Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

S vill satsa på unga arbetslösa

03:36. Socialdemokraterna ekonomiskpolitiska talesperson intervjuas av DN:s Mats J Larsson.

Insatser mot ungdomsarbetslösheten var huvudtemat när finansminister Anders Borgs utmanare Magdalena Andersson på onsdagen presenterade Socialdemokraternas skuggbudget. Drygt 5 miljarder läggs på 90-dagarsgarantin för jobb eller utbildning.

Vattendelaren på den svenska arbetsmarknaden går mellan de som har och de som inte har gymnasieutbildning. Det inskärpte Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, när hon på onsdagen redovisade hur S vill använda statens pengar.

Garantin för att alla arbetslösa ungdomar senast efter 90 dagar ska erbjudas jobb eller utbildning är därför förenad med ett krav. De som inte har gymnasieexamen måste slutföra den för att få behålla sina ersättningar.

5,1 miljarder avsätts i S-budgeten för att bekosta 90-dagarsgarantin. Flera andra utgiftsposter i S-budgeten handlar om att försöka få ner arbetslösheten, som Andersson beskrev som regeringens stora misslyckande.

Den kritiserade verksamheten inom Fas 3 ska ersättas med subventionerade jobb i offentlig sektor, exempelvis vården, till en kostnad av 2 miljarder. 800 miljoner läggs på utbildningar inom bristyrken.

Magdalena Andersson varnade för att bristen på rätt arbetskraft inte bara är ett problem för dem som inte platsar på arbetsmarknaden. Det riskerar dessutom att leda till överhettning som är inflationsdrivande. Detta i sin tur kan leda till högre räntor från Riksbanken med hämmande effekter på tillväxten.

Satsningen på 16.000 fler platser på högskolan beskrev Andersson också som en del i satsningen mot ungdomsarbetslösheten.

En nyhet för dagen var att S vill satsa en halv miljard på vad som kallas ett ”handslag med föreningslivet”. Pengarna ska genom exempelvis lägre avgifter ge fler ungdomar möjlighet att idrotta och idka friluftsliv.

Magdalena Andersson medgav att även S tvingas låna pengar för att få ihop statsbudgeten. Hon ville dock framhålla att S lånar 3,6 miljarder kronor mindre än regeringen.

Det här är andra inslag i S-budgeten som var kända sedan tidigare:

Skolan: 4,5 miljarder kronor i en särskild satsning på de lägsta årskurserna för mindre klasser och fler specialpedagoger.

Vården: 2 miljarder statliga kronor ska ge 4 000 fler anställda. Kan även gå till ambulanser och andra behov i landstingen.

Företag: Ansvaret för andra sjuklöneveckan tas bort för mindre företag. Kostar 1,7 miljarder kronor.

Inkomstskatt: Nej till femte jobbskatteavdraget och en sänkning av statlig inkomstskatt för inkomster över 36 000 kronor. En framtida eventuell s-regering kommer dock inte att riva upp förslagen. Däremot ska skatten höjas på månadsinkomster över 60 000 kronor.

Arbetsgivaravgiften för unga: Halveringen som gjorts slopas i två steg.

Krogmomsen: Höjs från 12 till 25 procent.

Pension: Vill steg för steg minska skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer. I skuggbudgeten 3,8 miljarder totalt på sänkt pensionärsskatt, 1,3 miljarder mer än regeringen, 50 kronor mer i månaden.

Bolagsskatt: Regeringens sänkning ner till 22 procent bibehålls.

Järnväg: 686 miljoner kronor till underhåll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.