Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Politik

Så har svenskarna påverkat besluten i ­EU-parlamentet

I dag är det fyra veckor kvar till valet då väljarna ska utse 20 svenska EU-parlamentariker. DN:s genomgång visar att ledamöterna har påverkat flera viktiga politiska beslut. I EU-parlamentet kan en enskild politiker få större inflytande än i den svenska riksdagen.

Söndagen den 25 maj är det val till EU-parlamentet och frågan är: Har valet någon betydelse och spelar det någon roll vem som väljs?

–Parlamentet påverkar definitivt lagstiftningen i EU, säger EU-forskaren Göran von Sydow som är verksam vid Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier.

Beslut om skatter, vård, skola och omsorg fattas fortfarande i huvudsak i medlemsländerna. Men när det gäller alla lagar som har koppling till handeln med varor och tjänster och den fria rörligheten på den inre marknaden har EU:s folkvalda församling lika stor makt som medlemsländernas regeringar. Sedan 2009 gäller medbeslutandet också till exempel asylpolitik, jordbruk, fiske – och EU:s handelsavtal.

I EU-parlamentet kan ledamöterna dessutom påverka politiken mer än i den svenska riksdagen, anser Göran von Sydow.

– Uppdraget i den svenska riksdagen är mer mallat, i EU-parlamentet finns enorm potential för en enskild ledamot.

DN:s genomgång av den gångna mandatperioden visar att många svenska ledamöter har utnyttjat denna möjlighet, vilket kan mätas på olika sätt. Ett är att räkna uppdragen som föredragande.

Som föredragande – eller rapportör som det också kallas – har ledamoten fått sin politiska grupps förtroende att uttrycka hela parlamentets åsikt i ett så kallat betänkande om en kommande EU-lag. Om betänkandet går igenom, och om regeringarna i rådet också går med på förslaget, innebär det att parlamentarikern har formulerat lagstiftning som gäller i 28 länder. Som skuggfördragande följer ledamoten arbetet och förhandlar om innehållet för sin grupps räkning.

Redovisningen här intill visar att Cecilia Wikström (FP) har haft överlägset flest antal sådana uppdrag. Fem ledamöter har inte varit rapportör någon gång. Av dessa fem ställer Anna Ibrisagic (M) inte upp för omval, Jens Nilsson (S) och Kent Johansson (C) har inte varit med under en hel mandatperiod. Christian Engström (PP) har valt att enbart ägna sig åt sina hjärtefrågor.

Den femte, Olle Ludvigsson (S), förklarar att han gärna hade velat vara rapportör, men att kampen om uppdragen i parlamentets stora S-grupp är stenhård. Han har sagt nej till mindre viktiga uppdrag och i stället valt att vara skuggrapportör, senast gällde det nya regler för bankkonton.

Statistiken är alltså inte helt rättvisande. Det kan ta tid att få förtroendet och dessutom väger alla rapporter inte lika tungt. Cecilia Wikström har utan tvivel varit mycket aktiv, men fem av hennes uppdrag rör begränsade frågor om skydd mot åtal, immunitet, för parlamentets ledamöter.

Ett annat sätt att mäta politiskt inflytande är att ta hänsyn till innehållet. Här har till exempel Gunnar Hökmark (M) haft stort inflytande som ansvarig för EU-parlamentets betänkande om hur krisande banker ska hanteras i EU, Isabella Lövin (MP) som drivande bakom EU:s ändrade fiskepolitik och Åsa Westlund (S) som fick igenom tuffare lagar i hela EU mot hormonstörande ämnen.

Men parlamentarikerna kan påverka på annat sätt. Göran Färm (S) har till exempel inte varit föredragande särskilt ofta, men som vice ordförande i parlamentets S-grupp har han varit ansvarig för hela gruppens åsikter om de blytunga budget-, jordbruks- och fiskefrågorna.

Den opinionsbildande rollen kan också påverka. Piratpartiets Christian Engström var till exempel mycket involverad när EU-parlamentet sade nej till Acta-avtalet, som skulle hindra piratkopiering, men kritiserades hårt och till slut röstades ned av en stor majoritet.

