Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S vill ersätta fas 3 med välfärdsjobb

Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för S.
Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för S. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
Den hårt kritiserade fas 3 avskaffas – och ersätts av jobb i välfärden. Långtidsarbetslösa ska utföra enkla arbetsuppgifter i äldrevården eller åt föreningar. Förslaget ingår i Socialdemokraternas vårbudget som presenteras senare i veckan.

Socialdemokraterna har länge velat avskaffa fas 3, men har varit otydliga med hur den kontroversiella åtgärden ska ersättas.

I partiets vårmotion, som presenteras i slutet av veckan, kommer nu besked. Enligt förslaget, som DN läst, ska de som varit arbetslösa i mer än två år kunna utföra något som Socialdemokraterna kallar extratjänster i välfärden.

– Det finns många arbetsuppgifter som skulle behöva utföras inte minst i välfärden, men också i ideell sektor, säger Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

För att undvika så kallade undanträngningseffekter, att åtgärder ersätter reguljära jobb, vill Socialdemokraterna begränsa programmet till offentlig och ideell sektor. Även där ska det handla om arbetsuppgifter som inte redan utförs och som inte kräver någon utbildning.

– På ett äldreboende skulle det kunna handla om att gå bredvid den ordinarie personalen och hjälpa till med lyft så att de blir mindre tunga. Det skulle också kunna handla om att stanna kvar lite längre hos den äldre, säger Magdalena Andersson.

Jobben i välfärden ska inte vara heltid, utan olika former av deltid. Tanken är att personerna som deltar ska kunna studera eller söka jobb den tid då de inte arbetar. Till skillnad från i fas 3 kommer deltagarna, enligt S-förslaget, att få en kollektivavtalsenlig lön.

Kostnaden samt en uppskattning av hur många långtidsarbetslösa som kan utföra extratjänster i välfärden återkommer Socialdemokraterna till efter sommaren.

– Exakta kostnader och exakt storlek kommer i höst. Det kostar inte jättemycket eftersom de här människorna redan i dag försörjs av samhället samt att de som ordnar fas 3 får 5.000 kronor i månad. Extrakostnaden är inte jättehög, säger Magdalena Andersson.

I dag ingår 34.000 personer i fas 3, som bytt namn till sysselsättningsfasen. Totalt är det cirka 70.000 människor som varit öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd i mer än 24 månader.

Magdalena Andersson ser långtidsarbetslösheten som en ödesfråga för Sverige.

– Hittar man inte vägar tillbaka till arbetsmarknaden så riskerar det att bli en tickande utgiftsbomb, att samhället över lång tid behöver försörja de här personerna. Att utföra extratjänster i välfärden bör innebära att de här människorna hamnar närmare arbetsmarknaden, särskilt om man kan kombi­nerar det med utbildning, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.