Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S utesluter inte talman från C och L

Anders Ygeman (S) på Socialdemokraternas valvaka.
Anders Ygeman (S) på Socialdemokraternas valvaka. Foto: Alexander Mahmoud

Gruppledaren Anders Ygeman (S) är redo att göra avsteg från sin tidigare praxis om att största parti utser talman – och öppnar därmed för kandidater från andra partier. 

– Om vi har en diskussion och det finns en kandidat som kan samla ett stort stöd i riksdagen så måste vi naturligtvis diskutera det.  

Den 24 september är det upprop i riksdagen. Samma dag väljs också en ny talman. 

När riksdagen valde Socialdemokraternas Urban Ahlin till talman efter förra valet var det enligt praxis: störst parti i den koalition som bildar regering nominerar talman. Då krävdes ingen omröstning. Efter att Alliansen i somras meddelade att de tänker nominera en egen kandidat oavsett hur det går i valet är läget förändrat. 

S öppnade inför valet för diskussion med andra partier om talmansvalet. Ygeman vill inte svara på om sådana möten skett ännu.

– Vilka kontakter och hur de fortlöper kommer jag att hålla för mig själv. Men jag tycker fortfarande att det vore bra om vi kunde komma överens över blockgränsen om talmansvalet. Det är det främsta ämbetet i riksdagen och en person som behöver ha förtroende på båda sidor om blockgränsen. 

Han öppnar för att släppa fram en annan talmanskandidat än en socialdemokratisk trots att S är största parti.

– Vi har fortfarande största parti som princip men har också principen om att vi ska ha en talman med bred förankring i Sveriges riksdag. Då vill vi naturligtvis kunna samtala om vem det skulle kunna vara, för att undvika att SD får bestämma, säger Ygeman. 

DN skrev tidigare i veckan om det i Miljöpartiet förekommer en intern diskussion om att låta Centerpartiet eller Liberalerna nominera en kandidat.

Hur ställer du dig till en sån lösning? 

– Om man vill ha en diskussion mellan alla anständiga partier i riksdagen om en talman som kan samla hela riksdagen så måste man vara öppen för att diskutera flera olika talmän. Det förutsätter att det finns en vilja till dialog och att man inte har låst sig. 

Du utesluter inte talman från C eller L? 

– Om vi har en diskussion och det finns en kandidat som kan samla ett stort stöd i riksdagen så måste vi naturligtvis diskutera det. 

Riksdagspartiernas gruppledare möttes i ett ordinarie möte under veckan, bland annat för att diskutera de praktiska förutsättningarna för talmansvalet. 

Om det skulle finnas två eller fler kandidater sker först en omröstning, enligt Ygeman. Får ingen fler än hälften av rösterna så blir det en ny omröstning där den minsta kandidaten utesluts. Blir det fortfarande inte hälften av rösterna blir det en tredje omgång där den med flest röster vinner.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.