Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/politik/s-vill-forbjuda-plastpasar-i-eu-fullstandigt-ohallbara/

Politik

S vill förbjuda plastpåsar i EU: ”Fullständigt ohållbara”

Foto: Berit Roald/NTB

Nyligen röstade EU-parlamentet igenom ett förbud av vissa engångsartiklar i plast. Nu vill Socialdemokraterna gå ett steg längre och även förbjuda plastpåsar.

Rätta artikel
EU-valet 2019

I slutet av mars stod det klart att Europaparlamentarikerna enats om att införa ett förbud för en del engångsartiklar i plast, som sugrör, tops och engångsbestick. Förbudet ska träda i kraft år 2021.

– Vi började i ett första steg med de produkter som vi ser förorenar våra hav i väldigt stor utsträckning och jag tycker att det var en del produkter som borde följt med redan då, säger Jytte Guteland, EU-parlamentariker och toppkandidat för S.

På lördagen presenterade Socialdemokraterna sitt förslag om att även förbjuda plastpåsar och fler artiklar i EU. Även Miljöpartiet har gjort klart att de vill se ett förbud.

– Vi går nu vidare med fler produkter, där plastpåsarna verkligen är en av de stora produkter som är fullständigt ohållbara, säger Jytte Guteland.

EU har i dag en målsättning om att minska användningen av plastpåsar i unionen till 40 påsar per person år 2025. I stort sett alla länder har i dag en avgift på plastpåsar.

Frankrike, Italien och två belgiska regioner har helt förbjudit användningen av engångsplastpåsar. I Finland är det däremot upp till affärerna själva om de vill höja priset på påsar eller erbjuda alternativ i andra material. 

– I direktivet man har som målsättning så ska det konsumeras maximalt 40 plastpåsar per person, vi är inte ens i närheten av det i dag.

Jytte Guteland har under sin tid som EU-parlamentariker sett att frågor som rör klimatet och miljön blivit allt viktigare och tror därför att ett förbud för ytterligare engångsartiklar kan bli möjlighet.

– Det beror ganska mycket på ungdomar är väldigt engagerade och i Greta Thunbergs anda har miljöfrågorna kommit högre upp på dagordningen.

Läs mer:

EU-parlamentet förbjuder engångsplast

Första globala rapporten om biologisk mångfald: En miljon arter nära att utrotas