Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S, V och MP överens om vinster i välfärden

01:26. Vänsterpartiet och regeringen är överens om vinster i välfärden.

De tre rödgröna partierna är överens om att ”vinstjakten” ska bort från välfärden.
Hur det ska gå till ska utredas under nästa år. Tidigast 2016, men sannolikt senare, kan ny lagstiftning vara på plats.

Vänsterpartiets villkor för att förhandla om budgeten har varit att den nya regeringen går med på en uppgörelse om vinsterna i välfärden. På måndagmorgonen kallade de tre partierna till sist till pressträff.

Uppgörelsen innebär att partierna är överens om att "vinstjakten som incitament ska bort från välfärdssektorn”. Grundregeln ska vara att skattemedel ska stanna i välfärden.
Inget lagförslag för att begränsa vinsterna kommer dock att läggas fram redan under innevarande riksdagsår. Först ska en utredning se över frågor som bemanningskrav och vilka bolagsformer som ska tillåtas i välfärden.

Vänsterpartiets ledarduo Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt säger att de är mycket nöja med uppgörelsen.

– Det här är en väldigt fin dag, en dag då avgörande steg tas för att förbättra kvalitén i välfärden. Nu kommer ingen längre att kunna berika sig på mormors omsorg eller på våra barns utbildning eller på sjukvården. Pengarna kommer att gå till det de är avsedda för, säger Ulla Andersson.

Men det är inte fråga om att införa ett totalt vinstförbud. Även om de rödgröna får i genom sin linje ska det vara möjligt att ta ut eget investerat kapital samt låg ränta.

– Ni kanske undrar vad låg ränta är? Vi har gemensamt sagt att det är ett ensiffrigt belopp i den nedre delen av den ensiffriga skalan. Exakt hur det ska formuleras kommer vi att återkomma till i det regelverk som nu ska utredas, säger Ulla Andersson.

En utredning ska tillsättas och vars slutsatser ska läggas som regeringsförslag under 2016. Utredningens ska titta på om en syftesparagraf i bolagsordningen ska införas liksom hur så kallade SVB-bolag ska användas i välfärden. Tillståndsprövning och bemanningskrav är andra frågor som utredaren ska undersöka.

De rödgröna vill även avskaffa obligatorisk LOV och kommunerna ska kunna stoppa nya skolor med vinstsyfte.
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund beskriver utspelet som en seger för Vänsterpartiet.

– Här har vi ett upphävande av vårdvalet där politiker kommer att bestämma om vårdcentraler i stället för människor själva. Här finns bemanningsregler, utdelningsförbud, sådant som kommer det gör i stort sett möjligt att bara gå med förlust, säger han.
Han menar att de rödgrönas uppgörelse innebär slutet för den blocköverskridande friskoleuppgörelsen som slöts under våren 2013.

– Nu har man bekräftat att den överenskommelse som vi slöt inte längre gäller, säger Göran Hägglund.

Trots oppositionens reaktion hoppas statsminister Stefan Löfven på att kunna få förslagen i genom riksdagen.

– Jag är övertygad om att de allra flesta vill ordning och reda i välfärden, att skattepengarna går till det de är avsedda för och inget annat, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.