Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S vill ha 10.000 fler polisanställda till 2024

Inrikesminister Anders Ygeman och finansminister Magdalena Andersson presenterar planer för polisen.

Göteborg. Socialdemokraterna vill ha 10.000 fler polisanställda till 2024. Enligt inrikesminister Anders Ygeman innebär satsningen en fördubbling jämfört med vad polisen själv begärt.

– Vi menar att polisen förmåga måste skärpas, säger han.

Egentligen var det tänkt att utspelet från Socialdemokraterna skulle ha inlett partikongressen i Göteborg i lördags. Men på grund av attentatet i Stockholm i fredags sköts det till tisdagen.

Enligt finansminister Magdalena Andersson har attentatet på ett smärtsamt sätt påmint oss om samhällets viktigaste uppgift är att skapa trygghet för medborgarna.

– Vi ser att brottsligheten har förändrats i Sverige. Därför presenterar vi en plan för fler poliser och ökad trygghet, sade hon på en pressträff.

Socialdemokraternas nya mål är att det ska vara 10.000 fler polisanställda 2024. Satsningen innebär att två nya lärosäten för polisutbildningar ska skapas. Den ena ska ligga i Malmö och den andra i Göteborg eller Borås.

Dessutom ska möjligheten till distansutbildning utökas. De nya utbildningsmöjligheterna från 2019.

– Men det räcker inte bara med fler poliser. Det krävs också bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor, säger Anders Ygeman, dock utan att utlova några högre polislöner.

Polisen ska få i uppdrag att utreda hur polisyrket ska göras mer attraktivt. De nya utbildningsmöjligheterna ska införas från 2019. Då ska också möjligheten till distansutbildning utökas.

Ewa Stenberg: Ett S-vallöfte som kan visa sig vara plakatpolitik

Den senaste tiden har flera av de borgerliga partierna krävt fler poliser. Senaste utspelet kom i fredags när Kristdemokratarena föreslog en ettårig polisutbildning för att få fram 30.000 poliser till 2025 jämfört med dagens nivå på knappt 20.000.

Men ett kortare variant av polisutbildningen som Kristdemokraterna föreslagit säger inrikesministern bestämt nej till.

– Jag tror inte på B-poliser. Om man ser bilderna av hur fruktansvärt professionellt svensk polis agerade när den ställdes inför den svåraste uppgiften av alla. Då är det väldigt få som skulle vilja byta ut de poliserna mot några som hade snabbutbildats, säger Anders Ygeman.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tycker att regeringens förslag är ogenomtänkt.

– Ska man få fram så här många poliser på den tiden tror vi att det behövs även en ettårig polisutbildning, säger hon.

Hon pekar på att de som var först på plats efter dådet på Drottninggatan i fredags inte var poliser.

– Det var modiga väktare som har några veckors utbildning. Men runt om i Sverige är det nu många kommuner som anställer väktare i stället för poliser därför att det inte finns tillräckligt med poliser, säger Ebba Busch Thor.  

Läs även: S vill stoppa religiösa inslag i skolan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.