Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S-topp kritiserar Mustafa

Kritiken mot Omar Mustafa har nått den socialdemokratiska partitoppen. Partistyrelsekollegan Vivianne Macdisi kräver att Mustafa som ordförande för Islamska förbundet tar avstånd från sin egen organisations syn på kvinnor och homosexuella – annars måste han lämna partistyrelsen.

– Jag ser inte att det är förenligt. De värderingarna är för mig väldigt konservativa och gammelmodiga, säger Vivianne Macdisi, landstingsråd i Uppsala län, till DN.

I söndags valdes hon på S-kongressen i Göteborg in som ordinarie ledamot i partistyrelsen. Samtidigt valdes Omar Mustafa, lokal S-politiker i Stockholms stad, överraskande in som ersättare.

I ett debattinlägg som på fredagen publicerades på debattsajten Newsmill ifrågasätter Vivianne Macdisi om Omar Mustafa, som ärordförande i Islamska förbundet, kan sitta kvar i partistyrelsen. Hon kräver att han tar avstånd ifrån sitt eget förbunds syn på kvinnor och homosexuella. I sina stadgar ger Islamska förbundet enligt Macdidi ”stereotypa bilder av familjen och könen”. Kvinnor och män är inte lika inför lagen och detta ”går stick i stäv med den socialdemokratiska värdegrunden”, skriver hon.

Hon avslutar sitt inlägg:

”Följer man inte den kompassen ska man inte sitta i partistyrelsen, svårare än så är det inte.”

I ett öppet brev till Aftonbladet som publicerades på fredagen tar Omar Mustafa avstånd från antisemitism, och skriver om sin syn på kvinnor och homosexuella.

Vivianne Macdisi anser att Omar Mustafa nu har två alternativ.

– Det ena är att han tydligt tar avstånd från Islamska förbundets stadgar som står på förbundets hemsida.

Men då måste han ju ta avstånd ifrån sitt eget förbunds stadgar?

– Han kanske har en lösning på det här som inte jag kan klargöra just nu.

Det andra alternativet enligt Vivianne Macdisi är att han får Islamska förbundet att se över sina stadgar.

– Jag ser det här som ett utmärkt tillfälle att påverka Islamska förbundet att gå i en annan riktning som stämmer överens med svenska värderingar och den demokratisyn som vi har i Socialdemokraterna. Min förhoppning är att Islamska förbundet kan känna att vi har företrädare som står upp för alla muslimers lika värde.

DN har förgäves sökt Omar Mustafa och Veronica Palm, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholms stad, för en kommentar. Palm befinner sig på resa i Köpenhamn med S-ledaren Stefan Löfven.

– Vi säger inget mer just nu, säger Lisa Hedin, kommunikationschef för Socialdemokraterna i Stockholms stad och län.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.