Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S vill erkänna turkiskt folkmord

En eventuell framtida S-regering kommer trots hårt motstånd från Turkiet att erkänna massmördandet av armenier, assyrier och pontiska greker för snart hundra år sedan som ett folkmord. Det beskedet ger partiets utrikespolitiske talesman Urban Ahlin till Dagens Nyheter.

”Vi anser att den nuvarande regeringen ska hörsamma det beslut som redan finns. Om de inte gör det kommer en framtida socialdemokratisk regering att ta beslutet efter sedvanlig beredning”, skriver Urban Ahlin i ett sms till DN.

I går avslutade den turkiske presidenten Abdullah Gül landets första statsbesök i Sverige. I ett tal i riksdagen målade han trots hård kritik en ljus bild av villkoren för landets minoriteter, en viktig fråga för ambitionerna att bli EU-medlem.

– Vi arbetar innerligt för att ytterligare förbättra villkoren för assyr-syrianer i Turkiet, försäkrade Gül med tydlig adress till de omkring 50 000 personer i befolkningsgruppen som bor i Sverige.

Han avstod från att i talet ta upp sin kritik av det kontroversiella riksdagsbeslutet från 2010 om att erkänna massmördandet av armenier, assyrier och pontiska greker 1915–17 som ett folkmord. I stället nöjde han sig med att markera sitt missnöje i måndags inför en mindre grupp riksdagsledamöter när han besökte talman Per Westerberg. Då sade Gül att Turkiet anser att sådana frågor ska skötas av experter, inte politiker.

På Mynttorget demonstrerade ett hundratal assyrier i går, missnöjda med att den borgerliga regeringen inte följt riksdagsbeslutet. Men regeringen är splittrad: Folkpartiet och Kristdemokraterna vill erkänna, medan Moderaterna med utrikesminister Carl Bildt i spetsen är hård motståndare.

Bakgrund. Diplomatisk kris

När riksdagens dåvarande rödgröna opposition 2010, tillsammans med fyra borgerliga ledamöter, röstade igenom ett erkännande av det armeniska folkmordet uppstod en diplomatisk kris mellan Sverige och Turkiet. Turkiet kallade hem sin ambassadör och ett officiellt besök av premiärminister Recep Tayyip Erdogan ställdes in.

Forskare hävdar att mellan 800 000 och en miljon armenier dog i dåvarande osmanska väldet, de flesta 1915. Även ett stort antal assyrier och pontiska greker dödades.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.