Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Så här ser regeringsalternativen ut

S+MP
Det här är den lösning som Socialdemokraterna och Miljöpartiet föredrar. Det förutsätter att Vänsterpartiet och kanske även Fi ger sitt passiva och ibland aktiva stöd till regeringen.
Det kommer kräva tuffa förhandlingar. Om det dessutom är så att de rödgröna inte har majoritet och Sverigedemokraterna är vågmästare blir läget än mer komplicerat. Då kommer det i många frågor behövas stöd i riksdagen från ett eller flera borgerliga partier.
Sannolikhet: Troligt

S+MP+V
I ett läge då de tre rödgröna par­tierna har majoritet kan Socialdemokraterna och Miljöpartiet välja att ta med Vänsterpartiet. På så vis blir läget i riksdagen mer stabilt. Ett V som lämnas utanför regeringen och gör upp i vissa frågor men kritiserar annat kommer sannolikt gå framåt i opinionen. Därför menar en del, framför allt inom MP, att det är lika bra att ta med V av taktiska skäl.
Även med V med i regeringen kan det komma att krävas ytterligare förhandlingar om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen. En rödgrön trepartiregering kommer dock få väldigt svårt att förhandla över blockgränsen.
Sannolikhet: Inte omöjligt

Alliansen
Att alliansen skulle få egen majoritet är helt osannolikt. Alliansens hopp är att opinionen vänder och att de fyra partierna lyckas bli något större än de rödgröna (rosa) partierna. Då kan de regera vidare som i dag, vilket har fungerat även om det blivit en del förluster i riksdagen och ett lägre reformtempo än under alliansens första mandatperiod. Frågan är dock om ett kaxigt Sverige­demokraterna med en valframgång i ryggen kommer vara lika medgörligt som de senaste fyra åren.
Sannolikhet: Möjligt

”Minialliansen”
En del borgerliga debattörer menar att alliansen ska regera vidare även om de rödgröna partierna blir större. Kalkylen baseras på att Sverigedemokraterna oftare röstar med alliansen än med oppositionen. Dessa tankar har dock avvisats bestämt av samtliga partiledare i alliansen. Fredrik Reinfeldt gjorde det på nytt i torsdags och riskerar en enorm svekdebatt och sitt eftermäle om han ändrar sig.
Möjligtvis skulle en ”miniallians” kunna bli aktuellt i ett läge då Stefan Löfven misslyckats med att bilda regering eller om en rödgrön regering spricker.
Sannolikhet: Mycket liten

Enpartiregering
Socialdemokraterna eller Moderaterna bildar en enpartiregering. Sedan kan de samarbeta med varandra i frågor som energi och försvaret och i andra frågor söka stöd på annat håll. Detta är ett scenario det snackats en del om under Almedalsveckan.
Men att en enpartiregering, för tillfället med S som den mest sannolika regeringsbäraren, är ytterst osannolikt. Inte minst för att tunga socialdemokrater avvisar tankarna. Möjligtvis skulle det kunna inträffa efter att en annan regeringskonstellation försökt regera – men fallit.
Sannolikhet: Extremt liten

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.