Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S vill ha minst fyra pappamånader före 2022

Göteborg. Före 2022 vill Socialdemokraterna utöka antalet individualiserade månader i föräldraförsäkringen. Det står klart efter ett beslut i S-kongressen på måndagen där kongressombuden tvingade fram en tidsplan från partiledningen för en helt delad föräldraförsäkring.

På förra S-kongressen för fyra år sedan fattades ett beslut om att partiet vill införa en helt delad föräldraförsäkring mellan föräldrarna. Men otåligheten med att bara tre av nio månader hittills är öronmärkta märktes i kongressalen.

En motion om att föräldraförsäkringen ska vara helt delad till 2020 drogs i sista stund tillbaka när Annika Strandhäll utlovade en tidsplan från partiledningen, något en enig kongress ställde sig bakom.

– Det ska ske något under nästa mandatperiod och vi ska under den perioden ta fram en tidsplan för en hel individualisering, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Hon vill dock invänta den utredning som ska komma i höst som ser över hela föräldraförsäkringen.

– Beroende på vad den utredningen kommer fram till kanske vi måste komma fram till ett nytt ställningstagande, säger Annika Strandhäll.

När har vi en helt individualiserad föräldraförsäkring, tror du?

– Jag hoppas att vi har en försäkring som utgår ifrån ett jämställt ansvarstagande för de små barnen under de kommande åren. Jag kan inte säga mer än så i dag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.