.

Den senaste mätningen från DN/Ipsos

Den senaste mätningen från DN/Ipsos omfattade 2.141 telefonintervjuer. Här är resultatet:

Socialdemokraterna 23,7 procent (-0,3), Vänsterpartiet 9,6 (+3,3), Miljöpartiet 10,7 (-1,5) Sverigedemokraterna 5,8 (+0,3), Centern 4,6 (-0,8), Folkpartiet 5,8 (-0,7), Kristdemokraterna 3,1 (-0,7) Moderaterna 35,7 (oför).

S+V+MP=44,1 procent.

C+FP+KD+M=49,1 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.