Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

S vill höja pensionen med upp till 600 kronor

01:39. Under en kortversion av sitt förstamajtal på ett äldreboende i Södertälje lovade statsminister Stefan Löfven (S) att försöka höja pensionerna med upp till 600 kronor för 1,2 miljoner pensionärer.

Socialdemokraterna vill höja pensionen med 600 kronor i månaden, före skatt. Förslaget är riktat till dem med låga pensioner.

– Vi behöver göra något, pensionerna är för dåliga, säger statsminister Stefan Löfven (S).

VAL 2018

Statsministern inledde årets första majfirande på ett äldreboende i Södertälje och hade med sig ett vallöfte till de församlade pensionärerna.

S vill höja pensionen med 600 kronor i månaden för dem som har en allmän inkomstpension på mellan 11.000 och 14.000 kronor i månaden. Efter skatt innebär höjningen cirka 5.000 kronor mer per år för pensionärerna i den här inkomstgruppen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

– Vi ska höja pensionerna för dem som arbetat ett helt yrkesliv och ändå får låg pension, säger Löfven.

S tänker ta förslaget till den blocköverskridande pensionsgruppen och hoppas att få stöd av övriga partier.

– Vi behöver göra något, pensionerna är för dåliga. Har du slitit i ett helt arbetsliv och ändå sitter med en så låg inkomst att du inte känner ekonomisk trygghet så är det något som är fel. Jag bedömer att vi ska komma överens om detta, säger Stefan Löfven.

Om förslaget stoppas i pensionsgruppen vill S genomföra samma sänkning via förändringar av skatten. Hur det ska gå till är ännu oklart.

– Det får vi återkomma till. Vår bestämda uppfattning är att de människor som jobbat ett helt arbetsliv ska ha en bättre ekonomisk trygghet, säger Stefan Löfven.

Förslaget beräknas kosta statskassan ungefär fyra miljarder kronor att genomföra. Enligt statsministern har staten råd med en sådan utgiftsökning eftersom ekonomin går starkt.

– Nu har vi ett överskott men vi kommer aldrig att göra något som äventyrar en stark ekonomi, säger Stefan Löfven. 

 S förhoppning är att höjningen ska kunna genomföras ”så fort som möjligt”.

– Men det kommer inte att gå före valet, säger Löfven.

Läs mer: Här är det tal och demonstrationer på första maj

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.