Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/s-toppen-om-migrationen-svart-att-svara-med-en-exakt-siffra/

Politik

S-toppen om migrationen: Svårt att svara med en exakt siffra

Foto: Roger Turesson

Tydlighet i migrationsfrågan – det är en av åtgärderna S ska ta till för att hantera ett växande SD.

Men partisekreteraren kan fortfarande inte svara på om Sveriges mottagande ska vara större eller mindre. 

– Exakt siffra för 2020 eller 2021 tycker jag är svårt att svara på, säger Lena Rådström Baastad.

Sverigedemokraternas ökning skakar socialdemokratin i grunden. I DN/Ipsos novembermätning är S och SD lika stora

Efter ett flera timmar långt möte antog partiledningen förra fredagen en så kallad mellanvalsstrateg för att vända trenden. Det handlar om att ”skapa bästa möjliga strategiska utgångsläge” inför valet 2022. 

DN har tagit del av delar av dokumentet, där flera åtgärder listas för att locka tillbaka väljarna. Bland annat ska S-företrädare tydligare kommunicera att januariavtalet inte förändrar Socialdemokraternas karaktär eller ståndpunkter. Strategin slår också fast att det nya politiska landskapet inte ser ut att förändras inom överskådlig tid.

”Även om ambitionen alltid är att söka majoritet för socialdemokratisk politik kommer vi under lång tid framöver att stå inför valet att antingen ingå kompromisser med andra partier, eller bli utan avgörande inflytande över den politiska inriktningen i Sverige.”

Det ska, enligt dokumentet, inte ska råda någon tvekan om vad Socialdemokraternas ståndpunkter är i olika frågor. Särskilt pekas migrations- och integrationspolitiken ut som områden som måste bli tydligare: ”Det högerkonservativa blocket kommer att söka konflikt med oss på det migrations- och integrationspolitiska området, i synnerhet när det gäller sociala och kulturella aspekter på dessa frågor.”

S har kritiserats, av både M och SD, för att inte sätta ned foten i de migrationspolitiska samtal som just nu diskuterar Sveriges framtida asyllagstiftning. 

Var står S i migrationspolitiken? 

– Vi som parti lade om vår migrationspolitik i och med kongressen 2017 och där vi såg att vi inte kan ha en migrationspolitik som avsevärt skiljer oss från övriga Europa. Vi behöver ha ordning och reda i migrationspolitiken, det handlar inte minst om hur Sverige ska klara integrationen. Här tror jag att det finns väljare som uppfattar oss som otydliga, bland annat därför att vi har ett regeringssamarbete där man kanske tycker att det här var väl inte riktigt det ni sa i valet, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Gäller den migrationspolitik som ni gjorde utspel om i maj 2018, i de migrationssamtalen? 

– Det är de ingångarna vi har. Det behöver vara ordning och reda i migrationspolitiken. Det jag kan se som ingång i de samtalen är också arbetskraftsinvandringen. Det är fler i dag som kommer som arbetskraftsinvandrare än som asylsökande. Vi ska självklart ha en arbetskraftsinvandring där det råder brist. Jag tycker att det är helt orimligt att människor kommer hit och jobbar med usla villkor som inte kräver utbildning. De människorna finns i Sverige i dag och kan ta de jobben.

Beskeden i maj, som presenterades av statsminister Stefan Löfven och dåvarande migrationsminister Helene Fritzon mötte hård kritik – både internt i partiet men också från regeringspartnern Miljöpartiet.

Finns det något från majbeskedet som du tycker att ni bör ändra på? 

– Huvudbudskapet var att vi bör skapa ordning och reda i vår migrationspolitik. Situationen 2015 var ohållbar. Sverige har tagit ett väldigt stort ansvar i förhållande till övriga Europa. Nu är det andra länders tur. Ska vi klara integrationen framöver är vi tvungna att lägga om politiken. 

Så det är en skärpning ni vill se, en minskning av dagens mottagande som Stefan Löfven sa i Sydsvenskan tidigare i höstas? 

– Vi har sett att det var nödvändigt med en stramare migrationspolitik och mer av ordning och reda. Sverige behöver självklart alltid ta sitt ansvar. Vi har gjort det och vi ska göra det framöver. När det gäller arbetskraftsinvandringen så har vi fler som kommer som arbetskraftsinvandrare än som asylsökande. Så när vi säger ordning och reda menar vi då både att inte oseriösa arbetsgivare i Sverige ska utnyttja arbetskraft eller att människor som flyr över Medelhavet ska dö på grund av kriminella människosmugglare.

Men så att det blir tydligt, vill ni ha ett mindre mottagande än det Sverige har i dag? 

– Större eller mindre, vi ser att övriga Europa behöver ta en större del. Efter 2015 är det betydligt färre i dag. Exakt siffra för 2020 eller 2021 tycker jag är svårt att svara på.

Läs mer:

DN/Ipsos: SD jämsides med S efter ny rekordnotering