Förmågan att få med sig partivänner från andra länder är avgörande för att nå framgång. Christoffer Fjellner (M) lyckades vända en majoritet i den stora konservativa gruppen EPP och få dem att ställa sig bakom Isabella Lövins betänkande om hållbara fiskekvoter och utkastförbud. Det syns inte heller i statistiken, men avgjorde beslutet.

I rapporten ”Vågmästarna” från Timbro granskar Karin Svanborg-Sjövall hur fyra partier – FP, C, MP och Piratpartiet – har agerat. Hon hävdar att ledamöterna antingen fungerar som expertpolitiker, som koncentrerar sig på några få hjärtefrågor, eller som fullblodspolitiker, som styrs av sin ideologi och har åsikter om det mesta. Göran von Sydow anser också att EU-parlamentarikerna kan välja sin roll.

– Mitt intryck är att man har större chanser om man har expertkunskaper. Dessutom krävs erfarenhet och förmåga att vara samarbetsingenjör, säger han.

Göran von Sydow tycker att det verkar som om flera svenska EU-parlamentariker lyckats få inflytande över besluten.

– Det är svårt att säga om de har varit mer aktiva än andra länders parlamentariker, eftersom det inte finns några jämförande studier. Men mitt intryck är att många har lärt sig systemet och lyckas utnyttja det, säger von Sydow.

Men utan backning av den politiska gruppen, som samlar företrädare för partier som ligger nära varandra politiskt från olika EU-länder, är det svårt för den enskilde att få igenom sin vilja. Framgången kan därför ha ett pris. I utbyte mot den politiska gruppens stöd måste ledamöterna betala tillbaka genom att rösta med gruppen i andra frågor, även om de kanske inte håller med.

Piratpartiets Christian Engström har till exempel inte gjort någon hemlighet av att han röstat för många av den Gröna gruppens EU-vänliga förslag, trots att han ofta inte hållit med, för att få gruppens stöd för sina frågor om dataskydd.

– Grupptillhörigheten är helt central. Forskning visar att sammanhållningen är större än i den amerikanska kongressen, säger Karl Magnus Johansson som är professor vid Södertörns högskola.

Ledamöterna kan också hamna i kläm mellan partiet hemma i Sverige och de politiska grupperna i Bryssel. Det hände till exempel när M i EU-parlamentet sade nej till att dra in utsläppsrätter för att höja priset på koldioxid och därmed gick emot Fredrik Reinfeldt.

Särskilt tydligt har detta märkts bland Socialdemokraterna när det gäller ekonomisk politik.

I Stockholm har både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven förespråkat en så bantad EU-budget som möjligt. Både S och allians- regeringen anser också att EU-länder med stora budgetunderskott ska följa EU:s krav och skära ned utgifterna – eller öka inkomsterna.

Men den stora S-gruppen i EU-parlamentet har kämpat för en mer expansiv ekonomisk politik på EU-nivå. S-gruppen har gått till storms mot åtstramnings- politiken och dessutom förordat en ordentlig ökning av EU:s gemen- samma budget. EU:s pengar borde användas till stora investeringar på EU-nivå, anser S-gruppen i EU-parlamentet.

Inför beslutet om EU:s långtidsbudget föreslog ett särskilt utskott i EU-parlamentet att budgeten borde öka med hela 5 procent, vilket stred mot S-linjen på hemmaplan. Göran Färm röstade ändå för förslaget, men eftersom det till slut blev en budgetkompromiss i parlamentet som alla partier stod bakom ledde det inte till öppet bråk med S-ledningen i Stockholm.

– Nej, det har inte blivit några sammandrabbningar. Men mitt uppdrag har inte varit alldeles enkelt, erkänner Göran Färm.

Fakta. Fyra frågor

1 Ska minimilängden för mamma-ledighet i EU förlängas till 20 veckor?

JA: S

NEJ: M, KD, MP, Piratpartiet

Avstod: C, FP, V

2 Ska EU ha ett bindande mål för förnybar energi på 30 procent fram till 2030?

JA: S, C, FP, MP, PP

NEJ: M, KD

3 Behövs det en skatt på finansiella transaktioner?

JA: S, V, MP, PP

NEJ: M, FP, C, KD

4 Ska kvotering införas i bolagsstyrelserna?

JA: S, MP

NEJ: M, KD, FP, C, PP, V

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.