Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Politik

Så flyger partiledarna i valrörelsen

Other: Jonas Ekströmer/TT

Jonas Sjöstedt ratar flyget i valrörelsen – men inte när färden går till Norrlands inland. 

För Miljöpartiets språkrör finns det inga planer alls på att ta flyget. 

De övriga partiledarna låter det geografiska avståndet avgöra vilket färdmedel de använder. 

VAL 2018

Liberalernas Jan Björklund planerar att åka ut i landet minst en gång i veckan och Jimmie Åkesson kan komma besöka fem platser per dag för att hinna med sina 100 planerade torgmöten runt om i landet. De övriga partiledare planerar också en omfattande turné i valrörelsen, men kan i dag inte säga hur många resor det rör sig om. 

Klimatfrågan har blivit en het valfråga och i en intervju med Aftonbladet sa Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att han väljer bort flyget – i alla fall nästan. För när det gäller besök till Norrlands inland blir det så att Sjöstedt ”tvingas” välja flyget framför tåget. Frågan fick Sjöstedt efter att Gudrun Schyman (Fi) utmanat partiledarna att ha en flygfri valrörelse.

Eftersom statsministern Stefan Löfven vill hinna med så många besök som möjligt kommer färdmedlen att variera. 

– Det kommer handla om resor med tåg, buss, bil och flyg. Klimatomställningen är något vi måste lösa tillsammans och där alla bör se över sitt bidrag vilket också statsministern gör, skriver statsministerns pressekreterare Inga Nilsson.

Men där anser Miljöpartiet att det visst går att slopa flyget helt och välja tåget i valrörelsen – med lite god planering. 

– I en valrörelse behöver man inte sätta klimatet mot tiden om man bara planerar väl. Det går att resa klimatvänligt runtom i vårt land. Miljöpartiet vill också satsa på tågen så att det blir lättare och snabbare att ta tåget i hela landet. 

Att ta flyget i valrörelsen finns alltså inte med i planerna när partiet ska besöka olika platser i landet.

Moderaternas Ulf Kristersson gör alltid en avvägning om vad som är det mest lämpliga färdsättet mellan bil, tåg och flyg. 

På frågan vad som betyder mest – att vara klimatvänlig eller tidseffektiv svarar Kristerssons pressekreterare: 

– Moderaterna tycker inte att klimatvänligt resande behöver stå i motsättning till att resa tidseffektivt. Flyg som transportmedel är viktigt för att hela Sverige ska leva. Vi tror på innovativa lösningar och ny teknik för ett mer hållbart transportsystem, där god tillgänglighet och minskade utsläpp går hand i hand, skriver Anna Ståhlgren, pressekreterare. 

Även Liberalernas Jan Björklund gör en avvägning om vilken färdmedel som ska användas. 

– Vi försöker alltid tänka på om en flygresa är nödvändig eller ej. Den avvägningen sker vid varje resa. När det geografiska avståndet är stort och tidsvinsten därmed blir avgörande så kan en flygresa vara nödvändig. Vi behöver också ta hänsyn till säkerheten i samband med våra resor, skriver Björklunds pressekreterare Adam Alfredsson i ett mejl till DN. 

Ebba Busch Thor kommer att besöka hela Sverige under en tidsperiod från mars till september i år, berättar Kristdemokraternas presschef Sara Hummerdal. Hur många resor det blir är ännu inte fastställt, men partiledaren kommer välja de färdmedel som passar bäst för varje enskild resa. 

– Ebba Busch Thor gör i regel fler stop under ett antal dagar när hon är ute i landet. Det gör resandet både tidseffektivt och klimatsmart, skriver Sara Hummerdal. 

Precis som de andra partiledarna tycker Annie Lööf att det är viktigt att kunna resa runt hela i landet och väljer därför olika transportmedel. 

DN har sökt Sverigedemokraterna för kommentar utan resultat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.