Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

”S utspel bara snömos”

”Pinsamt och bara snömos”.  Det säger Folkpartiets partiledare Jan Björklund till DN om Socialdemokraternas besked om att de är villiga att samarbeta över blockgränserna efter valet. Även Centerpartiet är kritiskt.

— Väljare och journalister har krävt Löfven på ett besked i regeringsfrågan. De är pressade. Men det här är bara pinsamt. De rätar inte ut ett enda frågetecken, säger Folkpartiets ledare Jan Björklund.

Inför det stundade landsmötet i november har partistyrelsen föreslagit att FP ska gå till val tillsammans med Alliansen, och gå i opposition om de rödgröna vinner valet.

— Det förslaget kommer att röstas i genom av ett enigt landsmöte, säger Björklund.

Löfvens och Jämtins utspel ger inte svar på en enda fråga om hur S tänker regera, fortsätter Björklund.

— Nu får väljarna köpa grisen i säcken. Det är stora skillnader mellan de rödgröna partiernas åsikter vad gäller skolan, skatter och jobb. V och MP vill chockhöja skatterna. Hur ska S hantera det? säger Björklund.

Integrationsminister Erik Ullenhag, FP, skriver på Twitter:

”Löfvens slalom:

1. Första året: Vi kommer i god tid före valet ge besked om vilken regering vi vill bilda.

2. I somras: beskedet kan bli att vi inte ger något besked.

3. I dag. S vill regera men kan inte berätta med vem eller hur.

Löfvens budskap i korthet: S vill att det ska vara som det var förr och berättar fortfarande inte något om hur och med vem S vill regera.”

Även Centerpartiet är kritiska.

— Det är överhuvudtaget inte aktuellt för oss att samarbeta med S. Vi har varit tydliga med att vi går till val tillsammans med Alliansen, säger Anders W Jonsson, vice partiledare i C.

Vad händer efter valet om något av allianspartierna åker ur riksdagen?

—Det är fler partier som riskerar att åka ur. Men vi kommer oavsett valresultatet att stödja allianspolitiken, fortsätter han.

— Med det här utspelet har Löfven skapat problem för sig själv. Hur ska han nu kunna bilda en regering när han så tydligt har sagt att V och MP inte är regeringsdugliga.

Partiledaren Annie Lööf har tidigare sagt att hon hellre äter upp skon än samarbetar med S.

För henne är det fortsatt borgerlig regering eller opposition som gäller.

– Han (Löfven) visar att han står väldigt ensam. Miljöpartiet spolar han, Vänsterpartiet får nej och i stället går han med håven på andra sidan blockgränsen, hos partier som redan har nobbat honom, säger Lööf till TT.

DN har sökt C-ledare Annie Lööf, som befinner sig på resa i Angola och Ghana.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.