Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S-topp om migrationsbeskedet: Aldrig mött så stark reaktion

Ulf Bjereld, ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet.
Ulf Bjereld, ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Det stormar rejält inom Socialdemokraterna efter beskedet om migrationspolitiken. 

Enligt uppgifter till DN fick partistyrelsen information om de nya riktlinjerna under ett möte som varade i tio minuter. 

– I det här fallet fick partistyrelsen ingen möjlighet att ha något inflytande, säger en källa med insyn. 

VAL 2018

Det var i fredags som Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven samt migrationsminister Heléne Fritzon tillsammans lade fram partiets nya riktning i migrationspolitiken. 

Enligt uppgift till DN fick partistyrelsen information om den nya linjen under ett tio minuters möte och fick endast en kortare stund för att ställa frågor. 

– I det här fallet fick man inte ens i praktiken någon möjlighet att ha något inflytande i frågan. Vissa tycker att det är bra, men många, många mår väldigt dåligt i den här processen, säger en källa med insyn. 

Källan kallar förslaget för ett ”populistiskt, inte speciellt genomtänkt och inte speciellt välbalanserat utspel”. 

S vill bland annat förbjuda kommunerna att ge socialt stöd till personer som har fått avslag på sin asylansökan. Dessutom vill man inte att Sverige tar emot fler flyktingar än vad andra länder i EU gör i förhållande till sin storlek. 

Den nya riktningen som av Löfven kallas för ”traditionell socialdemokratisk politik”, ligger väl i linje med Moderaternas förslag. Och partiledaren Ulf Kristersson (M) har meddelat att han vill se en bred överenskommelse om migrationspolitiken efter valet, där Moderaterna tillsammans med Socialdemokraterna sätter agendan. 

Det tror Ulf Bjereld, som är ordförande i Socialdemokrater för tro och solidaritet och professor i statsvetenskap, är fel väg att gå. 

– Det finns ju olika uppfattningar bland partierna om migrationspolitiken. Och om Socialdemokraterna och Moderaterna, som i många avseenden här tycker samma, skulle enas om en gemensam linje, blir det väldigt många åsiktsriktningar som inte blir representerade, säger Ulf Bjereld.

Han säger att det dels finns partier inom alliansen som inte är bekväma med åtstramningen i asylpolitiken. Men även Miljöpartiet, Vänsterpartiet och delar av socialdemokratin sticker ut i frågan. 

– Det skulle bli en väldigt konstlad uppgörelse som inte på något sätt representerar bredden i åsiktsriktningarna. 

Läs mer: Intern kritik mot S migrationspolitik

DN har ringt runt till Socialdemokraternas valdistrikt. Och på många håll står man bakom partiets nya linje. Pia Nilsson, som är ordförande I Västmanland, säger att det är viktigt med en bred uppgörelse. 

– Förslagen är jättebra och nu ligger vi så nära Moderaternas förslag. Men det är också viktigt att få med övriga partier. Då får vi den här långsiktigheten så att frågan om migration slipper bli en slagpåse i debatten, säger Pia Nilsson. 

Men Ulf Bjereld tror inte att debatten kommer att tystna om S och M gör upp – snarare tvärtom. 

– Det finns många som kanske tror att om S lägger sig nära M kan man döda den här frågan och få lugn och ro. Men det kommer ju bara göra att Sverigedemokraterna tar ytterligare ett steg till i en auktoritär riktning och tvingar i sin tur S och M att gå ännu längre ut. Det är en process som det inte finns något slut på, säger statsvetaren. 

Ewa Stenberg: S och M har skakat bordet 

Ulf Bjereld säger att beslutet om den nya inriktningen i migrationspolitiken har förankrats nedåt i partiet och att ledningen inte på något sätt är ensamma om beskedet.

– Men partiet kanske inte har varit tillräckligt lyhört. Det har ju väckt väldigt starka reaktioner. Jag har talat med medlemmar som är upprörda, sorgsna och bekymrade för partiet. Och det är inte bra nu när man är på väg in i en valrörelse. Det finns risk att medlemmarna tappar suget. 

Bjereld hoppas att de starka reaktionerna ska tas in av partiet. 

– Under mina tre år som ordförande har jag inte vid något enskilt tillfälle mött så starka reaktioner som den här gången. Det kan ju bli en varningssignal för partiet att gå vidare med den här vad många uppfattar som, auktoritära och repressiva politiken, säger statsvetaren. 

Läs mer: Riksdagsledamot hoppar av i protest 

Istället för den åtstramande inriktningen, skulle Ulf Bjereld hellre se att den tillfälliga lagstiftningen som just nu råder, utvärderades. 

– Jag skulle också se att man så snart som möjligt gick tillbaka till att permanenta uppehållstillstånd är normalregel och underlättade anhöriginvandringen. Dels för att det är humanitärt rätt men också för att det är bra för integrationen. 

Frågan om permanenta uppehållstillstånd är något som även har engagerat Philip Botström som är ordförande i SSU. Men han vill framhålla att ungdomsförbundet står bakom den nya politiska inriktningen. 

– Det är inte konstigt eller dramatiskt att ett ungdomsförbund vill mer. För oss är integration en av de absolut viktigaste frågorna i valet. Och för att underlätta för alla de människor som har kommit hit att snabbt ta sig in i samhället är permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening viktigast, säger Philip Botström. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.