Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S vill inrätta innovationspolitiskt råd

Socialdemokraterna säger att om man leder regeringen efter nästa val så kommer partiet att inrätta ett innovationspolitiskt råd som ska ledas av statsministern. Rådet ska fortlöpande utveckla en nationell innovationsstrategi för ökad samverkan mellan forskning, näringsliv och offentlig verksamhet.

Det ska bestå av representanter från regeringen, näringslivet, forskning och arbetsmarknadens partner.

Enligt S-ledaren Stefan Löfven så finns modellen med ett innovationsråd redan i bland annat Finland och Taiwan.

– Regeringen fattar besluten, men rådet ska naturligtvis diskutera vad är det som vi tillsammans, näringslivet, de fackliga organisationerna, akademin ser vad som behöver göras på forsknings-, på utbildnings-, på infrastruktur, på riskkapitalområdet och ett antal sådana områden som man måste ha koll på helt enkelt, säger Löfven.

Men ska ni inte ha en färdig innovations- och jobbpolitik om ni vinner valet 2014?

– Politik måste utvecklas hela tiden. Vi lever i en internationell konkurrens och det innebär att förutsättningarna förändras nästan från dag till dag. Då måste vi vara på hela tiden. Det är därför den här dialogen med näringslivet är så viktigt. Att betrakta näringslivet som ett särintresse, det begriper inte jag. Vi är ett litet land, men om vi samverkar kan vi göra mycket, säger Löfven.

På frågan om hur den nuvarande regeringens framtidskommission skiljer sig från Löfvens råd, svarar han:

– Det händer liksom ingenting.

– Det innovationspolitiska rådet ska arbeta för att samverka för att stärka Sverige som innovationsland, säger Magdalena Andersson, sedan hon vid klockan 14.30 med tusentals socialdemokratiska demonstranter har äntrat Folkets park i centrala Malmö till tonerna av Internationalen.

– Vi tycker Sverige är ett litet land och då behöver vi samverka, för att vi ska starka i den globala konkurrensen, säger hon om förslaget som lanserats av partiledaren Stefan Löfven.

Hon tillägger att det i förslaget kommer finnas en modell för att arbeta mer aktivt med offentlig upphandling av innovationer och projekt.

– Det är ett instrument som inte används i dag, som gör att man kan vara strategisk och driva fram innovationer som kan vara bra, inte bara för Sverige utan för resten av världen också.

Vid pressträffen inför sitt förstamajtal anklagade Löfven regeringen för att med "berått mod" låtit tiotusentals jobb gå förlorade under finanskrisen 2008–2009.

– Vi uppvaktade regeringen 2008 för att få till en liknande lösning som i Tyskland, Belgien, Finland och andra länder som innebar att samhället stöttade företagen för att de inte skulle behöva säga upp alla människor som inte behövdes utan avvakta finanskrisen som faktiskt ebbade ut. Det var kalla handen från regeringen, säger Löfven.

– När vi i mars 2009 slöt en krisuppgörelse med Metall och motparten så vet vi i efterhand att vi kunde rädda kanske 12.000–15.000 arbetstillfällen. Det kom parterna överens om i utvärderingen. Det här var mars 2009, hade vi kommit överens vid årsskiftet, så hade naturligtvis betydligt fler jobb kunnat räddas.

Och vad hade det kostat regeringen?

– Vi vill ha ett stöd liknande det som fanns i Tyskland. Där hade man "kurzarbeit", säger Löfven.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.